ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ένας ασθενής πέθανε αβοήθητος στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας εξαιτίας την αμέλεια των γιατρών

2 Sep, 2021

Ένας ασθενής πέθανε αβοήθητος στο Γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας, εξαιτίας την αμέλεια των γιατρών επειδή δεν του έδινα φαγήτο να φάει. Τα τελευταία λόγια πριν το θάνατο του ασθενή ήταν: «SOS SOS. Βρες τρόπο. Σε παρακαλώ. I want to go home. Θέλω να φάω». Αυτά τα τελευταία λόγια τα έγραψε σε χαρτί προς την οικογένεια του πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Οι οικογένεια του επέμβηκε και έστειλε επιστολή στον Υπουργό υγείας, τον ΟΚΥπΥ, τον διευθυντή του Νοσοκομείου και την διευθύντρια του Πνευμονολογικού θαλάμου, ζητώντας εξηγήσεις γιατί αφήσαν αβοήθητο τον δικό τους άνθρωπο να πεθάνει, με μία μάσκα που αντί να τον βοηθά να γίνεται καλύτερα τον έπνιγε, του έκανε πληγές στη μύτη, χωρίς φαγητό, με δεμένα τα χέρια στο κρεβάτι για να μην αφαιρεί τη μάσκα, με μέλωπες στους καρπούς και με ισχυρισμούς οτι δεν έτυχε της δέουσα φροντίδας. Όπως αναφέρει η συζήγος του στο <<Φ>> λέει ότι τον θανατό του τον αποδέχθηκαμε, αυτό που δεν αποδεχθήκαμε είναι ότι έφυγε βασανισμένος.

Η συζηγός τους έστειλε την επιστολή στις 15 Μαιου, παράθετε μια σειρά απο γεγονότα, κατάφερε τις αγωνιώδες προσπάθειες των συγγενών ο ασθενής τους να έχει μια καλύτερη φροντίδα, οποίος τελικά κατέληξε με δέμενα τα χέρια στο κρεβάτι και μια μάσκα που τον έπνιγε ασφυκτικά. Αναφέρεται στην επιστολή της η κ. Ζωής Τσερκέζου: «Ο Όρκος του Ιπποκράτη, που δίνεται από τους ιατρούς, ο οποίος εκφράζει τα τέλεια συναισθήματα της ανθρώπινης ψυχής: συμπόνοια, θυσία και ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο, δυστυχώς την σήμερον ημέρα έχει χάσει την αξία του και πολλοί επαγγελματίες υγείας εξελίχθηκαν σε αδιάφορους. Δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για τους ασθενείς που στηρίζονται από αυτούς. Οι σημαντικές αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που πρέπει να έχουν ιατροί και νοσηλευτές, άρχισαν να φθίνουν και να εξαλείφονται. Ο λόγος της επιστολής δεν είναι εκδικητικός. Εάν όλοι μας σιωπούμε, τότε δεν θα γίνει καλύτερο το σύστημα, αλλά συνεχώς θα χειροτερεύει.

Ο σύζυγός μου, χρειάστηκε να παραμείνει στην Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με λοίμωξη των πνευμόνων (δεν είχε κορωνοϊό). Πρόσφατα διαγνώστηκε με ίνωση των πνευμόνων. Η κατάστασή του ήταν κρίσιμη λόγω της λοίμωξης αλλά μπορούσε να καταπολεμηθεί. Γνωρίζαμε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή, όμως μπορούσε να ζούσε για πολύ ακόμα. Είναι αντιδεοντολογικό και ανήθικο εκ μέρους κάποιων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού να μην δίνουν σημασία στον ασθενή και να τον αφήσουν χωρίς φροντίδα. Ήταν 85 χρόνων αλλά σκεφτόταν και ενεργούσε σαν πολύ νεότερος.»

