EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Γυναικοκτονίες

Γυναικοκτονίες στην Αυστραλία: δεν είναι «μεμονωμένα γεγονότα». Είναι Εθνική Κρίση

2 Nov, 2023

Έξι δολοφονίες γυναικών σε δέκα ημέρες, 58 γυναίκες σε 44 εβδομάδες, μέχρι την 1η Νοεμβρίου, αυτή τη χρονιά.

Με αυτά τα λόγια η σκιώδης υπουργός γυναικών Sussan Ley, αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα που, συγκλόνισαν μεν την κοινή γνώμη στην Αυστραλία, αλλά δεν έγιναν ευρέως γνωστά στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, έξι γυναίκες δολοφονήθηκαν και οι πέντε δολοφονίες ήταν αποτέλεσμα ενδο-οικογενειακής βίας.

Η αντιπολίτευση, στον απόηχο αυτών των γεγονότων, μιλά για εθνική κρίση.

Και η Sussan Ley συνεχίζει:

«Σε ένα σχολείο. Σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Στα σπίτια τους. Στις πόλεις μας. Στα προάστιά μας. Στους χώρους εργασίας μας.  Πρόκειται για μια εθνική κρίση και δε μιλάμε γι’ αυτήν αρκετά. Αυτή η κρίση απαιτεί από όλους μας να κάνουμε περισσότερα από κοινού. Πρέπει να παραμείνει υπεράνω της πολιτικής (των κομματικών γραμμών). Πριν από ένα χρόνο, μας είπαν ότι υπήρχε ένα σχέδιο για ‘τον τερματισμό της ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε μια γενιά’. Αυτό αναπτέρωσε τις ελπίδες όλων των γυναικών στην Αυστραλία… Αλλά ένα χρόνο μετά, και με όλο και περισσότερες γυναίκες να δολοφονούνται, πρέπει να τεθούν ερωτήματα σχετικά με το τι γίνεται. Γιατί κάτι πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να ξεπεράσουμε την απελπισία και τον θυμό και να αναλάβουμε μεγαλύτερη δράση».

 

Στην Αυστραλία δραστηριοποιείται η οργάνωση Counting Dead Women που απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα βίας. Τον Οκτώβριο μόνον, παρουσιάστηκαν 7 διαφορετικές περιπτώσεις. Και το κακό νέο είναι πως στατιστικά μία γυναίκα δολοφονείται κάθε εβδομάδα από έναν πρώην σύντροφο, όπως επιβεβαιώνει το Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας.

Η Katy Gallagher είναι η Υπουργός Γυναικών της Αυστραλίας και στις δηλώσεις της για το σοβαρό θέμα, μίλησε για καταστροφή που χρειάζεται χρόνο για να εξαλειφθεί. Όπως δήλωσε, η κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της για το θέμα αυτό 2,3 δις δολάρια, ώστε να φροντίσει για την ασφάλεια των γυναικών. Από ό,τι φαίνεται όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει στις γυναίκες της Αυστραλίας την αίσθηση ασφάλειας στο σύνολό τους. Κυρίως το πρόβλημα οφείλεται, κατά την Katy Gallagher «στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες, στο αν τις σεβόμαστε».

Και συνεχίζει:

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, αλλά είναι αναγκαία η συνεργασία της κοινότητας. Πολλά από αυτά απαιτούν μακροχρόνια και σκληρή δουλειά. Έχει να κάνει με την αλλαγή συμπεριφοράς/στάσης. Έχει να κάνει με το να μπει η κατάλληλη ενημέρωση στα σχολεία και τη διασφάλιση ότι τα παιδιά, τα νεαρά αγόρια, οι νεαροί άνδρες, καθώς μεγαλώνουν, εκπαιδεύονται και υποστηρίζονται για τη σωστή στάση και συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες. Αυτό δεν είναι κάτι που θα το λύσουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την αντιμετώπιση των δραστών. Παρέχοντας ασφάλεια για τις γυναίκες, πρακτικά προγράμματα που τις βοηθούν να ξεφύγουν από τη βία, και καταδικάζοντας αυτές τις τρομερές περιπτώσεις».

