ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 25, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ. (Για τις Γερμανικές Οφειλές)

4 Sep, 2021

Στις 2 Σεπτεμβρίου το International Hellenic Association (ΙΗΑ), το Hellenic American National Council, το Canadian Hellenic Congress, το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη και η Παμμακεδονική Γερμανίας φιλοξένησαν διαδικτυακά (στα πλαίσια των εβδομαδιαίων ομιλιών  προσωπικοτήτων που διοργανώνει το IHA) τον Δρα Gregor Gysi ο οποίος είναι Γερμανός βουλευτής του κόμματος  Die Linke και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γερμανίας-Ελλάδας. 

Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν “Γερμανική  ευθύνη προς την Ελλάδα – προοπτικές για δράσεις για την προσεχή γερμανική Κυβέρνηση”. Στην ομιλία του ο Δρ Gysi υπογράμμισε τα εξής σημεία:

– H Γερμανία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της  προς την  Ελλάδα για την τεράστια καταστροφή και τα χιλιάδες θύματα που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα της κτηνώδους πολιτικής του Γ΄ Ράιχ την περίοδο της Κατοχής. Τούτο  αναγνωρίστηκε  από  τον πρόεδρο Steinmeier  όταν επισκέφθηκε την 

Ελλάδα το 2018, αλλά στην πράξη δεν δόθηκε συνέχεια στη δέσμευσή του.

– Χαρακτήρισε «ανοιχτή πληγή που πρέπει να κλείσει» το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Δήλωσε, δε, ότι η Συνθήκη 2+4 της Μόσχας του 1990 δεν ονομάστηκε Συνθήκη Ειρήνης ακριβώς για να αποφύγει η Γερμανία να τεθεί το ζήτημα των αποζημιώσεων-επανορθώσεων, όπως επέτασσε η Συνθήκη του Λονδίνου του 1953.  

– Η Γερμανία κέρδισε δισεκατομμύρια από τα δάνεια για τη σωτηρία ιδιωτικών τραπεζών που εξυπηρετήθηκαν από την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα μειώθηκαν οι συντάξεις, συρρικνώθηκαν δραματικά οι κοινωνικές παροχές κι αυξήθηκαν οι φόροι.

– Υποστηρίζει την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου που η ναζιστική Γερμανία επέβαλε στην Ελλάδα στη διάρκεια της Κατοχής και αναφέρει την ανάγκη κάποιου συμβιβασμού ως προς τα οφειλόμενα επιτόκια. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της απόδοσης των γερμανικών επανορθώσεων και την επιστροφή στην Ελλάδα των κλαπέντων και λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών.

– Καταλήγει λέγοντας ότι  η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη κατά τρόπο συγκεκριμένο και εναπόκειται στη Γερμανία να θεραπεύσει τώρα αυτά τα τραύματα.

Στα πλαίσια των ερωτήσεων και απαντήσεων διεξήχθη ενδιαφέρουσα συζήτηση, σε φιλική ατμόσφαιρα, στη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν σημαντικά επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. 

Από ελληνικής πλευράς τονίστηκε ότι η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα τις πολεμικές επανορθώσεις που επέβαλε η Διάσκεψη των Παρισίων (η ναζιστική Γερμανία προέβη σε 130 ολοκαυτώματα ενώ κάηκαν 1.770 χωριά), τις αποζημιώσεις στα θύματα των εγκλημάτων πολέμου (η Ελλάδα απώλεσε το 13% του πληθυσμού της), την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν ή λεηλατήθηκαν.

Ο Δρ Gysi υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να σταματήσει την περαιτέρω πληρωμή του χρέους της προς τη Γερμανία, που ανέρχεται σε 68 δις ευρώ, μέχρις ότου η Γερμανία αρχίσει την πληρωμή του δικού της χρέους προς την Ελλάδα. Σ’ αυτήν την περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να φτάσει το πράγμα μέχρι το τέλος λαμβάνοντας υπόψη της ότι η Γερμανία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ως “αντίποινα” διαφόρους μοχλούς πίεσης. Σημειώνουμε ότι ως προς αυτή την επιλογή απαιτείται να ομονοήσουν ελληνικός λαός και κόμματα.

Ο Γερμανός βουλευτής σημείωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί κάποιον συμβιβασμό ως προς τους τόκους του κατοχικού δανείου, υπενθυμίζοντας ωστόσο το άδικο της υπόθεσης αφού το δάνειο του 1958 που χορήγησε η Δυτική Γερμανία στην Ελλάδα ύψους 200 εκατ. γερμανικών μάρκων είχε το επαχθές επιτόκιο του 6% και πληρώθηκε στο σύνολο του. Ως προς το συγκεκριμένο δάνειο τόνισε ειδικότερα ότι έχει αναγνωριστεί από τη Γερμανία από τη στιγμή που η χιτλερική Γερμανία είχε ήδη προβεί στην πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων.

Τόνισε επισταμένως την ανάγκη ενημέρωσης της γερμανικής κοινής γνώμης για το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τη στιγμή που η οι γερμανικές κυβερνήσεις και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποσιωπούν την αλήθεια κι εμφανίζουν στους Γερμανούς πολίτες την Ελλάδα ως επαίτη κι ως το βαρίδι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνουμε ότι κι ως προς αυτό το σημείο πρέπει να κινητοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Δρ Gysi δήλωσε ότι είναι εύλογες οι παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς για παύση πληρωμών του ελληνικού χρέους προς τη Γερμανία ώστε ν’ ασκηθεί γενικότερη πίεση και να δημιουργηθεί θόρυβος, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να προηγηθεί κάποια συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επέμεινε, δε, ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών δεν έχει κλείσει, παρά τα όσα δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. 

Κατέληξε λέγοντας ότι αν συμπεριληφθεί στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου θα ζητήσει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη ρύθμιση των εν λόγω εκκρεμοτήτων. Ειδικότερα τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς είναι ανάγκη ν’ ασκηθεί πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να επανέλθει δριμύτερη προς το Βερολίνο.

Με την πρωτοβουλία του αυτή το ΙΗΑ και οι συνεργαζόμενοι με αυτό φορείς ξεκινούν μια εκστρατεία άσκησης πίεσης στη Γερμανία και την Ελλάδα για ν’ αρχίσουν, στα πλαίσια του δικαίου και της ηθικής,  διαπραγματεύσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, τις αποζημιώσεις και την πληρωμή του κατοχικού δανείου.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.