Επίσης η επιστολή έγραφε ότι: «για 11 ημέρες αυτός ο άνθρωπος δεν είχε αγάπη ή συμπόνια ή συμπαράσταση ή ένα χέρι βοήθειας από αυτούς που έπρεπε να ήταν δίπλα του. Για 11 ημέρες έμεινε χωρίς φαγητό. Μου τηλεφωνούσε και ζητούσε επίμονα να τον φύγω. Το δε αποκορύφωμα ήταν το τελευταίο βράδυ πριν πεθάνει, που μου έδωσε σημείωση που έγραψε ο ίδιος, η οποία έλεγε: 

  • SOS SOS
  • Βρες τρόπο
  • Σε παρακαλώ
  • I want to go home
  • Θέλω να φάω

«Ξέρετε πώς νιώθουμε εγώ και τα παιδιά μου και τα 6 εγγονάκια μου; Έφυγε απογοητευμένος, πικραμένος και εγκαταλελειμμένος. Και όμως, δυστυχώς είχε πλήρως τις αισθήσεις του και καταλάβαινε τα πάντα μέχρι την τελευταία του πνοή. Έφυγε με θλίψη και χωρίς φροντίδα.

Ο/η γιατρός του, μου υποσχόταν κάθε μέρα ότι θα αλλάξουν τη μάσκα και θα τοποθετούσαν σωλήνα από τη μύτη για να ανακουφιστεί και να μπορέσει να φάει. Εάν γινόταν αυτό, πιστεύω ότι δεν θα πέθαινε ή τουλάχιστον θα έφευγε αβασάνιστος. Είχε για 11 μέρες μία μάσκα ασφυκτικά γύρω από τη μύτη και το στόμα του. Η μύτη ήταν πληγωμένη και ματωμένη από τη μάσκα και χρειάστηκε να ζητήσουμε δύο φορές για να προστατεύσουν την πληγή. Στα ελάχιστα λεπτά που μας επιτράπηκε να είμαστε δίπλα στο σύζυγο μου», όπως υποστηρίζεται στην επιστολή, «είδαμε με απελπισία και απόγνωση εμφανή τα σημάδια του εξευτελισμού και της αδιαφορίας που βίωσε κατά τις 11 εφιαλτικές μέρες που ήταν στο “έλεος” κάποιων γιατρών, προϊσταμένων και νοσηλευτών του Πνευμονολογικού θαλάμου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Και στα δύο του χέρια υπήρχαν εκτενείς μώλωπες από τα δεσμά με τα οποία του έδεναν τα χέρια, προφανώς για να καταστεί πιο συνεργάσιμος και βολικός ασθενής. Η μύτη του είχε πληγές από τη μάσκα οξυγόνου τις οποίες για μέρες κανείς δεν ασχολήθηκε να φροντίσει». 

Στην επιστολή οι συγγένεις ζητούσαν απο το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας επανελημμένα να χρησιμοποιηθεί πιο κατάλληλη μάσκα οξυγόνου που ίσως του έδινε την δυνατότητα να μιλήσει και να επικοινωνήσεις, και να μπορεί επίσης και να φάει, πράγμα που και ο ίδιος ο ασθενής το ζήτουσε απεγνωσμένα. Οι συγγενέις υποστηρίζουν ότι οι εκκλήσεις που έκαναν προς τους νοσηλευτές δεν εισακούστηκαν: «Δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις των νοσηλευτών οι εκκλήσεις μας τελικά δεν εισακούστηκαν ή κρίθηκε ότι δεν ήταν “βολικό” να εφαρμοστούν καθώς φαίνεται ότι η απαιτούμενη υπομονή, επιμονή και ανθρωπιά απλά δεν υπήρχαν στον Πνευμονολογικό θάλαμο».

Επίσης στην επιστολή αναγράφεται ότι για να μπορούσε η συζηγός του να βρίσκεται δίπλα στον άντρα της έπρεπε να εμβολιαστεί με το covid-19, αλλίως δεν θα τις επιτρεπόνταν είσοδος: «και την οποία δυστυχώς δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να του προσφέρουν οι νοσηλευτές. Είχα εμβολιαστεί πλήρως για το covid-19 από τον Μάρτιο 2021 και ήμουν διατεθειμένη να κάνω οτιδήποτε μου ζητούσαν για να μου επιτραπεί να είμαι δίπλα του για να του συμπαρασταθώ. Δυστυχώς, παρά τις αγωνιώδεις παρακλήσεις μας, μου επέτρεπαν να είμαι δίπλα του λιγότερο από πέντε λεπτά κάθε μέρα»

