EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Δημήτρης Γεωργάς: «Στολίζοντας τον επιτάφιο»

11 Jan, 2024
Δημήτρης Γεωργάς

Δημήτρης Γεωργάς

Δημήτρης Γεωργάς

Πόσο αληθινή μπορεί να είναι μια ιστορία; Πόσο ακραία μπορεί να είναι τα γεγονότα ώστε να φαντάζουν μυθικά. Στολίζοντας τον επιτάφιο, είναι το 5ο μυθιστόρημα του πολυγραφότατου Δημήτρη Γεωργά, που πασχίζει πάντα στα κείμενά του· και πολύ περισσότερο στο εν λόγω βιβλίο, που χρονολογικά η ιστορία είναι πιο πρόσφατη, να αφήσει σημάδια άγνωστα της ιστορίας ή μέσω της απόδοσης τους να γίνουν κατανοητά προσεγγίζοντας τον χώρο και τον χρόνο που αναφέρεται αφυπνίζοντας τις μνήμες μας, με το σκεπτικό πιθανόν, πως ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι σίγουρο πως θα την ξαναζήσει.

Ο Δημήτρης Γεωργάς σε αυτό το βιβλίο που είναι αφιερωμένο στον αδελφό του Μάριο, με τον εμβληματικό όσο και αλληγορικό τίτλο: «Στολίζοντας τον επιτάφιο» από τις εκδόσεις πνοή, έχει δημιουργήσει ένα σοβαρό ιστορικό πόνημα, με ήρωες που τους ζεις στο πετσί σου σαν να είναι πρόσωπα του στενού σου περιβάλλοντος, που μιλάνε αληθινά, που ενεργούν ως ζωντανοί άνθρωποι απέναντί σου. Συνομιλούν και εκμυστηρεύονται για όσα αισθάνονται, όσα τους πονούν και όσα ελπίζουν. Ο Γεωργάς έχει γράψει ένα μυθιστόρημα μαρτυρία για τα δύσκολα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από το 1939-1949 με τον 2ο μεγάλο πόλεμο και τον τραγικό εμφύλιο. Πολυπρόσωπο έργο, μα όσο διαβάζεις και βρίσκεσαι με κάποιον ήρωα, τόσο καλά δομημένο που χαρίζει την επίφαση της πραγματικότητας, γίνεσαι κοινωνός στην πορεία της ζωής του και των βιωμάτων του.

Η αφήγηση ξετυλίγεται μέσα από στιγμές πικρές και άγριες που κάνουν τον άνθρωπο να φτάνει στα άκρα για την επιβίωση του.

Η ιστορία που περιγράφεται στις σελίδες έχει μια έντονη εκφραστική δύναμη, δείχνει τον ανθρώπινο χαρακτήρα να αντιμετωπίζει ακραίες συνθήκες και να βρίσκει τρόπους επιβίωσης κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων.

Από την πρώτη σελίδα η περιγραφή σε δένει αμέσως με τους ήρωες του βιβλίου και πάνω σε αυτό ο Δημήτρης Γεωργάς έχει το χάρισμα να δημιουργεί ζωντανές εικόνες, πράγμα που καθιστά το βιβλίο άριστο και την ανάγνωση πνευματική τέρψη.

 

Μάνη 1939-1949. Μια δεκαετία γεμάτη τραγικά και ανατρεπτικά γεγονότα για την πατρίδα μας και το λαό της.

