ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 1, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Goya

«Βρισκόμαστε στον γκρεμό μιας έλλειψης τροφίμων»: Διευθύνων Σύμβουλος της Goya για την επικείμενη επισιτιστική κρίση

18 May, 2022

Οι πολιτικές που οδηγούν σε πόλεμο κατά των ορυκτών καυσίμων καθώς και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα συμβάλουν σε μια επισιτιστική κρίση , σύμφωνα με τον Robert Unanue, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Goya Foods . «Βρισκόμαστε στον γκρεμό της έλλειψης τροφίμων ».

Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν από κοινού το μισό από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι τιμές των λιπασμάτων έχουν τετραπλασιαστεί , δήλωσε ο Unanue.

Ωστόσο, η τετραπλάσια αύξηση των τιμών των λιπασμάτων θα επηρεάσει τις αφρικανικές και ευρωπαϊκές χώρες πιο σοβαρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή οι τελευταίες είναι αυτή τη στιγμή πιο ανεξάρτητες όσον αφορά τα τρόφιμα, είπε ο Unanue, με το μεγάλο πρόβλημα να είναι ότι είναι η εποχή φύτευσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία και οι άνθρωποι πολεμώντας έναν πόλεμο.

«Υπάρχουν δυόμισι εκατομμύρια στρέμματα ηλίανθων που πρέπει να φυτευτούν», είπε. Οι αγρότες εκεί θα φυτεύουν λιγότερο και θα έχουν μικρότερη απόδοση, λόγω του αυξανόμενου κόστους και της έλλειψης καλής απόδοσης. «Θα οδηγήσει τις τιμές των τροφίμων σε σπειροειδή άνοδο».

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι σημαντικοί παραγωγοί σιταριού και καλαμποκιού στον κόσμο. Μαζί, αντιπροσωπεύουν περίπου το 29 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19 τοις εκατό της παγκόσμιας προσφοράς καλαμποκιού και το 80 τοις εκατό των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Επιπλέον, τα συστήματα άρδευσης στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν βομβαρδιστεί και τα λιμάνια έχουν αποκοπεί, σημείωσε ο Unanue. Η Μαριούπολη , ένα λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, έχει ήδη αποκοπεί και η Οδησσός , ένα λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, είναι ο επόμενος στόχος, πρόσθεσε. «Αυτό θα περιορίσει την Ουκρανία στην ξηρά και θα την εμποδίσει να εξάγει».

Το μεγαλύτερο συστατικό του κόστους των τροφίμων είναι η μεταφορά, επομένως ο τρέχων πόλεμος στα ορυκτά καύσιμα έχει κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην είναι πλέον ανεξάρτητες από το πετρέλαιο.

«Η αποστολή μέσω αγωγού είναι δωρεάν», είπε. «Αλλά όταν το βάζετε σε ένα πλοίο, με τιμές δεκαπλάσιες από εκείνες που ήταν πριν από δύο χρόνια, αγοράζουμε πετρέλαιο στο λιανικό εμπόριο».

Τα λιπάσματα με βάση το άζωτο παράγονται από φυσικό αέριο , επομένως ο πόλεμος κατά των ορυκτών καυσίμων και η ενεργειακή ανεξαρτησία επηρεάζουν επίσης το κόστος των λιπασμάτων, είπε ο Unanue.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έδωσε ένα παράδειγμα νερού καρύδας, το οποίο η εταιρεία του εισάγει από την Ταϊλάνδη χύμα, για να καταδείξει τον αντίκτυπο της αύξησης του κόστους μεταφοράς.

Μια θήκη με νερό καρύδας κόστιζε 1,44 δολάρια, αλλά τώρα το κόστος ανά θήκη έχει αυξηθεί στα 15 δολάρια λόγω της αύξησης των δαπανών μεταφοράς, είπε. «Αυτός είναι πληθωρισμός, δεκαπλάσιος πληθωρισμός».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This