EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Ένας  ταραγμένος  κόσμος  από  παντού

9 Jul, 2024
Ένας ταραγμένος κόσμος από παντού

Ένας ταραγμένος κόσμος από παντού - Image from https://www.mytilene.gr/logotexnes/odysseas-elytis-viografiko/

Πόλεμοι, παιδιά τραυματισμένα χωρίς νερό και φαγητό, τρομοκρατικά  χτυπήματα, μόλυνση του περιβάλλοντος,   αύξηση της νοσηρότητας,  ξαφνικοί θάνατοι,  φτωχοποίηση ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της προηγμένης Ευρώπης, στέρηση βασικών αναγκών για μια αξιοπρεπή ζωή, καθημερινή βία, εγκληματικότητα, διαφθορά, παραπλάνηση, ατιμωρησία, συγκάλυψη ολέθριων εγκλημάτων,  διαστρέβλωση της αλήθειας, καταπάτηση θεμελιωδών αρχών της Βιοηθικής, της Δημοκρατίας και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας , που ο άνθρωπος κατέκτησε με αίμα και αγώνες.

Ο  Ελύτης  ως  αυθεντικός ποιητής  με ενόραση,  που  ήθελε να προλάβει το κακό,   με αφορμή  τη  βράβευσή  του  με το Νόμπελ Λογοτεχνίας   το 1979,  είχε  δηλώσει  τα  εξής:

”Ήδη σας το είπα. Είναι η βαρβαρότητα. Τη βλέπω να ΄ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου.    Οπότε αναρωτιέται κανείς: Γιατί  παλεύουμε νύχτα μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτα, που ωστόσο είναι το παν.  Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θα αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι΄ αυτή δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη.” 

Σε  αυτόν  λοιπόν  τον ταραγμένο  κόσμο, που  δεν  μπορείς πλέον   εύκολα  να  διακρίνεις τον εχθρό,  ζει  ο σύγχρονος άνθρωπος, μέσα   σε    αφόρητες  υποχρεώσεις  και στους ατέλειωτους φόρους-χαράτσια, που  του  έχουν  επιβληθεί.  Αγκαλιά  με την τεχνολογία,  τείνει να  ζει  όλο και πιο απρόσωπα, καθηλωμένος  σε μια απομόνωση, δικτυωμένος  ωστόσο με όλα, τη φύση, τη μουσική, τη  ζωγραφική,  μέχρι  και  τον έρωτα…  αλλά  όλα  μέσα από μια οθόνη.  Μια  εικονική πραγματικότητα, όπου   δεν  ξέρεις  τι  τελικά  είναι αληθινό και  τι  ψεύτικο!    Η  φυσική παρουσία του άλλου  εξαφανίζεται  σιγά, σιγά,  και  η ουσιαστική  επικοινωνία σχεδόν  κατακρεουργείται.

Σαν  ένα   άλλο  είδος  ”ρομπότ ”,  αποκόβεται  σιγά, σιγά   από  την  ψυχική και πνευματική του υπόσταση,  σωπαίνει  για όλα,   χάνοντας  το πραγματικό νόημα της  ζωής και έτσι   δεν συνειδητοποιεί  όπως  θα έπρεπε  την ύπαρξή του,  το θαύμα, που ο ίδιος είναι  μέσα  στο σύμπαν.  ”Τη δωρεά που είμαστε από το Θεό, αλλά πόσο λάθος τη συλλάβαμε”   όπως  μας λέει ο Οδυσσέας Ελύτης. 

 

Αλλά η ποίηση, που  έχει την ικανότητα  να σε συνδέει  με   το  ανώτερο, το υπερβατικό  και το  ανείπωτο, 

Αυτή, η μαγική  ιέρεια της τέχνης,  που βλέπει  πώς    όσο  πιο  βαθιά  πάνε  οι  ρίζες των δέντρων, τόσο  πιο  ψηλά ανεβαίνουν και   αγγίζουν τον  ουρανό,  το τριαντάφυλλο, που ανθίζει  ακόμα και μέσα  στο συρματόπλεγμα, 

που συγκινεί και  ευαισθητοποιεί,  που βλέπει πόσο   δίκαια  ο ΗΛΙΟΣ  φωτίζει όλους  τους  ανθρώπους στη  Γη,  

που  ”Είναι  πάντα στο παρόν, στο  πρώτο   κάλεσμα    της  εποχής”,  όπως  μας λέει  ο Ρίτσος,  

που  δεν  σωπαίνει,  δεν πλανεύεται, δεν   συμβιβάζεται, ούτε υποτάσσεται, που   στοχάζεται  βαθιά  και όλα  τα αντιλαμβάνεται. . .  

Έτσι και  τώρα, σε αυτήν την  δύσκολη  εποχή,  όπου τα  μέτωπα είναι πολλά,  και  κινδυνεύει να χαθεί  η  ποιότητα  και  η  πίστη μας  στον άνθρωπο, διώχνει την ομίχλη και φωτίζει το πραγματικό μεγαλείο,  που κρύβεται  μέσα μας.  Επικαλείται την  αγάπη  που  αισθάνεται   για τα ανθρώπινα πλάσματα  και   βροντοφωνάζει  στους  ποιητές,   να μην χαθεί  η  πίστη   τους  στον άνθρωπο!  

Και έτσι ο ποιητής εμπνεόμενος θα γράψει…

 

 

 

 

photo https://protothema.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This