Μέσα από την καλοστημένη μυθοπλασία, προβάλλεται ο χωροχρόνος μιας περιόδου όπου δοκιμάστηκαν σε όλα τα επίπεδα τους οι σωματικές και οι ψυχικές ανθρώπινες αντοχές. Από την αρχή εισάγει τους ήρωες του με τις διαφορές τους και μέσα από τις πράξεις τους διαφαίνονται ξεκάθαρα οι χαρακτήρες και οι προθέσεις τους. Η Μαρία. ο Στέλιος, οι πρωταγωνιστές με πολλούς άλλους βεβαίως χαρακτήρες, με σχετικά κυρίαρχους ρόλους, και οι δευτεραγωνιστές που χτίζουν μια ιστορία που δείχνει καθαρά το ύφος της εποχής και τον κτητικό κόσμο των ανδρών απέναντι στη γυναίκα όπου η υποβάθμιση, η άσκηση βίας και η κακοποίηση της είναι το εμφανές μελανό σημείο στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η Μαρία το παράδειγμα της γυναικείας υπόστασης που δεν μετρούσε μπροστά στον αντρικό λόγο. Δόθηκε στον Στέλιο λόγω χρεών και ο Στέλιος την πήρε από κρυφό έρωτα για να πικάρει τους δικούς της. Θα μπορούσαν να ευτυχίσουν με τα δυο αγγελούδια που έκαναν, αλλά μέσα στην Καλλίστη ήταν καταδικασμένοι να σπρώχνουν μαζί την πέτρα του Σίσυφου.

Από τη σχέση – την ένωση των δύο βασικών ηρώων, βλέπουμε καθαρά πως τα ήθη κάθε κλειστής επαρχιακής κοινωνίας μπορούν και καταφέρνουν να ξεπερνούν κάθε συναίσθημα αγάπης που πάει να γεννηθεί ανάμεσα τους.

Οι ανατροπές όμως είναι μεγάλες (δεν θα τις αποκαλύψω) και πολύπλοκες ώσπου να φανούν οι αλήθειες τους και να επέλθει η λύτρωση.

Στο εν λόγω ιστορικό μυθιστόρημα καταγράφεται μέσα από τη δράση των ηρώων η κοινωνική ζωή στη Μάνη παράλληλα με τα πολιτικά γεγονότα που διαδραματίζονταν ανά την Ελλάδα.

Ο πόλεμος του ’40 και ο εμφύλιος ήταν δύο από τις πιο σκληρές περιόδους στην ιστορία της Ελλάδας και οι μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις βασιλεία ή δημοκρατία, προκάλεσαν ανείπωτη δυστυχία και ατελείωτο πόνο σε πολλές οικογένειες.

Εποχές δύσκολες από κάθε άποψη, σε ένα κράτος που ψάχνει να βρει τα πατήματα του με την βασιλευόμενη δημοκρατία και τις πολλαπλές πολιτικές ανακατατάξεις, η ανάγκη της επιβίωσης του ανθρώπου στις δύσκολες αυτές καταστάσεις, γίνεται το κύριο στοιχείο των πράξεων του. Γίνεται σκληρός και άκαρδος με ζωώδη ένστικτα και δίχως ενσυναίσθηση για το κακό που προκαλεί. Φτάνει στα άκρα τη ζωή του, να κλέψει, να σφετεριστεί, ακόμη και να σκοτώσει, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, αδιάφορος αν είναι σκληροί, δόλιοι, προδοτικοί σε βαθμό που να διχάζουν τους ανθρώπους. Ειδικά όταν ξεσπάει ένας πόλεμος κι όλοι προσπαθούν να γλιτώσουν την δαμόκλεια σπάθη που κρέμεται πάνω απ’ το κεφάλι τους. Εκεί ξεπουλιέται κάθε ανθρώπινη συνείδηση. Ο κανιβαλισμός παίρνει κύρια θέση στην καθημερινότητα καθώς όλα βρίσκονται στον αέρα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και κάθε κίνηση, σκέψη, ιδέα υπονομεύονται όσο η ζωή είναι συνυφασμένη με την πολιτική ιδεολογία των άκρων όπου η αντιπαλότητα εκφράζεται με μίσος από άνθρωπο σε άνθρωπο, με φόνους, διώξεις και φυλακίσεις.