Στην ίδια η επιστολή τονίζεται ο ισχυρίσμος ότι: «ο σύζυγος μου ουσιαστικά πέθανε από ασιτία, φιμωμένος με μια μάσκα οξυγόνου και στερούμενος της φροντίδας και συμπαράστασης που ίσως να έκανε τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου ή τουλάχιστο μεταξύ ενός θανάτου με αξιοπρέπεια και ενός μοναχικού θανάτου σε ένα αδιάφορο και ψυχρό μέρος. Βασικά στερήθηκε το πιο πολύτιμο ίσως φάρμακο, αυτό της ψυχολογικής στήριξης και φροντίδας, της συμπαράστασης που θα αναπτέρωνε το ηθικό του και θα του έδινε ελπίδα στον δύσκολο αγώνα για ανάρρωση». 

Επίσης προσθέτει ότι: «Διερωτώμαι πώς θα ένιωθαν εάν ήταν ο σύζυγος τους ή ο πατέρας τους στη θέση του δικού μας συζύγου και πατέρα. Θα ένιωθαν άραγε ότι ο άνθρωπος τους έτυχε της κατάλληλης φροντίδας και προσοχής;»

Το περίεργο σύμφωνα με την συζήγο του ότι: «το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει κατά τις 06:31. Εγώ και τα παιδιά μου φτάσαμε στο νοσοκομείο στις 07:18. Το σώμα του συζύγου μου ήταν ήδη κρύο και το στόμα ανοιχτό και άκαμπτο. Όταν πήγαμε σπίτι είδαμε ότι ο ίδιος έκανε ένα σύντομο βίντεο στις 13 Μαΐου με το τηλέφωνό του στη 01:37 το πρωί. Στο βίντεο ακούγεται μόνο η βαριά αναπνοή του που στο τέλος φαίνεται να σταματά. Γι’ αυτό ζητάμε τώρα την αλήθεια, καθώς και όλες τις αναφορές και τα αποτελέσματα των δοκιμών (αιματολογικά, ακτινολογικά κ.λπ.) που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο.

Ο άντρας μου δεν πέθανε με το θέλημα του Θεού, αλλά κατά τη γνώμη μου, όπως υπάρχει ισχυρισμός, από την εγκληματική αδιαφορία των ανθρώπων που περιμέναμε να τον σώσουν. Κάποιοι επαγγελματίες υγείας ήταν υπερόπτες / αλαζόνες, αδιάφοροι και νομίζουν ότι είναι απλά σπουδαίοι. Κάποιοι δεν έπρεπε να γίνουν ποτέ επαγγελματίες υγείας. Απέχουν πολύ από αυτό τον τίτλο και το λειτούργημα. Ο πόνος είναι πολλαπλάσιος όχι μόνο γιατί έφυγε, αλλά για τον τρόπο που έφυγε».

Το υπουργείο Υγείας απάντησε στην επιστολή της κ. Ζωής Τσερκέζου στις 4 Ιουνίου όπου τους έκφρασε τα συλληπητηρία του υπουργείου, και την πληροφόρησαν ότι αυτή διαβιβάστηκε στο γενικό νοσοκομείο του ΟΚΥπΥ για διερεύνηση. Μέχρι σήμερα η οικογένεια δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Στην επιστολή ενημερώθηκε και ο Φιλελεύθερος, όπου αντικρούονται όλα τα επιχειρήματα απο τα ζητήμα που που εγείρονται: «Ο τύπος της μάσκας που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο ενδεδειγμένος για την περίπτωση του ασθενή ο οποίος έπαιρνε βαριά αντιβιοτικά, δεν σιτιζόταν γιατί είχε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και δεν μπορούσε να του αφαιρεθεί η μάσκα, ήταν δεμένος στο κρεβάτι του επειδή ο ασθενής προσπαθούσε να αφαιρέσει τη μάσκα, ενώ οι μώλωπες που έφερε αποδίδονται στους φλεβοκαθετήρες και όχι στο δέσιμο των καρπών».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.