EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Europride

Ακραία επεισόδια στο Europride Βελιγραδίου

19 Sep, 2022

Κατά την διάρκεια του Europride στο Βελιγράδι, συνελήφθησαν περίπου 90 άτομα, ενώ έγιναν καταγγελίες για επιθέσεις από αντιδιαδηλωτές. Το Europride πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση της αστυνομίας. Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων διαδηλωτές και από την Αλβανία και το Κόσοβο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας απαγόρευσε την πορεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια μετά την απειλή των ακροδεξιών ομάδων ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντιδιαδηλωτών και αστυνομίας.

Η πρωθυπουργός της βαλκανικής χώρας, Άνα Μπρνάμπιτς –η οποία είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη– δήλωσε ότι 64 άτομα συνελήφθησαν και 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν το Σάββατο, αλλά υπογράμμισε ότι είναι «περήφανη» που η ημέρα τελείωσε χωρίς «μεγάλα επεισόδια».

Στην κατεύθυνση που όρισε η κυβέρνηση της Σερβίας,  κινήθηκε και η αστυνομία, προσπαθώντας να αποτρέψει την πραγματοποίηση του Europride.

Παρ’ όλα αυτά οι διαδηλωτές, υποστηριζόμενοι από ευρωβουλευτές, πρεσβευτές της ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επέμειναν στο να πραγματοποιηθεί.  Tα επεισόδια που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία του Βελιγραδίου, δημιουργήθηκαν από ομάδες ακροδεξιών και ακραίων θρησκευτικών οργανώσεων, που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας.  Επίσης οργανωμένοι οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.  Οι αντιρρησίες της πορείας κρατούσαν πανώ με το όνομα του προέδρου της Ρωσίας, και θρησκευτικά σύμβολα.  

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν, είχε προειδοποιήσει σε δήλωσή του ότι «δεν θα ανεχτούμε καμία βία στους δρόμους του Βελιγραδίου».   

Η Σερβία, υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, είχε δεχτεί έντονη διεθνή πίεση για να επιτρέψει την πορεία. Περισσότερες από 20 πρεσβείες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας – είχαν εκδώσει κοινή δήλωση καλώντας τις αρχές να άρουν την απαγόρευση. Η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε προτρέψει τους πολίτες της να αποφύγουν την εκδήλωση «λόγω της πιθανότητας απείθαρχου πλήθους, βίας, καθώς και πιθανών προστίμων», ενώ ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ΕΕ είχαν καλέσει τη σερβική κυβέρνηση να ακυρώσει την απαγόρευση. Μάλιστα, τουλάχιστον 15 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία υπερηφάνειας σε ένδειξη αλληλεγγύης.

photo https://ox.ac.uk 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This