ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

July 3, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Ανατολική Μεσόγειο

Η γεωπολιτική πραγματικότητα από την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Ινδοειρηνικό

29 Nov, 2021

Σχετικά πρόσφατα παρακολουθήσαμε την μετατόπιση του κέντρου βάρους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, από την Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, στον Ινδοειρηνικό.

Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει, πως επειδή οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους σε ένα καινούριο πεδίο, εγκαταλείπουν οριστικά και αμετάκλητα την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα θα ήταν ορθότερο να πούμε, και κατόπιν να διευκρινίσουμε, πως πλέον αυτές οι δύο περιοχές –έστω κι αν ο Ινδοειρηνικός έχει μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον για τις ΗΠΑ, την ναυαρχίδα της Δύσης– συνδέονται γεωπολιτικά μεταξύ τους.

Όσον αφορά την άμυνα της Δύσης, έναντι της Ρωσίας, την κληρονόμο της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία υπό την ηγεσία του Πούτιν, κατάφερε να γίνει ξανά μία υπολογίσιμη δύναμη, αφήνοντας πίσω τις χρεοκοπίες της δεκαετίας του 90, η ΕΕ έγινε η πολιτική ασπίδα των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς προσχώρησαν σε αυτήν οχτώ από αυτές το 2004. Το ΝΑΤΟ αποτελεί την στρατιωτική κάλυψη αυτών των χωρών. Στις περισσότερες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η συμμαχία του ΝΑΤΟ θεωρείται θεσμός μεγαλύτερης αξίας, από την ΕΕ. Αυτό συμβαίνει καθώς το ΝΑΤΟ προασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία των κρατών αυτών, από τον κίνδυνο της φιλανδοποίησης –η ακόμη και της χρήσης στρατιωτικής βίας, όπως έγινε στην περίπτωση της Ουκρανίας– που θα επιφέρει η ρωσική αρκούδα σε αυτά.

Επίσης η Ρωσία βλέπει στο ΝΑΤΟ έναν ισχυρό, και γιατί όχι έναν αντίπαλο που μπορεί να επιφέρει το τέλος του τίτλου της “υπερδύναμης”, τον οποίο αρέσκονται να έχουν οι Ρώσοι για την πατρίδα τους. Κατά αυτόν τον τρόπο η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Δύση, μέσα από κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές απειλές, όπως συμβαίνει αυτήν την στιγμή, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, από την μοναδική της σύμμαχο στην ευρωπαϊκή ήπειρο: την Λευκορωσία. Η εν λόγω χώρα κυβερνάται όπως και η Ρωσία από μία μη δημοκρατική εξουσία.

Για τους ανωτέρω λόγους το ΝΑΤΟ δεν είναι εγκεφαλικά νεκρό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Η ύπαρξη του είναι ζωτικής σημασίας, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Δύση. Ειδικά σε χώρες όπως είναι η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τουρκία. Η Δύση διευρύνθηκε μετά την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, περιλαμβάνοντας και χώρες οι οποίες άνηκαν στο σύμφωνο της Βαρσοβίας, όπως επίσης και τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες ήταν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε σχέση με το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς, με τους συσχετισμούς οι οποίοι υπήρχαν στην σκακιέρα της περιοχής, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στην δεδομένη στιγμή η Τουρκία του προέδρου Ερντογάν προμηθεύεται οπλικά συστήματα από την Ρωσία, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστω κι αν ανήκει στο ΝΑΤΟ. Σίγουρα δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο σύμμαχο εντός των κόλπων της συμμαχίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να αυτοσυστήνεται ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων, μέσα από μία ιδιότυπη συμμαχία η οποία αναδύεται από το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων, σε σύμπραξη με σιιτικές πολιτοφυλακές, εξ ου και ο στενός εναγκαλισμός της Τουρκίας με το Πακιστάν, το οποίο διαθέτει και πυρηνικό οπλοστάσιο. Μαζί κάνουν στρατιωτικές ασκήσεις με επιθετικό χαρακτήρα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Επίσης η Τουρκία έχει σχέσεις σε πολλά πεδία με το πάμπλουτο αλλά ριζοσπαστικό Κατάρ, το οποίο χρηματοδοτεί και επιδοκιμάζει την τζιχάντ και θέλει να ρίξει από τον θρόνο του σουνιτικού Ισλάμ την Σαουδική Αραβία. Το Κατάρ δεν συμμετέχει μαζί με τα άλλα ισχυρά αραβικά κράτη στις συμφωνίες του Αβραάμ, οι οποίες αναδιαμορφώνουν την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ακόμη άξια αναφοράς είναι η σχέση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν αναγνώρισε το εβραϊκό κράτος, παρά ταύτα ομαλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του μαζί του.

