Προς τους πιστούς σχετικά με τον π. Ελευθέριο Τάτση της Μονής της Παναγίας Καμαριανής Red Hill
H Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με μακροσκελή ανακοίνωσή της προς τους πιστούς, δίνει τις δικές της απαντήσεις για το τι έχει συμβεί με τον παπα-Λευτέρη, της Μονής της Παναγίας Καμαριανής Red Hill.
Ο π. Ελευθέριος Τάτσης, αναφέρει το ανακοινωθέν, «έχει εδώ και αρκετό καιρό αποσχίσει τον εαυτό του από το σώμα της Εκκλησίας» και «ας αποχωρήσει και ας ακολουθήσει την ‘Ορθοδοξία’ που αυτός έχει δημιουργήσει στο μυαλό του».
«Διαφορετικά» προστίθεται, «ας αλλάξει τακτική και ας συμπορευθεί με τον Πατριάρχη μας, τον Αρχιεπίσκοπο μας, τους Επισκόπους και τους λοιπούς κληρικούς».
Ο παπα-Λευτέρης, υπενθυμίζεται, πιο πρόσφατα, στις 14 Αυγούστου, μετά τη θεία λειτουργία, απευθυνόμενος στους εκκλησιαζόμενους στην Παναγία Καμαριανή Red Hill -και σε απευθείας μετάδοση μέσω Facebook- υποστήριξε πως «συζητάνε να με καθαιρέσουν, να με ξυρίσουν», αλλά, «τα γένια είναι δικά μου, εγώ τα ξυρίζω».
Επεσήμανε ότι δε δέχεται «φοβέρες» και ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
«Θα συνεχίσω να διακηρύσσω την αλήθεια γιατί η ισχύς μου η αγάπη των πιστών. Από αυτούς και μόνο αντλώ δύναμη», τόνισε, ενώ επικαλέστηκε και το ρητό: «Φωνή λαού, οργή Θεού».
Η Εκκλησία, είπε σε σχέση με τις νέες τιμές των Μυστηρίων από την Αρχιεπισκοπή, δεν είναι «αποφασίζουμε και διατάζουμε … Δεν είναι η Εκκλησία, χούντα, δεν είναι δικτατορία. Η Εκκλησία είναι αγάπη … παρακαλώ, δε διατάζω».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής ότι κατά την τελευταία Ιερατική Σύναξη στην Βικτώρια, «οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι και οι ιερείς αναφέρθηκαν στην αντικανονική και ανάρμοστη συμπεριφορά του ιερέως π. Ελευθερίου Τάτση, ο οποίος, καίτοι είχε προσκληθεί στην Ιερατική Σύναξη, δεν προσήλθε ούτε και αιτιολόγησε, ως όφειλε, την απουσία του από το καθήκον του».
«Μετά από μακρά συζήτηση, οι ιερείς των Περιφερειών Μελβούρνης και Northcote ομοφώνως δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν και δεν αποδέχονται τα όσα ο π. Ελευθέριος κηρύττει και πράττει εναντίον της Εκκλησίας, των Επισκόπων και των λοιπών κληρικών, των Πρωθυπουργών και των λοιπών πολιτικών προσώπων, και παρακαλούν τον Σεβασμιώτατο να ρυθμίσει την περίπτωση του π. Ελευθερίου σύμφωνα με τα υπό των Ιερών Κανόνων προβλεπόμενα, ελπίζοντας πρωτίστως και κυρίως στη μετάνοια και επιστροφή του εν λόγω κληρικού».
Ο παπα-Λευτέρης στο κήρυγμά του στις 14 Αυγούστου υποστήριξε ότι δεν προσκλήθηκε στην Ιερατική Σύναξη των κληρικών και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των ιερέων και των επισκόπων.
Είπε ότι αυτό που γίνεται, είναι «αυτό που θέλουν να κάνουν», «πίσω από την πλάτη» του και ότι «στήσανε κρεμάλα», οι ιερείς «εκτός δύο, τριών».
«Έφτασα στη δύση του ηλίου … είμαι αποφασισμένος για όλα. Θα παλέψω», σημείωσε, αναφερόμενος στην αγάπη του κόσμου που είναι δίπλα του.
Η ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Στη νέα μακροσκελή ανακοίνωσή της Αρχιεπισκοπής σχετικά με τον παπα-Λευτέρη, γίνεται λόγος, ανάμεσα σε άλλα, για «βαθιά απογοήτευση» που «προκαλεί η πολεμική ρητορική, κατευθυνόμενη κυρίως προς το εσωτερικό της Εκκλησίας, στην οποία επιδίδεται συστηματικά και με διαρκώς αυξανόμενη ένταση ο εν λόγω κληρικός, επιμένοντας ταυτοχρόνως, κατά τα κηρύγματά του, προς αυτό-ηρωοποίηση και αυτό-θέωση…».
