ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 1, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek

Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη: μία βικτωριανή βιβλιοθήκη της Διασποράς στον ελλαδικό χώρο

21 Aug, 2021

Μία νέα έκδοση από τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ», με τίτλο Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη: μία βικτωριανή βιβλιοθήκη της Διασποράς στον ελλαδικό χώρο εμπλουτίζει τη βιβλιογραφία των ιστορικών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη βιβλιοθήκη του ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη (Προυσός 1816-Λονδίνο 1881), ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους διδασκάλους του ελευθέρου ελληνικού κράτους. Το 1841 μετά από πρόσκληση του Σπυρίδωνα Τρικούπη έγινε ο πρώτος δάσκαλος της ακμάζουσας ελληνικής παροικίας του Λονδίνου με μαθητές τον Χαρίλαο και τη Σοφία Τρικούπη. Ο Αγαθίδης συνέγραψε τρία εγχειρίδια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Με διαθήκη κληροδότησε την περιουσία του στην κοινότητα του Προυσού για την ανέγερση σχολείου και τη συντήρησή του, όπως και τη βιβλιοθήκη του. Στο βιβλίο ανιχνεύονται οι πλείστες περιπέτειες της βιβλιοθήκης όπως αποτυπώνονται στα αρχεία της, αλλά και οι προοπτικές που δίνει σήμερα σε μία ορεινή, φθίνουσα κοινότητα. Μετά από την  ψηφιοποίηση των τίτλων από το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης καταγράφονται τα βιβλία που διασώζονται, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να ανακαλύψει τον κόσμο ενός πολύπλευρου δασκάλου της Διασποράς κατά τον 19ο αιώνα.  Η έκδοση του βιβλίου συμπίπτει με την επέτειο των 140 χρόνων από την ίδρυση της Αγαθιδείου.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Η Αγαθίδειος Βιβλιοθήκη Προυσού, μέρος του κληροδοτήματος του ευεργέτη Αναστασίου Αγαθίδη (Προυσός 1816-Λονδίνο 1881) είναι το μοναδικό υλικό τεκμήριο της ζωής ενός σημαντικού Έλληνα και πρώτου δασκάλου της ελληνικής κοινότητας του Λονδίνου, με μαθητές όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης. Δημιουργήθηκε κατά τις τέσσερις δεκαετίες παραμονής του στη Μεγάλη Βρετανία και με την Αγαθίδειο Σχολή λειτούργησαν ως σημείο αναφοράς για την κοινότητα της ορεινής Αιτωλίας στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου. Η παρούσα μελέτη καταγράφει την πολυκύμαντη ιστορία της από το βικτωριανό Λονδίνο έως σήμερα, όπως και τους τίτλους των βιβλίων που διασώζονται αναλυτικά, στα πλαίσια της προστασίας και ανάδειξής της, ενώ εξετάζει τη σύγχρονη μουσειακή ιδιότητα και την πολιτισμική αξία μιας ιστορικής βιβλιοθήκης όπως η Αγαθίδειος. Εμμέσως βιογραφεί τον κτήτορά της και τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη λειτουργία της, ενισχύοντας την τοπική αλλά και ευρύτερη κοινοτική μνήμη.

Η επίδραση του χρόνου σε όλο τον χώρο και τα αντικείμενα της Αγαθιδείου, το είδος των αντικειμένων (βιβλία με χειροποίητη βιβλιοδεσία) και η ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτά, της προσδίδουν τη μαγική αύρα της πνευματικότητας και της απόστασης από την ύλη.

 

Η συγγραφέας Λεωνή Π. Θανασούλα είναι δημιουργός του The Precious Tree biography + culture. Έχει σπουδάσει Ιστορία (Β.Α. – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος), Κλασσική φιλολογία (Μ.Α. – The University of Leeds), Ελληνικό Πολιτισμό (Β.Α. – Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και Μουσειολογία (Μ.Α. – Πανεπιστήμιο Αιγαίου). Εργάζεται ως σύμβουλος σε εξατομικευμένες αυτοβιογραφικές συγγραφές και ως σύμβουλος Πολιτιστικής διαχείρισης. Οι δραστηριότητές της και οι συνεργασίες της κινούνται στον χώρο των πολιτιστικών, μορφωτικὼν  και εκπαιδευτικὼν ιδρυμάτων και των πάσης κατηγορίας  βιβλιοθηκών (δημόσιων και ιδιωτικών) στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This