Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Subscribe to our newspaper
διάσωση της ελληνικής γλώσσας

Αγώνας για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας

19 Sep, 2022

Η ομάδα εργασίας ΦΑΡΟΣ (Pharos) που συγκροτήθηκε πέρυσι για να υπερασπιστεί τη διδασκαλία των Νεοελληνικών στα σχολεία της Βικτώριας, έχει ζητήσει από την πολιτειακή κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει περαιτέρω υποβάθμιση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Πολιτείας μας.

Η ονομασία ΦΑΡΟΣ προέρχεται από την έρευνα που ανέλαβε ο Επίτιμος Καθηγητής, Joseph Lo Bianco, ΑΜ, για τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας (MGTAV) από το 2017 και η οποία εκδόθηκε στο βιβλίο του “Pharos, The Vitality and Presence of Modern Greek in Contemporary Australia” (“Φάρος, Η ζωτικότητα και η παρουσία της Νεοελληνικής στη σύγχρονη Αυστραλία”) από το Australian Council for Educational Research.

Στην ομάδα εργασίας ΦΑΡΟΣ, συμμετέχουν εννέα μεγάλοι φορείς και σωματεία της ελληνικής κοινότητας, εξήγησε στον “Νέο Κόσμο”, ο καθηγητής, Joseph Lo Bianco,.

“Αναλάβαμε πολλές δράσεις σε κοινοτικό, σε ερευνητικό και πανεπιστημιακό επίπεδο. Έτσι, δεν εξαρτόμαστε μόνο από την κυβέρνηση, αλλά κάνουμε πολλά πράγματα και μόνοι μας”.

Στην ομάδα εργασίας ΦΑΡΟΣ συμμετέχουν: ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας, Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote (αντιπροσωπεύοντας την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αυστραλίας), οι Κοινοτικές Γλώσσες Βικτώριας (CLV), η Ένωση Ελληνικών Σχολείων Γλώσσας και Πολιτισμού στη Βικτώρια (GLACS), η Εθνική Ένωση Ελληνοαυστραλών Φοιτητών Βικτώριας (NUGAS), Ελληνο-Aυστραλιανός Σύλλογος (GAS), και η ΠΡΟΝΟΙΑ, παράλληλα, με πολλά άλλα αφοσιωμένα άτομα, ένδειξη του μεγάλου αντιπροσωπευτικού φάσματος ολόκληρης της ελληνοαυστραλιανής κοινωνίας.

Ο καθηγητής Lo Bianco κάλεσε την κυβέρνηση “να εγγυηθεί ότι κανένα τρέχον πρόγραμμα δεν θα κλείσει”, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επιτακτικό ζήτημα η αντιμετώπιση της φθίνουσας ποιότητας της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια

“Η ομάδα ΦΑΡΟΣ συνεδριάζει τακτικά για να επανεξετάσει τα ζητήματα της έρευνας και έχει προετοιμάσει ένα λεπτομερές στρατηγικό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης προς τον Υπουργό Παιδείας να δράσει. Αλλά αισθανόμαστε επίσης ότι θέλουμε η κυβέρνηση να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των γλωσσικών προγραμμάτων”, τόνισε.

Στην έκκλησή τους προς τον Υπουργό επισημαίνει ότι πολλές εκατοντάδες άτομα, που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα μιας από τις μεγαλύτερες εθνοτικές κοινότητες της Αυστραλίας, υποστηρίζουν το αίτημα αυτό.

Όταν επικοινώνησε ο “Νέος Κόσμος” σχετικά με το αίτημα της ομάδας εργασίας ΦΑΡΟΣ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι “τα ελληνικά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες που προσφέρονται στα σχολεία της Βικτώριας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να καταστήσουμε τα προγράμματα ελληνικής γλώσσας διαθέσιμα στους μαθητές όλης της πολιτείας”.

Ο καθηγητής Lo Bianco υποστήριξε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, “πάμε να χτίσουμε ένα υψηλό ‘ταβάνι’, αλλά θέλουμε η κυβέρνηση να μας βοηθήσει να βάλουμε πρώτα το ‘πάτωμα’, ώστε να μην πέσει κάτω από τον αριθμό των προγραμμάτων [που λειτουργούν σήμερα]. Θέλουμε όμως το ταβάνι να είναι όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Και το χτίζουμε αυτό μέσω της κοινότητας”.

Ο καθηγητής Lo Bianco υποστήριξε επίσης ότι η έρευνα αποκάλυψε τον επισφαλή χαρακτήρα ορισμένων προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας.

“Έχω εντυπωσιαστεί από την αφοσίωση της κοινότητας να υποστηρίξει τη γλώσσα της και να την καταστήσει διαθέσιμη σε όλους τους Αυστραλούς. Αυτή είναι η ουσία του πολυπολιτισμικού ιδεώδους που όλοι υποστηρίζουμε για την Αυστραλία και ελπίζω ότι η στήριξη προς τους Ελληνοαυστραλούς θα είναι άμεση”, τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας στον “Νέο Κόσμο” ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα ΦΑΡΟΣ πιέζει για αλλαγές και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.

“Έχουμε αναφερθεί στο έργο μας μερικές φορές, αλλά τα πράγματα ξεχνιούνται… και έτσι μπορεί να μην υπάρξει καμία δράση για λίγο καιρό και ξαφνικά, ένα άλλο πρόγραμμα τίθεται σε κίνδυνο. Και όταν εξετάζετε τη συνολική κατάσταση, φαίνεται τρομερό. Πρέπει λοιπόν να αναλάβουμε δράση τώρα! Και χρειαζόμαστε την υποστήριξη του κοινού. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλης της κοινωνίας, όχι μόνο της ελληνικής παροικίας, αλλά κυρίως της ελληνικής παροικίας. Κάνουμε τόση δουλειά τώρα εδώ και χρόνια, πολλή εθελοντική δουλειά από ανθρώπους που δίνουν από τον δικό τους χρόνο, αλλά νιώθουμε ότι είναι καιρός να βοηθήσει και η κυβέρνηση, ξέρετε, η γλώσσα είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση στα δημόσια σχολεία- ακόμα και σε κάποια σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας”.

