EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Εκλογές 21ης Μαΐου

Εκλογές 21ης Μαΐου – Μικρός ο αριθμός των Ελλήνων της Αυστραλίας που έχουν κάνει αίτηση για να ψηφίσουν

3 Apr, 2023

Οι προϋποθέσεις που υιοθέτησε η Βουλή μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοχή της κυβέρνησης απαιτούν τουλάχιστον 200 ψήφους ώστε να αλλάξει η νομοθεσία. Πέραν αυτού, η ίδια η αίτηση εγγραφής είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία δυσκολεύει αρκετά τους Ομογενείς.

Οι εκλογείς που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους – μεταβολή – αναστολή – διαγραφή εκλογέα, έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν στις προξενικές αρχές, αλλά στην περίπτωση της Αυστραλίας, λόγω έλλειψης επαρκούς δυναμικού, υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των επειγόντων περιπτώσεων.

Γενικότερα, περί τους 23.000 απόδημους Έλληνες έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για να ψηφίσουν, στις πέντε ηπείρους και σε σύνολο 69 χωρών, μεταξύ των οποίων και χώρες όπως το Βιετνάμ, η Χιλή, η Ινδία και η Νότια Αφρική, ενώ τα πρωτεία καταλαμβάνει το Η.Β. Συνολικός αριθμός αιτήσεων 23.034 – (17.370 αιτήσεις δεκτές ήδη).

Σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι ενεργή μέχρι την 12η Απριλίου (δηλαδή 12 ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη εκλογών, δηλαδή την 24η Απριλίου) και οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι «σπανιότερες» χώρες από τις οποίες σημειώθηκαν αιτήσεις είναι: Περού, Κογκό, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Κένυα, Λίβανος, Χιλή, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Κουβέϊτ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Καζακστάν, Αιθιοπία και βέβαια η Ρωσία.

Αναφορiκά με την Ευρώπη, περισσότερες αιτήσεις Ελλήνων έγιναν από το Ηνωμένο Βασίλειο (4.735), ενώ ακολουθεί η Γερμανία και το Βέλγιο. Οι ΗΠΑ έχει δώσει ήδη 1.723 αιτήσεις, ο Καναδάς 224 και η Αυστραλία μόνον 177.

Οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικία τους στο εξωτειρκό πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν
  • Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους
  • Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού

Για το δικαίωμα εγγραφής τους στην πλατφόρμα, θα πρέπει:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
    · να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
    · να έχουν πρόχειρους τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους: https://apodimoi.gov.gr

Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχετικό εγχειρίδιο που έχει εκδοθεί (https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2021/11/EgcheiridioChrisisEklogeon%CE%95xoterikou-v2-4-20211111.pdf), προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης».

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι ενδιαφερόμενοι αναθεωρήσουν, επιλέγοντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, τους δίνεται οι δυνατότητα μέχρι τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών να αποσύρουν τη σχετική αίτησή τους, ασκώντας τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ήταν αρχικά εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδας.

πηγη https://neoskosmos.com

photo nonbirinonko / https://pixabay.com

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This