«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά ο συγκεκριμένος κληρικός, καθώς κατά το παρελθόν είχε συγκρουστεί με τους μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Ιεζεκιήλ και Στυλιανό και με τον Πατριαρχικό Έξαρχο, Φιλαδελφείας Ιάκωβο, καθώς και με όλους ανεξαιρέτως τους Επισκόπους που διηκόνησαν στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Μελβούρνης», προστίθεται.
Αναφέρεται επίσης ότι προ μηνών «ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος κάλεσε ιδιαιτέρως τον π. Ελευθέριο και του μίλησε με πολλή αγάπη και πατρότητα, σχετικά με το περιεχόμενο των κηρυγμάτων του, το οποίο στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας, του Αρχιεπισκόπου, του Πατριάρχου, των Επισκόπων, των λοιπών κληρικών, καθώς και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδος, της Αυστραλίας και άλλων κρατών. Του επεσήμανε ότι αυτό που κάνει συνεχώς, δηλαδή να παρουσιάζεται ως αποκλειστικός κριτής των δήθεν κακώς κείμενων της Εκκλησίας και του κόσμου, και ως ο μοναδικός που εργάζεται σωστά, είναι μια τακτική λανθασμένη και δαιμονική. Παράλληλα, ο Ποιμενάρχης μας τον προέτρεψε να επικεντρώνεται στον Χριστό κατά τα κηρύγματά του, να αποφεύγει την ακατάσχετη κατάκριση και να μην καταφρονεί τον κόπο των αδελφών του κληρικών…».
«…Η συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία ήταν και η τελευταία επικοινωνία που είχε ο Σεβασμιώτατος με τον π. Ελευθέριο, ολοκληρώθηκε με μία παράκληση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, που αφορούσε στο πολλαπλώς κρίσιμο θέμα της πανδημίας και στην ανάγκη επίδειξης υπευθυνότητας εκ μέρους του κληρικού…».
«…Δυστυχώς, ο π. Ελευθέριος εργαλειοποίησε την πανδημία για να εμφανισθεί και πάλι ως ήρωας και άγιος…» γράφει η ανακοίνωση.
Στη συνέχεια της, γίνεται αναφορά στα όσα φέρεται να έχει καταλογίσει ο παπα-Λευτέρης σε άλλους κληρικούς, επισκόπους και Αρχιεπισκόπους.
«Δεδομένου του πλήθους τέτοιων προκλητικών δηλώσεων, επί σειρά μηνών, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός κάλεσε τον π. Ελευθέριο τρεις φορές στο γραφείο του, ενώ μετέβη και ο ίδιος στην Ενορία Παναγίας Καμαριανής και τον συνάντησε, με σκοπό να συζητήσουν για την ανάγκη συμπόρευσής του με το πνεύμα της Εκκλησίας και της Αρχιεπισκοπής … ο π. Ελευθέριος επέμεινε στην ίδια τακτική, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τον εαυτό του από την Εκκλησία, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο».
«Καθ’ όλη την περίοδο, κατά την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη η ανωτέρω προσπάθεια συνεννόησης, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και οι λοιποί Επίσκοποι, δεν είχαν θίξει ποτέ δημοσίως τα παραπτώματα και τις προκλήσεις του π. Ελευθερίου, σε αντίθεση με τον ίδιο, ο οποίος εμφανιζόταν δημοσίως σε τακτική βάση και, για τις όποιες προσωπικές διαφωνίες είχε, κατηγορούσε,την Αρχιεπισκοπή, τον Αρχιεπίσκοπο, τους Επισκόπους και τους κληρικούς».
«Η συμπεριφορά του π. Ελευθερίου δεν εξαντλήθηκε μόνο στα προαναφερθέντα. Κατά τον μήνα Ιούνιο, αποφάσισε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του για διακοπές, δίχως να ακολουθήσει την τυπική και κανονική διαδικασία…».
Σε σχέση με την «επίμαχη» τελευταία Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Βικτώριας η Αρχιεπισκοπή, υποστηρίζει ότι ο «ο π. Ελευθέριος εκλήθη… και δεν παρέστη, δίχως να δικαιολογήσει την απουσία του, καίτοι ήταν υποχρεωμένος να παραστεί. Παρομοίως, δεν παρουσιάστηκε, ούτε δικαιολόγησε την απουσία του και κατά τις δύο προηγούμενες Ιερατικές Συνάξεις».
