EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εκεχειρία

Εκεχειρία: “Η Ραχήλ έκλαιγε τα παιδιά της και δεν ήθελε να παρηγορηθεί, γιατί αυτά δεν υπήρχαν πλέον”…

22 Nov, 2023

(Ματθ 2.18)

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, η μανία με την οποία έγιναν στόχο οι άμαχοι και τα παιδιά, δεν άφησε σε κανέναν αμφιβολίες για τις προθέσεις του πολέμου, και για το ποιός εν τέλει ήταν ο στόχος. Σήμερα, 22 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε τετραήμερη εκεχειρία.

Επτά εβδομάδες πριν ξεκίνησε η σπίθα που άναψε τα τραγικά, για την εποχή μας, συμβάντα και οι ημέρες που ακολούθησαν ήταν γεμάτες με αναίτιες επιθέσεις σε αμάχους, νοσοκομεία, σπίτια – με ολοφάνερο στόχο να σκοτωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων, και κυρίως παιδιών. Πολλά μωρά, πρόωρα γεννημένα σε νοσοκομεία, ή απλώς ασθενή, αφέθηκαν στην μοίρα τους, σε γκρεμισμένες υποδομές χωρίς ρεύμα για θερμοκοιτίδα, και φυσικά χωρίς ό,τι χρειάζεται για να ζήσουν. Από τις πρώτες ημέρες η Γάζα είχε αποκλειστεί από ηλεκτροδότηση, τρόφιμα, νερό και φαρμακευτικό υλικό, ενώ η έξοδος για τους αμάχους επετράπη με καθυστέρηση, σε ένα μονοπάτι που κι αυτό δέχτηκε επιθέσεις. Το Ισραήλ δέχτηκε την συμμαχική στήριξη των ΗΠΑ και άλλων κρατών, αλλά η επίθεση ξέφυγε πέρα από κάθε προηγούμενο, και  κάθε λογική πολέμου. Η Χαμάς δρούσε στα υπόγεια τούνελ της Γάζας και του Ισραήλ, ενώ οι βόμβες έπληξαν τον λαό της Παλαιστίνης.

Σήμερα, 22 Νοεμβρίου, η Χαμάς και το Ισραήλ φαίνεται να έφτασαν σε μια φαινομενική κατάπαυση του πυρός διάρκειας 4 ημερών, αν και όλοι ελπίζουν ότι θα είναι αρκετή για να ησυχάσει τα πνεύματα. Οι πιέσεις της Δύσης, αφουγκραζόμενης πια την φωνή των λαών της που υψώθηκε υπέρ της Παλαιστίνης, άρχισαν να γίνονται έντονες, και το Ισραήλ έπρεπε να ακούσει. Κυρίως, αφού και οι αραβικές χώρες δεν τάχθηκαν υπέρ της ένοπλης σύγκρουσης. Η αρχική εικόνα που προσπάθησε να περάσει το Ισραήλ (της “αυτοάμυνας” για τα γεγονότα της 7 Οκτωβρίου που κόστισαν την ζωή σε 1.200 Ισραηλινούς και την ελευθερία σε 240 ομήρους), είχαν κατά πολύ ξεπεράσει κάθε λογική και κάθε επιχείρημα.

Η Χαμάς, επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου διεκδικώντας δικαιώματα, για έναν λαό τον οποίο όμως έβαλε στην πρώτη γραμμή του πυρός. Τώρα στις συζητήσεις τις εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, η Χαμάς θέτει τους όρους της, αλλά πλέον μιλάμε για τα “δικαιώματα” ενός λαού που έχει υποστεί γενοκτονία.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν λάβει οδηγία να μεταφερθούν προς τον νότο, δηλαδή να εκκενώσουν την βόρεια πλευρά της Γάζας, αφήνοντας εκτεθειμένη την Δυτική Όχθη. Παρ’ όλα αυτά χτυπήθηκαν επανειλημμένα και οι “ασφαλείς” περιοχές του νότου. Επίσημοι αριθμοί θυμάτων μέχρι στιγμής, φαίνεται να είναι κάτι το ασαφές έως και αστείο, αφού πολλά σώματα βρίσκονται νεκρά κάτω από χαλάσματα σπιτιών, ή έχουν βασανιστεί στα υπόγεια τούνελ και τα στρατόπεδα. Παρ’ όλα αυτά, λόγος γίνεται για περισσότερους από 14.100 Παλαιστίνιους εκ των οποίων γύρω στις 4.500 είναι παιδιά, ενώ έχουν εκτοπιστεί περί το 1,5 εκατ. άνθρωποι.