Επίσης τα ελλαδικά κράτη, στην παρούσα χρονική περίοδο ανάγονται σε νησίδες σταθερότητας στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, αφού δημιουργούνται στέρεες σχέσεις με τα ισχυρότερα αραβικά κράτη της περιοχής και το Ισραήλ, μέσα από μία πολυδιάστατη διπλωματία, η οποία σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και ωθεί σε συνεργασίες σε μία πληθώρα τομέων με τα εν λόγω κράτη. Για τους ανωτέρω λόγους η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζονται συνεχώς διπλωματικά και κατ’ επέκταση θωρακίζονται στρατιωτικά, έναντι όλων των υπαρχουσών απειλών –οι οποίες προέρχονται από χώρες ταραξίες– από μεγάλες υπερδυνάμεις: ΗΠΑ, Γαλλία.

Από αυτόν τον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από την Αραβική Χερσόνησο και τα στενά του Ορμούζ, τα τόσο ζωτικής σημασίας για την ενέργεια στον πλανήτη, περνάμε σε ένα αλληλένδετο σύστημα, σε αυτό του Ινδοειρηνικού. Το δίπολο Ρωσίας – Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έρχεται σε ρήξη με της δημοκρατίες της περιοχής, οι οποίες συνασπίζονται εναντίων τους, με σκοπό την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τόσο βάναυσα καταπατώνται από τις χώρες αυτές.

Για την ανάσχεση της επιρροής της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στην ευρύτερη περιοχή, του Ινδοειρηνικού, τα κράτη του συγκεκριμένου γεωγραφικού διαμερίσματος σχηματίζουν και σε αυτό το μέρος του πλανήτη, με ναυαρχίδα τις ΗΠΑ, ένα νέο στρατιωτικό σύμφωνο. Σε αυτό το συνασπισμό των δημοκρατικών κρατών, συμμετέχουν η Αυστραλία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κίνας, η Νότια Κορέα, αν και με κάποιες επιφυλάξεις, και η Μεγάλη Βρετανία, σαν να αποτελεί μία υπερδύναμη, ρόλο τον οποίο θέλει να παίξει μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Επίσης είναι πιθανόν στο μέλλον σε αυτήν την συμμαχία να προσχωρήσει και η Νέα Ζηλανδία.

Ο μεγαλύτερος λόγος ανησυχίας των προαναφερόμενων κρατών, είναι ο φόβος της κατάρρευσης των ιδεωδών και των αξιών τις οποίες ενστερνίζεται η Δύση. Αυτό κινεί τα εν λόγω κράτη σε αυτόν τον ευρύτερο συνασπισμό. Οτιδήποτε εμείς σήμερα απολαμβάνουμε στα ελλαδικά κράτη, στις ΗΠΑ και σε όλα τα δημοκρατικά ή κοσμικά καθεστώτα (π.χ. Αίγυπτος, Ιορδανία) ως κεκτημένο, αποτελεί προϊόν που κατακτήθηκε μέσα από αγώνες χιλιετιών. Λαμβάνοντας πάντα ως σημείο εκκίνησης τον ελληνικό και κατόπιν τον διάδοχο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, έως την Γαλλική και την Αμερικανική Επανάσταση. Τα γεωπολιτικά υποσυστήματα, τα οποία και αναλύσαμε –στο παρόν άρθρο–, αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου υπερσυστήματος που αποτελείτε από μία συμμαχία χωρών, τα οποία σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εν λόγω χώρες, οι οποίες αποτελούν έναν συνασπισμό κρατών που έρχεται σε ρήξη με τη Ρωσία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, υπερτερούν σε δημοκρατικούς δείκτες όπως π.χ. η Ινδία έναντι του Πακιστάν. Το κράτος αυτό είναι σύμμαχος της Τουρκίας και εξελίσσεται σε έναν εν δυνάμει σύμμαχο της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This