EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Δευτερολογία

Βαρβάρα Χριστιά: Δευτερολογία

7 Dec, 2023

Η συλλογή “Δευτερολογία” είναι το δεύτερο βιβλίο της Βαρβάρας Χριστιά από τις εκδόσεις Πικραμένος. Η ποίηση γενικά στο σύνολό της αποτελεί μια σημαντική διδακτική εμπειρία για τους ανθρώπους. Ετούτο καλά το γνωρίζει η ποιήτρια και με τη γραφή της μεταφέρει συναισθήματα, ιδέες και εμπειρίες. Η ποίηση της ενισχύει να αντιληφθούμε τρόπους σκέψης, αισθήσεις και συναισθήματα που είναι διαφορετικά από τα δικά μας. Μας διδάσκει να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να αντιλαμβανόμαστε τις διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Με τον αλληγορικό λόγο της η Χριστιά εκφράζει και ερευνά συναισθήματα και ιδέες που δεν μπορούμε πάντα να εκφράσουμε με λόγια. Μέσω της ποίησης της, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να ερμηνεύσουμε και να αναπαραστήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Η αρμονία των λέξεων και η συμπίεση των συναισθημάτων μας βοηθά να κατανοήσουμε βαθύτερα τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Μας ωθεί να βλέπουμε τον κόσμο με νέο μάτι και να ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες της γλώσσας. Τα ποιήματα της συντελούν στην ανάπτυξη νέων ιδεών, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε και να εκφράσουμε τα προσωπικά μας συναισθήματα.

Όλα αυτά καθιστούν την ποίηση της μια σημαντική επαφή με το προσωπικό της ύφος και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους, να ανακαλύψουμε νέες ιδέες και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσω του δικού της λόγου. Είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί η φαντασία, να συναντηθούμε με την τέχνη και να εμπλουτιστεί το πνεύμα μας.

 

Αμαχητί

Εκείνο που πιότερο με πονά,

εκείνο που με καταβάλει

ειν’ το κρυφό σημάδι

απ’ τη μάχη που φοβήθηκα να δώσω

κι αμαχητί

σ’ άτιμο βόλι παραδόθηκα.

Κι αν έχει θρέψει απ’ έξω η πληγή,

μέσα στα τρίσβαθα η ψυχή

κρυφά φλεγμαίνει.

 

Η κοινωνική ποίηση είναι ο τύπος της ποίησης που επικεντρώνεται στην κοινωνία και τις κοινωνικές ανισότητες, ή παράδοξα, αναδεικνύοντας τα κοινωνικά προβλήματα και τις αδικίες που υφίστανται οι άνθρωποι. Αντί να εστιάζει σε προσωπικές εμπειρίες ή συναισθήματα, η κοινωνική ποίηση προσπαθεί να αναδείξει τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία ως σύνολο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της κοινωνικής ποίησης είναι η κριτική στάση έναντι των αδικιών και των ανισοτήτων. Η ποιήτρια επέλεξε να εκφραστεί μέσα από αυτό το είδος ποίησης στην πρόθεση της να προκαλέσει τη συνείδηση και να κινητοποιήσει τον αναγνώστη να αντιδράσει σε αδικίες και καταπιέσεις.

 

Άγιος Οκτώβριος

Και καθώς το Φθινόπωρο

μεταγγίζει στάλα τη στάλα

χρώματα και θυμιάματα

στις μπακιρένιες φλέβες του Οκτώβρη,

ασώματα βιγλίζουν την άγια μετάγγιση

κι η Περσεφόνη

μεταλαμβάνει την ύστερη ανάσα της.

 

Η χρήση σαφούς και κατανοητού λόγου από την ποιήτρια είναι το χαρακτηριστικό ύφος απόδοσης των κανόνων της κοινωνικής ποίησης. Επιδιώκει και καταφέρνει να αποφύγει την πολύπλοκη και δύσκολη γλώσσα, επικεντρώνεται στην απεικόνιση της πραγματικότητας με απλά λόγια και αισθήματα.

Η κοινωνική ποίηση έχει πολλά οφέλη και ταιριάζει απόλυτα η γραφή της Χριστιά . Προβάλλει τα κοινωνικά προβλήματα και προκαλεί ενδιαφέρον για αυτά. Σε μια εποχή που η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και ανισότητες, η κοινωνική ποίηση μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αλλαγής και ευαισθητοποίησης στο κοινωνικό πεδίο.

Ως αναγνώστης, αντιλαμβάνομαι πως η τεχνική γραφής και έκφρασης των ποιημάτων της με κερδίζει γιατί με καλεί να σκεφτώ και να αντιληφθώ τις κοινωνικές πραγματικότητες και τις επιδιώξεις των άλλων. Με αλληγορικό τρόπο διεγείρει τα συναισθήματά μου και με καλεί να αναλογιστώ τον ρόλο μου στην κοινωνία και πώς μπορώ να συμμετάσχω στην αναζήτηση δικαιοσύνης και ισότητας.

 

Άνευ όρων

Ναι, σ’ αυτούς που λύθηκαν απ’ το κατάρτι

και άνευ όρων παραδόθηκαν

στις κόρες του Αχελώου και της Μελπομένης

Ναι στο νερό,

Ναι στον έρωτα,

Ναι στο θάνατο.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This