Γι αυτά τα συμβάντα έχει χυθεί πολλή μελάνι όσο και το αίμα ανάμεσα στους ανθρώπους, όμως αυτά που περιγράφει ο συγγραφέας με άκρατο λογοτεχνικό ύφος και με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο όπως τα παρουσιάζει η ίδια η ζωή, δεν έχουν σχέση με συγγράμματα ιστορικού δοκιμίου.

Το απόλυτο λογοτεχνικό ύφος το πετυχαίνει ο συγγραφέας, με στόχο να παράσχει στους αναγνώστες αυτές τις συγκεκριμένες πληροφορίες με βασικό μέλημα να προβάλλεται ο συναισθηματικός κόσμος, οι συγκινήσεις και οι ενστικτώδεις αντιδράσεις των χαρακτήρων που δημιούργησε αγγίζοντας τις ίδιες αντιδράσεις που θα νιώσουν και οι αναγνώστες.

Χωρίς να παίρνει θέση, αλλά με την ακεραιότητα και αντικειμενικότητα του λογοτέχνη απέναντι στην ιστορία μάς φανερώνει με την πλούσια γραφή του την ψυχοσύνθεση των ηρώων του.

Ο λόγος του προβάλλεται με φυσικότητα, οι διάλογοι με την ίδια εκφραστικότητα που θα μιλούσαμε κι εμείς απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες. Η πλοκή της ιστορίας δεν ασκεί μόνο μια συγκεκριμένη συναισθηματική επίδραση, όπως ενός απλά ερωτικού-κοινωνικού περιεχομένου βιβλίο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πλούτο ακραίων τραγικών συμβάντων και συναισθημάτων: Λύπη, χαρά, φθόνος, απογοήτευση, αγανάκτηση, οργή, πόνος.

Κατά τη διάρκεια των σημαντικών ακραίων γεγονότων που αναφέρονται στο βιβλίο, βλέπουμε πως οι άνθρωποι βγάζουν έναν άλλο εαυτό, σκληρό κι απάνθρωπο μόλις έρχονται αντιμέτωποι με τη δυστοπία των πέτρινων χρόνων. Χρόνια γεμάτα ανέχεια, αδικία, βία και απώλεια αγαπημένων προσώπων. Καθώς οι πόροι της ζωής περιορίζονται και οι ανθρώπινες ανάγκες δυσκολεύονται να ικανοποιηθούν, οι ήρωες κάνουν απίστευτες προσπάθειες για να επιβιώσουν φτάνοντας στα άκρα τις επιδιώξεις τους. Να προδώσουν φιλίες, να εκδικηθούν και να σκοτώσουν.

Στην αφήγηση εξιστορείται η υπαρξιακή ανθεκτικότητα και δύναμη των χαρακτήρων καθώς προσπαθούν να ανταπεξέλθουν αλώβητοι και στις πιο σκληρές περιόδους της ζωής τους.

Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, τους φέρνει στα άκρα, τους κάνει ζώα έτοιμα να κατασπαράξουν δίχως ενοχή προκειμένου να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ελπίζουν για μια καλύτερη και ειρηνική μέλλουσα ζωή.

Αυτή η ιστορία μπορεί να εμπνεύσει τους αναγνώστες να εκτιμήσουν την αξία της ειρήνης και να συνειδητοποιήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες που πρέπει να προστατεύουν. Είναι μια υπενθύμιση για το πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια εποχή ειρήνης και πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βιώσουμε ξανά τέτοιες σκληρές στιγμές.

Η γραφή εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο με ενδιαφέρουσες εναλλαγές, με γλώσσα στρωτή απολύτως κατανοητή και είναι αυτή το δυνατό στοιχείο που δυναμώνει την αφήγηση και σε κάνει να μην θες να κλείσεις το βιβλίο.

