Οι προϋποθέσεις που υιοθέτησε η Βουλή μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και την αποδοχή της κυβέρνησης απαιτούν τουλάχιστον 200 ψήφους ώστε να αλλάξει η νομοθεσία. Πέραν αυτού, η ίδια η αίτηση εγγραφής είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία δυσκολεύει αρκετά τους Ομογενείς.
Οι εκλογείς που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους – μεταβολή – αναστολή – διαγραφή εκλογέα, έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν στις προξενικές αρχές, αλλά στην περίπτωση της Αυστραλίας, λόγω έλλειψης επαρκούς δυναμικού, υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των επειγόντων περιπτώσεων.
Γενικότερα, περί τους 23.000 απόδημους Έλληνες έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για να ψηφίσουν, στις πέντε ηπείρους και σε σύνολο 69 χωρών, μεταξύ των οποίων και χώρες όπως το Βιετνάμ, η Χιλή, η Ινδία και η Νότια Αφρική, ενώ τα πρωτεία καταλαμβάνει το Η.Β. Συνολικός αριθμός αιτήσεων 23.034 – (17.370 αιτήσεις δεκτές ήδη).
Σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι ενεργή μέχρι την 12η Απριλίου (δηλαδή 12 ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη εκλογών, δηλαδή την 24η Απριλίου) και οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι «σπανιότερες» χώρες από τις οποίες σημειώθηκαν αιτήσεις είναι: Περού, Κογκό, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Κένυα, Λίβανος, Χιλή, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ταϊλάνδη, Κουβέϊτ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Καζακστάν, Αιθιοπία και βέβαια η Ρωσία.
Αναφορiκά με την Ευρώπη, περισσότερες αιτήσεις Ελλήνων έγιναν από το Ηνωμένο Βασίλειο (4.735), ενώ ακολουθεί η Γερμανία και το Βέλγιο. Οι ΗΠΑ έχει δώσει ήδη 1.723 αιτήσεις, ο Καναδάς 224 και η Αυστραλία μόνον 177.
Οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικία τους στο εξωτειρκό πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
- Έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν
- Είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους
- Εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού
Για το δικαίωμα εγγραφής τους στην πλατφόρμα, θα πρέπει:
- να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
· να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
· να έχουν πρόχειρους τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους: https://apodimoi.gov.gr
Σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επιλέξουν το πεδίο «Παροχή συναίνεσης», για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών και το σχετικό εγχειρίδιο που έχει εκδοθεί (https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2021/11/EgcheiridioChrisisEklogeon%CE%95xoterikou-v2-4-20211111.pdf), προβλέπονται τα ακόλουθα βήματα:
Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.
Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.
Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.
Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης».
Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.
Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.
Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.
Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.
Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που οι ενδιαφερόμενοι αναθεωρήσουν, επιλέγοντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην Ελλάδα, τους δίνεται οι δυνατότητα μέχρι τρεις ημέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εθνικών εκλογών να αποσύρουν τη σχετική αίτησή τους, ασκώντας τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα, όπου ήταν αρχικά εγγεγραμμένοι εντός Ελλάδας.
photo nonbirinonko / https://pixabay.com