EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αυτοχειρία : Πρόληψη – Κοινωνία

 Αυτοχειρία : Πρόληψη – Κοινωνία

9 Nov, 2023

    “Ονομάζομαι Ευαγγελία”. “Χαίρω πολύ”, θα πείτε κάποιοι ειρωνικά. Πριν σας κοπεί το ειρωνικό του γέλωτα, θα αυτοπροσδιοριστώ. Όσα δύσκολα κι αν έχω βιώσει στη ζωή μου, ποτέ δεν θέλησα ή δεν σκέφτηκα να το βάλω κάτω. Ήταν αρκετά ώστε να σκεφτώ και εγώ να φτάσω  στα “πέναλτι”…

Σαφώς και δεν το έκανα. Σαφώς και δε θα πω ποτέ “καλά έκανε κάποιος, αν δεν ήθελε τη ζωή του”.  

    Τον τελευταίο καιρό διαβάζω συχνά για την απογοήτευση και την απελπισία στη ζωή των ανθρώπων. Πρόκειται για μία πράξη με μπερδεμένες σκέψεις και νοήματα. 

Ποιος είναι στη θέση να επιχειρηματολογήσει πάνω σε αυτό;

Ποιο είναι το καθοριστικό, κομβικό σημείο που οδηγεί στην πράξη αυτή; 

Γιατί όλοι εμείς δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τον συνάνθρωπο, ώστε να μη φτάσει σε αυτό το διάβημα; 

Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις; 

    Δεν είμαι ψυχολόγος. Απέχω από το αντικείμενο. Ούτε η κατάρτισή μου είναι η δέουσα. Έχω το δικαίωμα όμως. Έχω το δικαίωμα να μεταφέρω τις σκέψεις μου, μέσω της συγγραφικής ιδιότητας και της ανθρώπινης.

    Υπάρχουν συνθήκες που κάνουν τη ζωή δύσκολη και τους χαρακτήρες μας ευαίσθητους και ευάλωτους. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε και να εκτιμή-σουμε την αξία της ζωής. Πολλές φορές δεν κάνουμε καν τον κόπο να σκεφτού-με τι περνούν οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, για παράδειγμα. Πώς ένας απόλυτα υγιής άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με το σοκ, τον χρόνο και τον θάνατο.

    Αγαπημένοι μου, επιλέξτε τη ζωή. Επιλέξτε τη ζωή με τα καλά και τα άσχημά της. Παλέψτε με τον εαυτό σας και την αδυναμία του μυαλού σας. Ας βοηθήσουμε όλοι τους συνανθρώπους μας, τους διπλανούς μας. Να σταθούμε χωρίς περιέργεια, αλλά με αγάπη και υποστήριξη, να τονώσουμε την ψυχολο-γία τους. Η πρόκληση είναι να τα βάλουμε με τον εχθρό, δηλαδή τον ίδιο μας τον εαυτό. Να τον νικήσουμε. Να λέμε “δεν τα κατάφερες να με πάρεις στο σκοτάδι σου” . 

    Στις ψυχικές διαταραχές το λόγο έχουν οι ειδικοί. Για να φτάσει κάποιος στο κατώφλι τους, πρέπει να τον πιάσεις απ’ το χέρι, να τον αγκαλιάσεις και να ανέβεις μαζί του το σκαλοπάτι της βοήθειας.

    Η κατάχρηση ουσιών είναι ένα άλλο θέμα. Είναι ο αργός θάνατος προς την αυτοκτονία, με το ίδιο αποτέλεσμα δυστυχώς. Αντέξτε μακριά από τις προκα-ταλήψεις. Από τις αδυναμίες της φτώχειας και των χρεών που σαφέστατα επηρεάζουν τη ζωή μας. Και φυσικά τον πλούτο του διαδικτύου που όλους μας τρομάζει και μας κάνει να αισθανόμαστε θλίψη που δεν μοιάζουμε, που δεν έχουμε όσα έχουν αυτοί. Είναι αυτό που θυμώνει τη νεολαία και τους ανθρώπους γενικότερα οδηγώντας τους στην κατάθλιψη. Βλέποντας τις καλύ-τερες συνθήκες ζωής των ειδώλων τους, στην προσπάθεια να γίνουν σαν αυτούς, η απογοήτευση δεν τους αφήνει περιθώρια σκέψης.

