EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Άξιον Εστί: Μια βραδιά που συντονίστηκε με την ελληνική ψυχή

Άξιον Εστί: Μια βραδιά που συντονίστηκε με την ελληνική ψυχή

6 Jun, 2024

Το Σάββατο το βράδυ, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) παρουσίασε την συναυλία “Άξιον Εστί», στο κατάμεστο Melbourne Recital Centre, τιμώντας τη διαχρονική κληρονομιά του συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη και του νομπελίστα ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη.

Η βραδιά ξεκίνησε με το εμβληματικό τραγούδι του αείμνηστου Θεοδωράκη “H Γενεσις”. Καθώς ξεκίνησε να τραγουδά ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, Δημήτρης Μπάσης, το κοινό σιγοτραγουδούσε μαζί του τους γνωστούς στίχους. Οι φωνές όλων ενώθηκαν και αντήχησαν στην αίθουσα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας.

  DSC05526  

DSC05520 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας, ο μαέστρος George Ellis καθοδήγησε αριστοτεχνικά την 90μελή χορωδία “Exaudi “, ενώ ο ψάλτης Γιώργος Καραντώνης και ο αφηγητής Τόνι Νικολακόπουλος έδωσαν πνοή στην ποίηση του Ελύτη. Οι φωνές του τραγουδιστή και της χορωδίας πλεγμένες με την αριστουργηματική μουσική του Θεοδωράκη, άφησαν μια εντύπωση, ανεξίτηλη, σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο πρόεδρος πολιτιστικών προγραμμάτων της ΕΚΜ, κ. Λεωνίδας Βλαχάκης, είπε “Το Άξιον Εστί ξεπερνά τη σφαίρα μιας απλής συναυλίας- είναι μια γιορτή της ελληνική μας ταυτότητας. Αυτή τη βραδιά, βιώσαμε την δύναμη των εμβληματικών συνθέσεων του Θεοδωράκη, οι οποίες συμπλήρωσαν τέλεια την ποίηση του Ελύτη, δημιουργώντας μια συναισθηματική απήχηση που άγγιξε βαθιά τις ψυχές όλων μας. Χρησίμευσε ως υπενθύμιση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της αξίας αυτών των δύο γιγάντων της μουσικής και της ποίησης”.

Η αντιπρόεδρος της ΕΚΜ, κα. Ανθή Ι. Σιδηροπούλου, πρόσθεσε, “Η συναυλία ήταν ένα συναισθηματικό ταξίδι που άγγιξε βαθιά τις καρδιές όλων των παρευρισκόμενων. Η ανταπόκριση της παροικίας σε τέτοιες εκδηλώσεις, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της διατήρησης αλλά και της προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εκδηλώσεις όπως αυτή μας συνδέουν με τις ρίζες μας και εμπνέουν τις μελλοντικές γενιές να αγκαλιάσουν την κληρονομιά της Μητέρας Πατρίδας”.

Ο Δρ. Δημήτρης Μποσινάκης, αντιπρόεδρος του ΕΚΜ, μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του, δηλώνοντας, “Ο κατάμεστος συναυλιακός χώρος και το ανατριχιαστικό χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων στο τέλος, ήταν μια ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής σημασίας του έργου του Θεοδωράκη και του Ελύτη. Αυτή η συναυλία ήταν ένας φόρος τιμής στη μεγαλοφυία τους και μια επιβεβαίωση της δέσμευσής μας στην πολιτιστική αριστεία. Το «Άξιον Εστί» σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στο πολιτιστικό ημερολόγιο της παροικίας μας. Η βραδιά αυτή θα μείνει αξέχαστη, όχι μόνο για τη μουσικότητα των καλλιτεχνών και τον τρόπο που παρουσίασαν το «Άξιον Εστί»,  αλλά και γιατί κατάφερε να αγγίζει τις ψυχές όλων μας και να μας θυμίσει τη σημασία του να λέγεσαι «Έλληνας»”.

 

Η βραδιά έκλεισε με το γνωστό τραγούδι “Ένα το χελιδονι”. Το χειροκρότημα του κοινού, αντηχούσε σε όλο το χώρο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This