EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αντιμετωπίζοντας τον εθισμό στο διαδίκτυο

Αντιμετωπίζοντας τον εθισμό στο διαδίκτυο

5 May, 2022

Καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά παιδιών, που είναι εθισμένα στο διαδίκτυο. Αδύναμοι οι γονείς καθώς το φαινόμενο είναι καινούριο και αναζητούν τρόπους διαχείρισης αυτής της σύγχρονης μάστιγας. Οι ειδικοί απαντούν…. 
 
 
«Ο δίαυλος επικοινωνίας δεν πρέπει να διακοπεί, αλλά οι γονείς οφείλουν να πλησιάζουν τα εθισμένα στο διαδίκτυο παιδιά του με ηρεμία, χωρίς επικριτική διάθεση και να ακούν με προσοχή τα όσα τους λένε». Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας είναι μεγάλης σημασίας για την προστασία του εξαρτημένου παιδιού στη χρήση του διαδικτύου. Αυτό γίνεται δυνατό με τον καθορισμό των ορίων από την πλευρά των γονιών, το διαρκή διάλογο, ο οποίος πρέπει να γίνεται πριν την πλοήγηση στο διαδίκτυο και όχι κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της. 
 
Οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι, να είναι προετοιμασμένοι για την αρνητική στάση των παιδιών τους και αν αποτύχουν πρέπει να σκεφτούν και να βρουν νέους δρόμους επικοινωνίας μαζί τους. 
 
Αν γίνουν προσεκτικά βήματα, στις περισσότερες περιπτώσεις δε διαταράσσεται η επικοινωνία στην οικογένεια. Επίσης, είναι βασικό οι γονείς να έχουν κοινή στάση στην αντιμετώπιση του προβλήματος, να δείχνουν την αγάπη τους στο παιδί τους, να βάζουν λογικά όρια στη χρήση του διαδικτύου, η τοποθέτηση του υπολογιστή θα πρέπει να είναι σε κοινό χώρο στο σπίτι για να υπάρχει έλεγχος της χρήσης και τέλος το παιδί πρέπει να ενθαρρύνεται να βρει δραστηριότητες εκτός σπιτιού. 
 
Ωστόσο, στις περιπτώσεις που η χρήση του διαδικτύου γίνεται ανεξέλεγκτη και οι ώρες αυξάνονται, υπάρχουν επιπτώσεις στη σχολική επίδοση και οι οικογενειακές σχέσεις γίνονται εμπόλεμες, είναι αναγκαίο οι γονείς να απευθυνθούν σε ψυχολόγο ειδικευμένο σε θέματα εξάρτησης στο Διαδίκτυο. 
 

 
Αποτελέσματα ερευνών 
 
Στην Ελλάδα κλινικά δεδομένα από το Ειδικό Ψυχιατρικό Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων για την αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο δείχνουν πως το προφίλ του εθισμένου αφορά αγόρια στην εφηβεία με μέσο όρο χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του διαδικτύου 6 ώρες την ημέρα και παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια προσομοίωσης μάχης, στρατηγικής και παιχνίδια ρόλων, είναι απομονωμένα πολλές ώρες στο δωμάτιό τους, έχουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις και κάνουν πολλές απουσίες από το σχολείο λόγω έλλειψης ύπνου. 

 
Τα συμπτώματα πριν τον εθισμό 
 
Οι εθισμένοι εξιδανικεύουν το διαδίκτυο και αισθάνονται ότι ο κόσμος είναι ανιαρός και άδειος χωρίς την ύπαρξή του. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο διαδίκτυο. Όταν διακόπτεται η πλοήγησή τους θυμώνουν και γίνονται νευρικοί. Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας με αποτέλεσμα να μένουν συνδεδεμένοι περισσότερο από ότι σχεδίαζαν. Το πρόβλημα είναι ότι οι εθισμένοι δεν αναγνωρίζουν τη διαταραχή τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε κοινωνικό, ψυχολογικό και επαγγελματικό επίπεδο και συνεχίζουν την ενασχόλησή τους μέχρι κάποιος να θελήσει να τους βοηθήσει. 

 
Οι συνέπειες 

 
Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες από την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου για τους εφήβους αφορούν κυρίως στη μείωση του χρόνου που περνούν με την οικογένειά τους και τους φίλους τους, στον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους, στην παραμέληση του διαβάσματος και των σχολικών υποχρεώσεών του και στη μείωση του ύπνου τους. 

 
Επίσης, λόγω της καθιστικής ζωής, της κακής στάσης του σώματος από την πολύωρη επαφή με την οθόνη, υπάρχει ο κίνδυνος παχυσαρκίας, μυοσκελετικών προβλημάτων και οφθαλμολογικών παθήσεων. 

 
Τέλος, ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να συνυπάρχει και με ψυχικές διαταραχές, όπως άγχος, κατάθλιψη ή κατάχρηση παράνομων ουσιών. 

 
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για την πρόληψη της εξάρτησης από το διαδίκτυο 
 
· Μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να χρησιμοποιεί με ασφάλεια και χωρίς υπερβολές το διαδίκτυο, το κινητό τηλέφωνο και τις άλλες μορφές της τεχνολογίας. 

 • Μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του κινητού τηλεφώνου και του διαδικτύου, να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους, να κατανοήσουν τον ψηφιακό κόσμο και να ενημερωθούν για τους πιθανούς κινδύνους.
   
  · Μπορούν να τοποθετήσουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο. 

 • Μπορούν να συμφωνήσουν εξαρχής με το παιδί το χρόνο χρήσης.
   
  · Μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες και βιντεοπαιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού. 
   
  · Μπορούν να αποτρέπουν τη χρήση ηλεκτρονικών/διαδικτυακών παιχνιδιών με επιθετικό περιεχόμενο. 
   
  · Μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για πραγματικές σχέσεις με συνομήλικους και να ενθαρρύνουν άλλα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. 

 • Μπορούν να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια και να καλύψουν συναισθηματικά τα παιδιά και τα υπόλοιπα μέλη της.

 • Μπορούν να κάνουν οικογενειακά διαλείμματα από την τεχνολογία μαζί με το παιδί.

photo https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This