EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Ειρεσιώνη

Ειρεσιώνη

21 Dec, 2023

Για να μην ξεχνάμε…

Πολλοί νομίζουν πως το στολισμένο έλατο δεν είναι ένα ελληνικό έθιμο.

Η αλήθεια είναι πως το πήραμε ως ”αντιδάνειο” από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τους Βαυαρούς.. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε για πρώτη φορά στα Ανάκτορα του Όθωνα στο Ναύπλιο το Δεκέμβρη του 1833.Οι Βαυαροί λοιπόν το έφεραν στην Ελλάδα!

Όμως… υπήρχε ένα παμπάλαιο έθιμο της κλασικής Αθήνας.

Ήταν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης ονομαζόμενο ΕΙΡΕΣΙΏΝΗ. [Όπου ”είρος” = το μαλλί του προβάτου].

Το κλαδί ήταν στολισμένο με μάλλινα κορδελάκια κόκκινου και άσπρου χρώματος,και μικρά σφαιρίδια από μέταλλο που παρίσταναν την Ήλιο και τη Σελήνη. Το κόκκινο συμβόλιζε το αίμα των ανθρώπων και το λευκό των θεών.[ας μην ξεχνάμε πως στις φλέβες των θεών έρρεε Ιχώρ που ήταν λευκού χρώματος.]Στα κλαδιά επίσης κρέμαγαν καρπούς και μπουκαλάκια με κρασί, μέλι ή λάδι. Αγόρια αμφιθαλή το περιέφεραν στους δρόμους τραγουδώντας τις ”καλένδες” !

Ας θυμηθούμε τα …κάλαντα!

Εξω από κάθε σπίτι έλεγαν ευχές, και πενέματα κι έπαιρναν κέρασμα. Στο τέλος κρέμαγαν την ”ειρεσιώνη” πάνω απο την εξώπορτα και την άφηναν εκεί μέχρι την ίδια μέρα του επόμενου έτους. Αυτό το τελετουργικό συνηθιζόταν στα Πυανέψια[ γιορτή προς τιμή της Αθηνάς , του Απόλλωνα και της Ώρας μεταξύ 20 Σεπτέμβρη και 20 Οκτώβρη. Οι Έλληνες ταξιδευτές μετέφεραν το έθιμο στην Ευρώπη ,οι οποίοι μη έχοντας ελιά στόλιζαν έλατο!

φωτ. η δική μου ειρεσιώνη

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This