Χρησιμοποιήστε τις μεθόδους των τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης με αποτελεσματικότητα.

 

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 800.000 αυτοκτονίες σε όλον τον πλανήτη, με συνηθέστερες μεθόδους αυτοχειρίας την δηλητηρίαση ή τον αυτοπυροβολισμό. 

    Οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφηκαν σε άτομα άνω των 60 ετών, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι αφορούσαν άντρες και στην ηλικία των 60-65 ετών αλλά και στις γυναίκες στην ηλικία των 35-39 ετών. Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει δυστυχώς και ο αριθμός των αυτοκτονιών στις μικρές ηλικίες, των νεαρών άνω των 20 ετών.

    Η Ελλάδα σε σύγκριση με το 2021, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του κοινωνικού φορέα “ΚΛΙΜΑΚΑ”, παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των αυτό καταστροφικών ατόμων. Το 95% των θανάτων θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν είχαν εφαρμοστεί έγκαιρες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, δηλώνει η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία.

    Παρ’όλα αυτά, τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι το 95% των αυτοκτονιών σίγουρα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με έγκαιρες παρεμβάσεις, αν οι αυτόχειρες είχαν την κατάλληλη υποστήριξη.

    Η 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η παγκόσμια ημέρα ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΛΗΨΗ Της αυτοκτονίας, στην προσπάθεια να κινητοποιηθεί και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

    Στην Ελλάδα η 24ωρη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία -1018- λειτουργεί με την υποστήριξη και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από όλη την Ελλάδα, με αστική χρέωση. Τέθηκε σε λειτουργία από το 2007, στο πλαίσιο δράσεων της “ΚΛΙΜΑΚΑΣ”, και έως το 2018 είχε δεχθεί περισσότερες από 220.000 κλήσεις. Το 30% των καλούντων στη γραμμή το 2018 είχε προηγούμενη ψυχιατρική νοσηλεία. Μόνο το 2019, στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία έγιναν 19.722 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.369 ήταν στο φάσμα της αυτοκτονικότητας.

    Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανούς και ασφαλείς τους ανθρώπους που υποφέρουν, τους ανθρώπους που βασανίζονται, τους ανθρώπους που βιώνουν ψυχικό πόνο. Δεν μπορούμε να παραμένουμε παθητικοί αποδέκτες στις ειδήσεις για τις αυτοκτονίες και ν’ ακούμε για το κάθε τραγικό τέλος, και απλά να κουνάμε το κεφάλι από τον καναπέ. Δεν επιτρέπε-ται να συμβαίνει αυτό στην κοινωνία μας. Στόχος είναι η αφύπνιση για μία ουσιαστική αλλαγή, για αλληλεγγύη στον φίλο, στον συγγενή, στον άνθρωπό μας, στον οποιοδήποτε βιώνει την απογοήτευση και την απελπισία.

    Δεν γίνεται ήρωας κανείς μέσα απ’ αυτή την σκοτεινή πράξη. Πείτε όχι και ας ματώσετε. Γλύψτε τις πληγές σας. Δεν λυτρωνόμαστε μέσα από αυτό. Χανόμαστε.  Χάνουμε τη ζωή μας.  Το μεγαλύτερο δώρο που μας χάρισε ο θεός είναι η ζωή. Αυτήν οφείλουμε να τιμήσουμε ως άνθρωποι. Σίγουρα όλοι μαζί μπορούμε.

 

Η ΚΛΙΜΑΚΑ – Φορέας Ανάπτυξης & Κοινωνικού Κεφαλαίου για την Αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού”,  είναι ένας κοινωνικός φορέας, ένας μη κερδοσκοπικός–μη κυβερνητικός οργανισμός (ΝΠΙΔ), που ιδρύθηκε το 2000 και δραστηριοποιείται στη λειτουργία Μονάδων και στην υλοποίηση προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των αποκλεισμένων ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  (klimaka.org.gr)

photo GoranH / https://pixabay.com 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This