EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Έλληνες φοιτητές στην Ρωσία

Αγωνιούν οι Έλληνες φοιτητές στην Ρωσία: “Γυρίστε μας πίσω”!

23 Sep, 2022

Σε μια βασανιστική κατάσταση αδιεξόδου βρίσκονται Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία, τη χώρα που έχει απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα και λόγω της συνεχιζόμενης σύρραξης στην Ουκρανία το ένα πακέτο κυρώσεων διαδέχεται το άλλο. Με το χάσμα ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία να έχει διευρυνθεί και το ψυχροπολεμικό κλίμα να είναι εμφανές, οι σπουδαστές από τη χώρα μας βιώνουν την ωμότητα της ρήξη στις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη, καταγγέλουν ότι πέφτουν θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών στη Ρωσία, ενώ βγάζουν κραυγή αγωνίας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μετά το δραματικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο κήρυξε καθεστώς μερικής επιστράτευσης, η αναστάτωση στη Ρωσία, που έχει θέσει μπλόκο στις αεροπορικές μετακινήσεις, είναι εμφανής. Στο πλαίσιο του κύματος φυγής νεαρών Ρώσων που επιθυμούν να γλιτώσουν τον πόλεμο, το εισιτήριο για την έξοδο από τη Ρωσία έχει αυξηθεί σε απελπιστικό βαθμό.

Αποτέλεσμα αυτού, οι φοιτητές από την Ελλάδα να έχουν εγκλωβιστεί στη Ρωσία, που θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, και φοβούμενοι την έκβαση του πολέμου να στέλνουν – σύμφωνα με το protothema.gr – επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ελληνικά ΑΕΙ και να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών Τον Γολγοθά της μετακίνησης από τη Ρωσία, λόγω της ξαφνικής εκτόξευσης των τιμών, περιγράφει και η φοιτήτρια Μυρτω Τελοπουλου.

«Μετά τα τελευταία μέτρα που πήρε η Ευρώπη κατά των εχθρικών κινήσεων της Ρωσίας, δεν υπάρχουν πλέον απευθείας πτήσεις, με πιο ”εύκολη” τη δίοδο μέσω Κωνσταντινούπολης λόγω πιο συχνών πτήσεων, η οποία είναι αμφίβολη στο κοντινό μέλλον, καθώς οι σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είναι πιο τεταμένες από ποτέ και η άσχημη έκβαση των πραγμάτων είναι ένα ρεαλιστικό και πιθανό σενάριο. Μην αναφέρω δε και τις τιμές των εισιτηρίων (μέσω Τουρκίας για απλή μετάβαση περίπου 1.000€, μέσω Καΐρου και Σερβίας από 1.000€και πάνω) που απομονώνουν και απαγορεύουν στον Έλληνα, Ευρωπαίο φοιτητή να γυρίσει στην πατρίδα του σε περιόδους γιορτών, διακοπών και να δει τους δικούς του» δηλώνει ειδικότερα η φοιτήτρια οδοντιατρικής.

«Ο λόγος που σας αποστέλλω αυτή την επιστολή είναι η αδυναμία συνέχισης των σπουδών μου στην Ρωσία, εξαιτίας της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της παράκλησης μου για μεταγραφή σε ελληνικό αντίστοιχο ΑΕΙ» γράφει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας..

 

Μια άλλη περίπτωση Ελληνα φοιτητή που προσπαθει με κάθε τρόπο να επιστρέψει στην πατρίδα του για να εισέλθει σε μια ζώνη ομαλότητας είναι εκείνη του Βλαδίμηρου Κατσικίδη που πραγματικά συγκλονίζει. Φοβάται ότι τα ρωσικά σύνορα θα κλείσουν στο άμεσο μέλλον.

Η αγωνία του τριτοετούς φοιτητή της γενικής ιατρικής του Κρατικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Κρασνοντάρ αποτυπώνεται στα εξής λόγια: «Όλα τα αεροδρόμια της νοτιοδυτικής Ρωσίας είναι κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του Κρασνοντάρ. Αυτό σε συνδυασμό με την εξάλειψη των άμεσων πτήσεων από τα κράτη της ΕΕ καθιστά το κόστος των πτήσεων απαγορευτικό (800 περίπου ευρώ για τη δική μου περίπτωση). Λόγω της μερικής επιστράτευσης που κηρύχθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου οι πτήσεις είναι ακόμα πιο δυσεύρετες. Είναι πολύ πιθανό η χώρα να κλείσει τα σύνορα της στο άμεσο μέλλον».

