EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Έλληνες φοιτητές δίνουν λύση για τις καμμένες εκτάσεις

Έλληνες φοιτητές δίνουν λύση για τις καμμένες εκτάσεις

23 May, 2024

Φοιτητές – μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης iGEM Thessaloniki, δίνουν ανάσα και ζωή σε εκτάσεις που έχουν καεί.

Η λύση που προτείνουν είναι ένα τζελ από κελύφη οστρακοειδών σε συνδυασμό με φλούδες από εσπεριδοειδή, τα οποία εφαρμόζονται στις περιοχές αυτές. Πρόκειται για έναν συνδυασμό συνθετικής βιολογίας, το οποίο περιλαμβάνει σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα φυτρώνουν και θα φέρουν κάθαρση στο οικοσύστημα που έχει υποστεί πυρκαγιά.

Το τζελ είναι υδρόφιλο, πολυσακχαρικό πολυμερές και συμβάλλει στην απορροφητικότητα του νερού αλλά και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων. Καλείται Euphoresis (Ευφορία και Γένεσις).

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας αν. Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Μιχάλης Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι το τζελ αυτό, περιέχει μικροοργανισμούς και σπόρους, και έχει την δυνατότητα να βοηθήσει μια καμμένη περιοχή να ανακτήσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, με σκοπό να ξαναγεννηθούν σε αυτήν φυτά, αλλά και οι μικροοργανισμοί που χρειάζονται για την αναγέννηση του εδάφους. Παράλληλα θα λειτουργήσουν και σαν σφουγγάρι για να απορροφήσουν το απαιτούμενο νερό, δεσμεύοντας και τα τοξικά συστατικά από την πυρκαγιά.

Επίσης, δήλωσε: «Το εν λόγω υλικό θα πρέπει κανονικά να χρησιμοποιηθεί από ειδικούς δασολόγους – περιβαλλοντολόγους, οι οποίοι θα μελετήσουν το οικοσύστημα όπου θα τοποθετηθεί το υλικό, για να αναγεννηθεί το δάσος στη μορφή που ήταν πριν». Και συνεχίζει: «Το υλικό έχει σχεδιαστεί. Δεν έχει παραχθεί ακόμη».

Η ομάδα του iGEM Thessaloniki θα λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό IGEM Competition, πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Και συνεχίζει ο κος Αϊβαλιώτης: «Αν διαπιστωθεί ότι το υλικό είναι βιώσιμο και εφικτό, τότε το ΑΠΘ και η ομάδα θα αναλάβουν να εξελίξουν την ιδέα ενώ στη διαδικασία θα συμβάλει και το πλαίσιο του διαγωνισμού, στο οποίο διατυπώνονται απόψεις και προτάσεις βελτιστοποίησης».

Η ομάδα iGEM Thessaloniki αποτελείται από 18 φοιτητές:

Από το ΑΠΘ προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας: Μάρκος Μαθιουδάκης, Αγγελική Μαρία Παπαπάνου, Ασημένια Ιωαννίδου, Στέφανος Αναγνωστόπουλος.

Τμήμα Χημείας: Αγγελική Αργυρή Σαββοπούλου Τζακοπούλου, Ιωάννα Γερογιάννη, Μιχαέλα Βερβέρη.

Τμήμα Ιατρικής: Άρτεμις Χρυσάνθη Σάββα, Παναγιώτα Μπάκα.

Τμήμα Φαρμακευτικής: Ραφαήλ Ανδρέου, Θέτις Τσίνογλου.

Τμήμα Γεωπονίας: Νεφέλη Μαρία Μακρή.

 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Σουλτάνα Δεληζήση.

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: Νίκη Ευσταθίου.

Εκπαιδευτές: Δρ Κωνσταντίνα Ψαθά (Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ), Χρήστος Γιαννακόπουλος (Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ).

Επιστημονικά συνυπεύθυνος της ομάδας Σπύρος Γκέλης (αν. καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, δντης Τομέα Βοτανικής, επικεφαλής ερευνητής ομάδας Cyanolab).

 

Ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια ομάδα στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με καινοτομίες στον τομέα της θεραπείας.

 

 

 

Source: https://dinfo.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This