ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 9, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Χρήστος Σαρτζετάκης

Απεβίωσε ο Χρήστος Σαρτζετάκης

4 Feb, 2022

Απεβίωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, σε ηλικία 92 ετών. Νοσηλευόταν από τις αρχές Δεκεμβρίου σε ΜΕΘ του “Λαϊκού”.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σαρτζετάκης νοσηλευόταν από 01/12/2021 στο ΓΝΑ “ΛΑΪΚΟ” λόγω πνευμονίας από εισρόφηση, ενώ από τις 3 Δεκεμβρίου νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του νοσοκομείου εξαιτίας οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης στις 6 Απριλίου 1929. Ο πατέρας του, που υπηρετούσε ως αξιωματικός Χωροφυλακής στη Θεσσαλονίκη -όπου γνώρισε τη μητέρα του- ήταν Κρητικός, έχοντας γεννηθεί στην Κάνδανο Χανίων, ενώ η μητέρα του ήταν γεννημένη στο Σκλήθρο Φλώρινας.

Εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1946 και πήρε το πτυχίο του το 1950 και στη συνέχεια άσκησε τη δικηγορία στη Θεσσαλονίκη. Το 1954 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δικηγορικών εξετάσεων.

Νομική σταδιοδρομία

Τον Νοέμβριο του 1955 ο Χρήστος Σαρτζετάκης ανακηρύχθηκε Ειρηνοδίκης. Ένα χρόνο αργότερα έγινε ειρηνοδίκης του Πρωτοδικείου. Ήταν ο ανυποχώρητος εισαγγελέας στην συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας του αριστερού βουλευτή (και «γιατρού των φτωχών») Γρηγόρη Λαμπράκη, που διαπράχθηκε στις 22 Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη από ακροδεξιούς. Ο Λαμπράκης είχε ζητήσει την Ελλάδα να αφοπλιστεί και να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του. Παρά την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τους ανωτέρους του, ο Σαρτζετάκης συνέχισε με επιμονή την έρευνά του μέχρι τέλους. Κατάφερε να καταδικάσει τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δολοφονία. Αργότερα απελευθερώθηκαν από την ελληνική στρατιωτική χούντα του 1967-1974.

Οι συνθήκες της έρευνας Λαμπράκη ήταν το θέμα του γνωστού μυθιστορήματος Z του 1966 του Βασίλη Βασιλικού και ο Σαρτζετάκης υποδυόταν ο Ζαν Λουί Τριντινιάν στην κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του 1969 από τον Κώστα Γαβρά.

Φυλάκιση από τη χούντα

Μετά τη δίωξη Λαμπράκη, ο Χρήστος Σαρτζετάκης έφυγε για το Παρίσι με κρατική εκπαιδευτική άδεια για να σπουδάσει συγκριτικό δίκαιο στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού και στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Μελέτης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης ​​Απριλίου 1967 από τον Γιώργο Παπαδόπουλο, κλήθηκε πίσω στην Αθήνα από τη στρατιωτική χούντα. Μαζί με άλλους 29 δικαστές, απαλλάχθηκε με «Συνταγματική Πράξη» από όλες τις νόμιμες λειτουργίες του στις 29 Μαΐου 1968. Συνελήφθη δύο φορές και φυλακίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο έως ότου αποφυλακίστηκε στις 19 Νοεμβρίου 1971 υπό αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις. Κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, βασανίστηκε από την Ελληνική Στρατιωτική Αστυνομία.

Αποκατάσταση της δημοκρατίας

Τον Σεπτέμβριο του 1974, μετά την ανατροπή της δικτατορίας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Χρήστος Σαρτζετάκης αποκαταστάθηκε πλήρως. Τα επόμενα χρόνια έγινε πρόεδρος του Εφετείου και τελικά, τον Οκτώβριο του 1982, μέλος του ΣτΕ. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έγινε μέλος πολλών διεθνών νομικών οργανισμών. Έγραψε επίσης αρκετές νομικές και πολιτικές μελέτες.

Προεδρία

Τον Μάρτιο του 1985, η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ανακοίνωσε σχέδια για μείωση των εξουσιών της προεδρίας και το κυβερνών κόμμα ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να ανανεώσει τη θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Καραμανλής παραιτήθηκε και ο Χρήστος Σαρτζετάκης εξελέγη από το κοινοβούλιο για πενταετή θητεία ως ο τέταρτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (ή πέμπτος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου pro tempore Αλευρά). Χωρίς επίσημους πολιτικούς δεσμούς, ο Σαρτζετάκης ήταν Πρόεδρος από τις 30 Μαρτίου 1985 έως τις 5 Μαΐου 1990.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης θεωρούνταν ευρέως ως ήρωας της δημοκρατίας. Αν και θεωρούνταν αριστερός, ήταν πάντα ένας αντικομμουνιστής Έλληνας, πατριώτης στις προσωπικές του πολιτικές απόψεις. Ο ζήλος του να αποκαλύψει τα γεγονότα πίσω από τη δολοφονία Λαμπράκη δεν βασίστηκε στις πολιτικές του απόψεις, αλλά στον επαγγελματισμό και την αίσθηση του καθήκοντός του. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης τιμήθηκε πολλές φορές ως επίτιμος διδάκτωρ που αποτελεί την ύψιστη τιμή πολλών κρατών. Ήταν ευρέως γνωστός και σεβαστός για την ακεραιότητά του ως δικαστής και ως αγωνιστής της δημοκρατίας.

Το κάτωθι Βίντεο είναι χαρακτηριστικό της Εθνικής Συνείδησης του. Αιωνία σου η Μνήμη!

Σε συνέχεια κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους για την εκδημία του πρώην Προέδρου Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, σας ενημερώνουμε ότι έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων, σε ηλεκτρονική μορφή, στη διεύθυνση christos.sartzetakis.condolences@mfa.gr  μέχρι και τις 7.2.2022. Εκ του Ελληνικού Προξενείου της Τάμπας.

 

Photo and source: Wikipedia

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This