Από την πλευρά τους τρεις πολιτικοί έκαναν κοινή δήλωση καλώντας την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά και τις πολιτειακές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για το σοβαρό αυτό ζήτημα: Η Bridget Archer, βουλευτής των Φιλελευθέρων – η Alicia Payne, βουλευτής των Εργατικών και η Larissa Waters, γερουσιαστής των Πρασίνων. Μάλιστα η Alicia Payne χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «επιδημία βίας».

Η οργάνωση Parliamentary Friends of Ending Violence Against Women πρότεινε να αυξήσει η χρηματοδότηση για τις υπηρεσίες και οργανώσεις των οποίων το αντικείμενο είναι η πρώτη γραμμή βοήθειας προς τις γυναίκες που έχουν υποστεί βία. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι ειδικοί θα ασχοληθούν με το θέμα, περισσότερη ενημέρωση θα διαχυθεί στα σχολεία, σε αθλητικές ενώσεις, σε χώρους εργασίας και αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό η Nicola Jansen, ειδική σε θέματα οικογενειακού δικαίου, μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Μητρώου Οικογενειακής Βίας, ώστε τα περιστατικά να είναι καταγεγραμμένα.

Από την πλευρά του ο ελληνικής καταγωγής και ειδικός σε θέματα ενδο-οικογενειακής βίας Chanel Contos, μίλησε στο National Press Club επικρίνοντας το γεγονός ότι τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται ιδιαίτερα στο θέμα:  «Πού είναι η κάλυψη γι’ αυτό; Ο Matthew Perry, από τα ‘Φιλαράκια’, πέθανε την περασμένη εβδομάδα, όλα τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία το κάλυψαν». Επίσης, τόνισε ότι ιδιαίτερα για τα σχολεία, οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περάσουν από εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον.

«Ακριβώς με τον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να είναι παράγοντες σε αυτή την αλλαγή, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και τα μέσα ενημέρωσης».

Η Justine Elliot, αναπλ. Υπουργός για την Πρόληψη Ενδο-οικογενειακής Βίας τόνισε ότι η κυβέρνηση του Albanese έχει καταβάλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του θέματος τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες, ώστε να υπάρξει τρόπος έγκαιρης παρέμβασης αλλά και πρόληψης. «Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συμφωνία των Πολιτειών και των Περιοχών». Και συνέχισε αναφέροντας ότι ενισχύθηκε η χρηματοδότηση προγραμμάτων, μεταξύ των οποίων και η μέριμνα φθηνότερης φροντίδας παιδιών, η άδεια για θέματα βίας στην οικογένεια με χορήγηση επιδόματος κ.ο.κ.

Το επόμενο κακό νέο είναι πως αυτή η επιδημία βίας ξεκινά από τις νεώτερες ηλικίες, όπως στην περίπτωση της γυναίκας που υπέστη βία σωματική και ψυχολογική επί τρία έτη, όντας 14 χρόνων, ενώ ο σύντροφός της είναι 16 χρόνων.

Σχετική έρευνα στην Αυστραλία επιβεβαιώνει ότι μία στις τρεις γυναίκες 18 ή 19 χρόνων έχει υποστεί βία από σύντροφό της, μέσα στο τελευταίο έτος και αυτό αφορά και παιδιά 12 ετών. Η έρευνα αποκάλυψε σαν βασικό αίτιο τον ρόλο του «κυρίαρχου» για τον άντρα έναντι του ρόλου της «υποταγής» για την γυναίκα.

 

*Υπηρεσίες υποστήριξης για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στην Αυστραλία
-1800 RESPECT εθνική γραμμή βοήθειας: 1800 737 732
-Men’s Referral Service: 1300 766 491
-Lifeline (24ωρη γραμμή κρίσης): 131 114
-Relationships Australia: 1300 364 277
-WIRE: 1300 134 130
-Victims of Crime:1800 819 817
-ΠΡΟΝΟΙΑ: 93889998

Αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος καλέστε στην Αστυνομία στο 000.
 
 
Πηγή: https://neoskosmos,com
Photo Honeyonly / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This