Αλβανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι στις 7 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Αλβανία για να επισκεφθεί δήμους, τους οποίους κατονομάζει ως “ελληνικούς”. Μάλιστα θεωρήθηκε σκόπιμη η ανακοίνωση αυτού του ταξιδιού, την 28η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Το άρθρο υπογράφει πρώην διπλωμάτης και αναλυτής, ο Σαμπάν Μουράτι. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισημοποιεί την Χειμάρρα ως “ελληνικό δήμο” και την συνδέει με το επίσημο κυβερνητικό σχέδιο Ένωσης Ελληνικών Δήμων, στην Αλβανία.
Από αλβανικής πλευράς θεωρείται διπλωματικό σκάνδαλο το γεγονός ότι πρωθυπουργός της Ελλάδας πραγματοποιεί επίσκεψη σε τρεις δήμους εντός αλβανικού εδάφους, χωρίς προηγουμένως να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην χώρα, σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημαίνει περιφρόνηση της κυριαρχίας της Αλβανίας.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αλβανία, Έλληνας πρωθυπουργός, ήταν το 2009 όταν ο Καραμανλής σκόπιμα επισκέφθηκε την χώρα ώστε να επωφεληθεί από την Συμφωνία για την Θάλασσα. Αντίθετα, ο Έντι Ράμα έχει ταξιδεύψει πάμπολλες φορές στην Ελλάδα, στα δέκα χρόνια εξουσίας του. Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια του Μητσοτάκη να δημιουργήσει τον Σύνδεσμο Ελληνικών Δήμων, είναι ακόμη πιο σκανδαλώδης, κατά το δημοσίευμα, που αναφέρει χαρακτηρισμούς όπως “προσπάθεια ελληνοποίησης της Αλβανίας”, αφού η άδεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού δόθηκε από την κυβέρνηση του Ράμα.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός διαθέτει το ελικόπτερο της αλβανικής κυβέρνησης στην διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στους δήμους. Και το αλβανικό δημοσίευμα συνεχίζει με το ερώτημα: “Τί δουλειά έχει ο Μητσοτάκης στην Χειμάρρα“; αφού από αυτή την περιοχή θα ξεκινήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την επίσκεψή του “κόβοντας την κορδέλα του Συνδέσμου Ελληνικών Δήμων”. Αυτό, όπως αναφέρει το άρθρο, είναι το πρώτο βήμα για την “Βόρεια Ήπειρο”. Το δεύτερο βήμα θα ήταν να ζητήσει η Ελλάδα την αυτοδιάθεση της Ένωσης Ελληνικών Δήμων.
Αίτημα αυτοδιάθεσης των ελληνικών δήμων είχε γίνει το 1998, όταν ο υπουργός Εξωτερικών είχε βρεθεί στα Τίρανα για να συντάξει το Σύνταγμα της Αλβανίας με πρόσκληση της αλβανικής κυβέρνησης. Το “τρίτο βήμα” κατά το αλβανικό άρθρο θα ήταν να αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας.
Εν ολίγοις, το αλβανικό δημοσίευμα βάλλεται κατά της κυβέρνησης που δείχνει εξαιρετική ανοχή στην ελληνική κυβέρνηση, παραχωρώντας λίγο – λίγο εθνική επικράτεια από στεριάς και θαλάσσης. Αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να δούμε τί θέματα περιλαμβάνει η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κατά πόσον έχουν δίκιο οι φόβοι της αλβανικής πλευράς για ενδεχόμενο διαμελισμό της χώρας.
Το δημοσίευμα εκδόθηκε στο gazetadita.al.