Η κα Anita Ladas, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας (Modern Greek Teachers Association of Victoria – MGTAV) έχει ζητήσει από την πολιτειακή υπουργό Παιδείας να ανταποκριθεί σε πέντε επείγοντα ζητήματα/σημεία δράσης:

“Η κοινότητα ανέλαβε να κάνει τη σκληρή δουλειά της έρευνας και του συντονισμού. Τώρα θα θέλαμε να ζητήσουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση σχετικά με τη διατήρηση στα σχολεία μας, της γλώσσας μιας από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές κοινότητες της Βικτώριας”, δήλωσε η κ. Ladas.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την υποστήριξη μιας έρευνας που θα παρακολουθεί την πορεία των μαθητών που εγγράφονται σήμερα στα τμήματα Νέων Ελληνικών και την καθιέρωση κατάρτισης για την ολοκληρωμένη εκμάθηση περιεχομένου και γλώσσας (CLIL) για τα μέλη του MGTAV.

Ο καθηγητής Lo Bianco με μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας (MGTAV). Φώτο: Supplied
“Στόχος μας είναι να παρέχουμε 10 υποτροφίες ετησίως για νεοελληνικές σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”, πρόσθεσε η κ. Ladas. “Να στηρίξουμε τα σχολεία που προσφέρουν επί του παρόντος Ελληνικά και να στοχεύσουμε στην αύξηση του χρόνου διδασκαλίας που διαθέτουν, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Υπουργείου Παιδείας, δηλαδή 150 λεπτά την εβδομάδα- και, να βοηθήσουμε τη δράση της ομάδας εργασίας ΦΑΡΟΣ με τη χρηματοδότηση ενός μισθού μερικής απασχόλησης για δύο χρόνια, ώστε να βοηθηθεί η πλήρη εφαρμογή όλων των συστάσεων”.

Η Δρ Stephie Nikoloudis, Συντονίστρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe, τόνισε ότι η ελληνική γλώσσα στη Μελβούρνη διδάσκεται εδώ και 100 και πλέον χρόνια, και στηρίχθηκε στις προσπάθειες και θυσίες της κοινότητας.

“Η πρόσφατη χρηματοδότηση της γλωσσικής εκπαίδευσης δεν ωφέλησε την ελληνική γλώσσα”, είπε, εξηγώντας ότι αυτό επισπεύδει μια σταθερή μείωση του αριθμού των προσφερόμενων προγραμμάτων.

“Ο αριθμός των καθηγητών που εκπαιδεύονται στη διδασκαλία των Νεοελληνικών και ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών μειώνεται. Με κάποια στήριξη τώρα η ομάδα εργασίας μας μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε”.

“Η πρώτη γενιά των μεταναστών γερνάει. Πολλοί πρωτοπόροι έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά η κληρονομιά στην ευρύτερη κοινότητα των Ελλήνων της Αυστραλίας από διάφορες γενιές είναι τεράστια. Πρόκειται για μια πολύ, πολύ μεγάλη κοινότητα, η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στη ζωή της Αυστραλίας”.

Όταν ρωτήθηκε από τον “Νέο Κόσμο” ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η πολιτειακή κυβέρνηση για να συμβάλει στην προστασία και τη βελτίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, δεδομένου ότι η ελληνική γλώσσα είναι κομβικής σημασίας για τη βαθύτερη κατανόηση ενός πλήθους επιστημών, της φιλοσοφίας, του δικαίου, της πολιτικής, για να μην αναφερθούμε σε άλλες γλώσσες, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (DET) υποστήριξε ότι η πολιτειακή κυβέρνηση εργάζεται συνειδητά για να συμβάλει στη διατήρηση της συνέχισης της νεοελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Βικτώριας.

“Το 2020, περισσότεροι από 2.541 μαθητές σπούδασαν ελληνικά στα δημοτικά σχολεία της Βικτώριας, στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο Σχολείο Γλωσσών της Βικτώριας, γεγονός που την καθιστά τη 12η γλώσσα με τις περισσότερες σπουδές. Επιπλέον, περισσότεροι από 5.200 μαθητές σπούδασαν ελληνικά σε χρηματοδοτούμενα και διαπιστευμένα κοινοτικά σχολεία ξένων γλωσσών το 2020. Τρεις υπηρεσίες προσχολικής ηλικίας παρέχουν επίσης σήμερα πρόγραμμα ελληνικής γλώσσας”, δήλωσε εκπρόσωπος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (DET).

Η DET εξήγησε περαιτέρω ότι οι μαθητές της Βικτώριας, από το νηπιαγωγείο έως την Γ’ Λυκείου, μπορούν να σπουδάσουν μια γλώσσα και να επιλέξουν από περισσότερες από 70 γλώσσες που προσφέρονται στα νηπιαγωγεία, τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο Σχολείο Γλωσσών της Βικτώριας και τα κοινοτικά σχολεία ξένων γλωσσών.

“Συνεργαζόμαστε στενά με τα πανεπιστήμια για να παρακολουθούμε τη διαθεσιμότητα των καθηγητών ξένων γλωσσών και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Βικτώριας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του DET

Στην φωτογραφία: Ο καθηγητής Lo Bianco με μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Νεοελληνικών Βικτώριας (MGTAV). Φώτο: Supplied

πηγη https://neoskosmos.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This