«Το πρόβλημά μου και ο λόγος που ζητάω βοήθεια είναι ότι μου καθίσταται δύσκολη άλλα και επικίνδυνη η επιστροφή στην Ρωσία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η κήρυξη μερικής επιστράτευσης είναι μόνο ένα δείγμα των όσων θα ακολουθήσουν. Υπήρχαν κάποιοι που προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την κατάσταση των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, λέγοντας πως δεν υπάρχει πόλεμος εκεί. Πλέον δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Η Ρωσία είναι σε πόλεμο και εμείς οι φοιτητές θα χάσουμε τις σπουδές μας. Γι’αυτό και ζητάμε να εξεταστεί το αίτημά μας για μεταγραφή σε αντίστοιχα ελληνικά πανεπιστήμια ώστε να μην χαθούν οι κόποι τόσων ετών» συνεχίζει ο φοιτητής της Ιατρικής υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των πρωτοφανών αυτών – για τη σύγχρονη εποχή – στιγμών.

«Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί θα σας γιατρεύουν άτομα σαν και αυτόν»

Εστιάζει στις οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες που φέρνει πλέον η ζωή στη Ρωσία για έναν Ευρωπαίο, για έναν Έλληνα, ύστερα από τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Κρεμλίνου.

«Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία αποκλείστηκε απο το Διατραπεζικο Συστημα SWIFT. Αποτέλεσμα αυτού η μεταφορά εμβασμάτων από την Ελλάδα να είναι αδύνατη ενώ η συντριπτική πλειοψηφια των υπηρεσιων αποστολης χρηματων σταμάτησαν να λειτουργούν. Όπως καταλαβαίνετε η επιβίωση και μόνο στη Ρωσία έγινε εξαιρετικά δύσκολη. Λόγω της στήριξης που εδειξε η Ελλαδα στην εμπόλεμη Ουκρανία, βρεθηκα αντιμετωπος με άσχημες συμπεριφορές απο ορισμένους συμφοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου μου. Ένα από τα πιο έντονα συμβάντα ήταν στο μάθημα της γενικής χειρουργικής. Ο καθηγητής μού ζήτησε να απαντήσω προφορικά σε μία ερώτηση, όπως έκανε και σε όλους τους υπόλοιπους συμφοιτητές μου εκείνη τη στιγμή. Όταν κόλλησα σε μια ρωσική λέξη, ο καθηγητής θα μπορούσε να το είχε αγνοήσει. Να μου έβαζε τον βαθμό που που ο ίδιος θεωρούσε ανάλογο και να τελείωνε εκεί. Αντ’αυτού, αποφάσισε να μιλήσει στην τάξη απευθυνόμενος σε όλους, να με δείξει και να πει: “Μην πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί θα σας γιατρεύουν άτομα σαν και αυτόν”»…

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους μετέβη για σπουδές στη Ρωσία, ο Βλαδίμηρος αναφέρει τα εξής: «Οι σπουδές στη Ρωσία για εμένα και την οικογένεια μου ήταν μια οικονομική και σίγουρη επιλογή. Οικονομική λόγω του κόστους των διδάκτρων και της ζωής γενικότερα. Σίγουρη λόγω του ότι διαθέταμε γνωστούς που είχαν σπουδάσει εκεί στο παρελθόν και γνώριζαν τα διαδικαστικά. Ξεκίνησα το πρώτο έτος, στην διάρκεια του οποίου χρειάστηκε να διακόψω τις σπουδές μου προσωρινά για οικογενειακούς λόγους. Από εκείνο το σημείο και έπειτα δεν προέκυψε τίποτα απρόοπτο. Φτάνουμε έτσι στον Ιούνιο του ’22 οπότε η κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας, μετά την επονομαζόμενη “Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση” εναντίον της Ουκρανίας, με έφερε σε αδιέξοδο και με ανάγκασε να διακόψω τις σπουδές μου για δεύτερη φορά».

«Ζητάμε να γυρίσουμε πίσω»

Φρίξος Δρακοντίδης – Ελισάβετ Σταμοπούλου / https://protothema.gr 

photo  https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This