Για τη θεματική του εμφυλίου πολλά έχουν γραφτεί και να σας πω την αλήθεια με είχε κουράσει το θέμα του με τις εκτιμήσεις υπερανάλυσης της μίας ή της άλλης πλευράς. Όμως στο βιβλίο του Δημήτρη Γεωργά τίποτα δεν είναι τετριμμένο στις διατυπώσεις των γεγονότων που βιώνουν οι ήρωες του. Αντίθετα σου δημιουργούν εικόνες και σε κάνουν να ακολουθήσεις τις πορείες τους. Πρώτη φορά ομολογώ χάρηκα βιβλίο που μιλάει για ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι ο εμφύλιος που χώρισε οικογένειες, αδέλφια και φίλους φέρνοντας σε Εθνικό διχασμό τον λαό της χώρας μας, να σκορπίζει πόνο και αίμα. Ο Συγγραφέας κρατάει μία σταθερή αφήγηση μέσω των ηρώων και των ηρωίδων του κρατώντας παράλληλα μία απόσταση απέναντί τους, μακράν των προσωπικών πολιτικών του πεποιθήσεων, αφήνοντας από μόνα τους να μιλούν τα γεγονότα για την ιστορία και τα δεινά που προκλήθηκαν εκείνη τη δύσκολή ιστορική εποχή.

Ο Δημήτρης, είναι μία ακόμα περίπτωση συγγραφέα που η κατάθεση της προσωπικής του μαρτυρίας αν και δεν είναι αυτό καθ’ αυτό βιωματική, έχει όμως χαρακτήρα κοινωνικά ευαίσθητο και συγκινησιακό, καθώς τα ιστορικά γεγονότα στόλισαν επιτάφιους που αφορούν την Ελλάδα μας. Έτσι καταφέρνει στην εξελικτική πορεία των γνωστικών εμπειριών του να συνδυάζει την πραγματικότητα της μνήμης με την λογοτεχνική λειτουργία της γλώσσας.

Με τη δική του προσωπική δυναμική υφή και γλώσσα, κατορθώνει να εντυπωσιάσει και να ταυτίσει τον αναγνώστη. Ρεαλιστής στη ζωή με μάτι που διακρίνει τα προβλήματα της εποχής του, αποτυπώνει ωστόσο, με ευαισθησία την αδιάλειπτη προσωπική του τεκμηρίωση στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν που ήταν αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο πολιτικά.

 

Η ιστορία κινείται σε ένα ταραχώδη κόσμο όπου η βία, η δυσπιστία και ο φόβος, είναι κυρίαρχα στοιχεία. Έτσι οι ήρωες του βιώνουν μέσα στην καθημερινότητα τους και τον μικρόκοσμό τους ζουν όλα τα δεινά που φέρνει ένας πόλεμος.

Σοβαρό βιβλίο που στις σελίδες του συναντάμε την επιλογή του καίριου και την αποφυγή του περιττού. Δηλαδή, μέσα από τη γνησιότητα του πεζογραφικού λόγου που δεν περνά απαρατήρητη καθώς είναι ευδιάκριτο το νηφάλιο πάθος του συγγραφέα που εναρμονίζεται με τη λιτότητα του λόγου και την αυστηρότητα της μορφής, να αφηγηθεί με σαφήνεια τις αλήθειες των γεγονότων και των ανθρώπων που τα έζησαν ως θεατές στο δράμα της όποιας εξουσίας ώστε ολόκληρο το κοινωνικό πεδίο να γίνεται σκηνικός χώρος ,ενός δράματος που εγγίζει στο βάθος και στο εύρος την τραγωδία του ελληνισμού.

Διαβάζοντας το βιβλίο των 500 σελίδων ένιωσα να ταυτίζομαι απόλυτα με τους ήρωες, καλούς ή κακούς, αθώους ή ένοχους από πρόθεση ή από ανάγκη για την επιβίωση τους. Ένα βιβλίο που σε κρατάει σε εγρήγορση και διαβάζεται απνευστί φωτίζοντας όλες τις ανθρώπινες συναισθηματικές πτυχές τους όσο κατά απόλυτο και αντικειμενικό τρόπο προβάλλεται η σύγχρονη ιστορίας μας.

Διαβάστε το, αξίζει.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This