EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Δούναι – Λαβείν

«Δούναι – Λαβείν»: Το τεφτέρι και το βιογραφικό σημείωμα  ενός Τσέλιγκα από τους Φιλίππους Καβάλας, του Κων/νου Χ. Καραχρήστου

23 Nov, 2023

Ο Κωνσταντίνος Χ. Καραχρήστος γεννήθηκε στην Νίψα Αλεξανδρουπόλεως το 1905 και γνώριζε γραφή, όπου την έμαθε στην ζωή στο βουνό. Λόγω της ιδιαιτερότητας της φυλής των Σαρακατσάνων γυρνούσαν από περιοχή σε περιοχή. Όπου όμως και αν πήγαινε ήταν ιδιαίτερα συμπαθής, ένας άνθρωπος που είχε μεγάλη τιμή και σεβασμό από τους τοπικούς πληθυσμούς. Παντρεύτηκε το 1933 στην Νίψα Αλεξανδρουπόλεως με την Παρασκευή Τζελέπη, όπου απέκτησαν τέσσερα (4) παιδιά από το 1036 έως το 1947. Αν και Σαρακατσάνος αγωνίστηκε στον πόλεμο του 1940 εναντίων των ξένων κατοχικών δυνάμεων στο Αλβανικό μέτωπο στα βουνά της Ηπείρου. Η αναφορά μας στο βιογραφικό σημείωμα έρχεται να συμπληρώσει το τετράδιο – παρακαταθήκη που άφησε πίσω του κατά τα έτη 1931 – 1948, όπου και αποδήμησε, όπως και διάφορες φωτογραφίας της οικογενείας του.

   Οι Σαρακατσάνοι αποτελούν μια κτηνοτροφική νομαδική κοινότητα με αρχική κοιτίδα τον ορεινό όγκο της Πίνδου που μετά την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου από τους οθωμανούς τούρκους διασκορπίστηκαν σε όλη την Ελλάδα. Οργανώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες των κοπαδιών τους και με βάση τις κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες. Χρονικό σημείο αναφορά αποτελούν οι διαβατήριες εορτές των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου, καθώς η θρησκεία έπαιζε βασικό ρόλο στην οργάνωση της ζωής στην παραδοσιακή κοινωνία. Αναπόσπαστο στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας ήταν το τεφτέρι. Χωρισμένο σε δύο (2) μέρη, το ‘’Δούναι’’, δηλαδή το δόσιμο, τι είχε δώσει, και το ‘Λαβείν’’, δηλαδή το πάρσιμο, τι είχε λάβει.

   Η μελέτη αυτών των τεφτεριών δίνει πολύτιμες πληροφορίες στους ερευνητές. Αποτελούν όχι απλά ένα οικονομικό κατάστιχο, αλλά κυρίως ένα εργαλείο γνώσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ωστόσο στα όσα έχουν γραφτεί για την ζωή και οργάνωση των Σαρακατσάνων οι αναφορές σε αυτά τα τεφτέρια είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.    

 

 

 

 

Αναστάσιος Ι. Κυριακίδης,  Εμπ. Λαογράφος – Ερευνητής

photo https://sarakatsianoi.041.gr/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This