«Στην τελευταία Ιερατική Σύναξη ετέθη το ζήτημα του π. Ελευθερίου από κληρικούς και, μάλιστα, με το ερώτημα γιατί η Αρχιεπισκοπή δεν προχωρεί στα υπό των Ιερών Κανόνων προβλεπόμενα, επιδεικνύοντας τόση ανοχή. Ο Αρχιεπίσκοπος, καίτοι υπήρξε η πρόταση από κληρικούς να καθαιρεθεί ο π. Ελευθέριος, τόνισε επί λέξει: ‘Δεν μου αρέσει να τιμωρώ κληρικούς. Δεν θέλω να καθαιρεθεί ένας κληρικός σε αυτή την ηλικία’, κι αυτό μπορούν να το διαβεβαιώσουν όλοι οι παρόντες κληρικοί».
«Ως εσχάτη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεως, αντιπροσωπεία κληρικών επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον π. Ελευθέριο, ωστόσο εκείνος, δια της γραμματέως του, αρνήθηκε να τους δεχτεί και να τους μιλήσει. Και παρά το ότι οι κληρικοί όρισαν ημέρα και ώρα συναντήσεως και πήγαν στην Παναγία Καμαριανή, ο π. Ελευθέριος δεν παρουσιάστηκε».
«Δυστυχώς, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και οι πράξεις του π. Ελευθερίου, με αποκορύφωμα τα όσα εξήγγειλε την Κυριακή, 14 Αυγούστου, καθιστούν αδύνατο για την Εκκλησία και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο να δείξουν περαιτέρω ανοχή».
«Να σημειωθεί ότι ούτε ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως δήλωσαν ποτέ στον π. Ελευθέριο ότι θα απομακρυνθεί από τη θέση του, ούτε ποτέ του μίλησαν για παραίτηση. Πάντοτε τον συμβούλευαν να συμμορφώνεται με τους νόμους της Πολιτείας και με τις οδηγίες της Αρχιεπισκοπής…».
«…Η Αρχιεπισκοπή διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε σκέψη να μετακινήσει τον π. Ελευθέριο από τη θέση του…».
«Ενώπιον αυτής της θλιβεράς καταστάσεως, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος προτρέπει πατρικά όσους έχουν παρασυρθεί σε αυτήν την πλάνη, να μετριάσουν το μίσος που έχει εμφιλοχωρήσει στις καρδιές τους, διότι ο τρόπος αυτός αντιμετωπίσεως των θεμάτων είναι το χειρότερο παράδειγμα που δίνουν στα παιδιά τους, τα οποία θα ανταποκριθούν στο μέλλον με το ίδιο πνεύμα και την ίδια τακτική προς τους ίδιους τους γονείς τους. Δεν είναι κακό να έχει κάποιος διαφορετική άποψη. Όμως το να χρησιμοποιεί γεμάτες μίσος εκφράσεις δεν είναι χριστιανικό…».
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή και ο Σεβασμιώτατος δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν. Ο Σεβασμιώτατος έδειξε άπειρη ανοχή, αγάπη και υπομονή. Οι εξελίξεις πλέον κινούνται από τον π. Ελευθέριο, ο οποίος κατευθύνει τα πράγματα, προκαλώντας συνεχώς, και με επίμονο τρόπο, την παρέμβαση της Εκκλησίας για να σταματήσει αυτή η δυσάρεστη και αντιεκκλησιαστική κατάσταση. Και βεβαίως η Εκκλησία προχωρεί και δεν φοβάται, ούτε απειλείται».
«Θα ήταν ηρωική πράξη για τον π. Ελευθέριο να αποχωρήσει από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού πλέον δεν πιστεύει σε αυτήν, δεν υπακούει σε Επισκόπους, Αρχιεπίσκοπο και Ιερούς Κανόνες. Ο π. Ελευθέριος έχει εδώ και αρκετό καιρό αποσχίσει τον εαυτό του από το σώμα της Εκκλησίας. Αν είναι, λοιπόν, τίμιος με τον εαυτό του, ας αποχωρήσει και ας ακολουθήσει την ‘Ορθοδοξία’ που αυτός έχει δημιουργήσει στο μυαλό του, διαφορετικά ας αλλάξει τακτική και ας συμπορευθεί με τον Πατριάρχη μας, τον Αρχιεπίσκοπο μας, τους Επισκόπους και τους λοιπούς κληρικούς».
«Όσον αφορά το κήρυγμά του, κατά το οποίο ταύτισε τον εαυτό του με τον Άγιο Νεκτάριο … ο Άγιος Νεκτάριος δεν είχε κανονικά παραπτώματα, σε αντίθεση με τον π. Ελευθέριο, ο οποίος έχει υποπέσει σε σειρά κανονικών παραπτωμάτων, τα οποία επιβάλλουν την ποινή της καθαιρέσεως».
«Τόσο ο Σεβασμιώτατος, όσο και οι υπ’ αυτών Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι ανά την Αυστραλία, καθώς και οι κληρικοί της Βικτώριας, εύχονται ο Θεός να τον φωτίσει και να του δώσει λογισμό μετανοίας και επιστροφής».
πηγη https://neoskosmos.com
/ photo Κώστας Ντεβές