Screenshot 2023 11 20 at 08.50.15 1700470241

Η εκεχειρία

Οι ΗΠΑ είχαν ήδη ένα μέτωπο να ασχοληθούν, αυτό της Ουκρανίας, το οποίο μάλιστα απορροφά και μεγάλο μέγεθος πόρων, οπότε αυτός ο πόλεμος στο Ισραήλ δεν ήταν -κατά τα φαινόμενα- μια ευτυχής συγκυρία. Για την περίπτωση αυτή, η κατάπαυση του πυρός για τις ΗΠΑ φαίνεται να είναι μια ευνοϊκή συνθήκη. Το ίδιο ισχύει και για τις αραβικές χώρες του Κόλπου, οι οποίες είχαν συζητήσει το θέμα κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τώρα όμως τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν για την αραβική πλευρά με δυνατότερη φωνή.

Όσο για τους δύο “αντιπάλους”, την Χαμάς και τον Νετανιάχου, αυτοί πιθανότατα θα βρουν ένα χρονικό περιθώριο, μέσα στο διάστημα της εκεχειρίας, για να αναδιπλωθούν ή (όπως ελπίζει όλος ο κόσμος) να φτάσουν σε ειρηνευτική συζήτηση. Όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, η πλευρά του Ισραήλ φαίνεται να αντιμετωπίζει την θέση της στην κατάπαυση ως αποτυχία, αφού δεν κατάφερε να εξαφανίσει την Χαμάς, όπως διαλαλούσε, από την άλλη η Χαμάς φαίνεται πιο ισχυρή, κάτι που όμως αποτελεί ειρωνία, αν αναλογιστεί κανείς τον λαό της Παλαιστίνης αυτή την στιγμή.

Για την ώρα, γίνεται λόγος για την απελευθέρωση των πρώτων 50 ομήρων, από τους 240 που έχει η Χαμάς από την πρώτη ημέρα του πολέμου. Το Ισραήλ από την πλευρά του δεσμεύεται να μην εξαπολύσει άλλους πυραύλους και ρουκέτες. Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσημη ανακοίνωση, ορίστηκαν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, το βράδυ. Μεσολαβητής στην μακρά συζήτηση, ήταν το Κατάρ.

Μετά από 47 ημέρες βίας, το ποσοστό των ανθρώπων που τάχθηκε υπέρ της κατάπαυσης του πυρός ανέβηκε αισθητά (άγγιξε το 61% στις ΗΠΑ), κυρίως μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, από το Ισραήλ. Το Ισραήλ αισθάνεται πως πέτυχε αρκετούς από τους στόχους του, αφού κατέκτησε την καρδιά της Χαμάς, όπως ανακοίνωσε, δηλαδή την Βόρεια Γάζα και το στρατηγείο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, το οποίο φέρεται να ήταν άντρο της Χαμάς, την στιγμή που φιλοξενούσε μεγάλο αριθμό αμάχων.

Ο Νετανιάχου παρ’ όλα αυτά αφήνει να εννοηθεί πως η κατάπαυση του πυρός δεν είναι τελική και οριστική, και πως προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Ισραήλ, ο πόλεμος θα συνεχιστεί. Αναφορικά με τους ομήρους της Χαμάς οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν, ο Νετανιάχου δήλωσε πως “δέκα παραπάνω όμηροι (από τους 50 που όριζε η συμφωνία), θα σημαίνει και μία παραπάνω μέρα εκεχειρίας”.

Από την πλευρά της, η Παλαιστίνη αντιδρά έντονα στην επίσημη αρχή του τόπου, την κυβέρνηση του Αμπάς, γιατί δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει σωτήρια τον λαό της στην Δυτική Όχθη. Γεγονός το οποίο, για τους Παλαιστίνιους, σημαίνει πως εκπροσωπούνται από μια αδύναμη εξουσία από την μία, και από μια εχθρική “τρομοκρατική” ομάδα από την άλλη.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η εκεχειρία θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των συμφωνημένων τεσσάρων ημερών, και πως ο όρος για την διατήρησή της δεν θα πρέπει να είναι οι όμηροι.

 

 

 

photo https://bbc.com, https://aljazeeracom

source https://in.gr, https://kathimerini.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This