ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

October 4, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Γκροτόφσκι

Γέζι Γκροτόφσκι: Το εμπόριο των τεχνών

31 Mar, 2022

Σήμερα θέλουμε  να μιλήσουμε για ένα διάσημο θεατράνθρωπο, το Γέζι Γκροτόφσκι. Που δεν πήρε ποτέ βραβείο, δεν εμφανίστηκε ποτέ στην τηλεόραση και δεν γεννήθηκε σε κάποια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα αλλά σε ένα χωριό της Πολωνίας.

Μια από τις πιο σπάνιες, ωραίες και γνήσιες θεατρικές μορφές, ο Γέζι Γκροτόφσκι, έφυγε, στις 14 Γενάρη 1999, στα 66 του, χωρίς να τον
γνωρίσουν οι πολλοί και χωρίς να τον τιμήσουν σωστά οι λίγοι.

Οι πολλοί, δικαίως, γιατί, ο Γκροτόφσκι ήταν γνήσιος, ανήσυχος, παθιασμένος, αφοσιωμένος ερευνητής του μοναχικού Ανθρώπου και των δομών του Θεάτρου. Δεν είχε καμιά σχέση με το μεγάλο, το ορθόδοξο θέατρο. Κι όπως έλεγε ο ίδιος: “Είμαι ένας άνθρωπος που ψάχνει στα τυφλά.. Τίποτε άλλο..”

Από τη μικρή πόλη της Πολωνίας που γεννήθηκε το 1933 μέχρι την Ποντενέρα της Ιταλίας που πέθανε, ο Γκροτόφσκι δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Δεν ήταν σκηνοθέτης, ούτε θεωρητικός, όπως τον αποκαλούν και σήμερα ακόμη μερικά σοβαρά έντυπα. Ήταν ένας ερημίτης-ερευνητής, που η μόνη του σχέση με το Θέατρο, ήταν ο κοινός στόχος, ο Άνθρωπος. Τα πάθη του, τα λάθη του, η μοναξιά του, οι ελπίδες του.

Και για να εκθέσει τις αγωνίες του, μεταχειρίστηκε Ηθοποιούς, μιλώντας με τη γλώσσα του κορμιού, των ματιών και της φωνής τους. Και η μεγάλη προσφορά του στο Θέατρο ήταν μοναδική: Ξανατοποθέτησε τον Ηθοποιό στην κορυφή του θεατρικού τρίπτυχου: Συγγραφέας-Ηθοποιός-Θεατής. Χωρίς έναν ολοκληρωμένο Ηθοποιό-Ασκητή-Δάσκαλο, ο θεατρικός λόγος σβήνει και ο κοινός θεατής παγιδεύεται.

Στα 18 του έψαχνε να βρει το γνήσιο Άνθρωπο, μακριά από κάποιες κατασκευασμένες δομές της εποχής του. Στα 28 του άρχισε να ψάχνει να ξαναβρεί τον εξαφανισμένο γνήσιο Άνθρωπο, με το θεατρικό του εργαστήρι, χαμένος κάπου στην Πολωνία. Στα 40 του ήταν πια διάσημος σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Και, σχεδόν, στα 50 του κλείστηκε οριστικά στον εαυτό του μέχρι που πέθανε.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να μιλήσουμε στο Λονδίνο το 1969.  Είδαμε την έκθεση της έρευνάς του ( δεν πρέπει να την ονομάζουμε
θεατρική παράσταση), στο υπόγειο μιας εκκλησίας, σε μια γειτονιά του Λονδίνου. Τον είδαμε και στην Αθήνα, το 1976. Μας μίλησε αναλυτικά, για κάποια σχέδιά του, να οργανώσει μια Αναζήτηση του Ανθρώπου, όπως την αποκάλεσε, στις πλαγιές του Υμηττού που, τελικά, δεν έγινε. .

Έπειτα πια, απομονώθηκε. Δεν έγραψε ποτέ βιβλία. Οι μαθητές του έγραψαν. Και δεν μίλησαν ποτέ για “Μέθοδο Γκροτόφσκι..” Κι όμως πολλοί,  δυστυχώς, σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, σήμερα, ” εφαρμόζουν “, λένε, κάποια “μέθοδο” Γκροτόφσκι..που δεν υπήρξε ποτέ.. Για να δικαιολογήσουν, ίσως, την αδυναμία τους να ερμηνεύσουν σωστά το θεατρικό έργο, καταφεύγοντας, πολλές φορές,  στη διαστρέβλωσή του. Και σε ένα ατέλειωτο μαρτύριο των ηθοποιών..

Είναι αυτές οι επιδοτούμενες και παραχαϊδεμένες παρέες που όπως έγραψε πρόσφατα ένας γνωστός κριτικός: ” Οι πανούργοι έμποροι των Τεχνών, μετέτρεψαν τον ιερό χώρο του Θεάτρου σε δημόσιο οίκο ανοχής.”  Και συνεχίζουν, σ’ αυτή την απάνθρωπη  εποχή που ζούμε σήμερα. Στην εμπορευματοποίηση των πάντων. Προβάλλουν τα έργα που κοιμίζουν τον κόσμο και εξαφανίζουν τα έργα που τον ξυπνάνε.

Σε αυτό τον πόλεμο των ανθρωποφάγων συμφερόντων. Η αδηφάγα  ΕΞΟΥΣΙΑ του πλούτου, όλων των “Μεγάλων”, σε όλο της το μεγαλείο..

Ένα μικρό απόσπασμα, από το λόγο του Χάρολντ Πίντερ, ίσως τους “ξυπνήσει”..

“…Η δυστυχία της ανθρωπότητας οφείλεται στις “μεγάλες” δημοκρατίες. Ή μάλλον στην εξουσία που ονομάζει τον εαυτό της “Μεγάλη Δημοκρατία’. Η δυστυχία της ανθρωπότητας έχει να κάνει με την απληστία αυτής της Εξουσίας. Της Παγκόσμιας Τράπεζας και της κυριαρχίας της ηθικής των πολυεθνικών. Έτσι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. “

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This