EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
εργαζόμενοι καθαριότητας

Εκτεθειμένοι σε επαγγελματικούς κινδύνους οι εργαζόμενοι καθαριότητας των Δήμων

5 Apr, 2022

Ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MUC-Training for Health

Η διαρκής έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την περιορισμένη εκπαίδευση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας καθιστούν ευάλωτους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Το Πρόγραμμα MUC-Τraining for Health, ένα τριετές έργο (01/11/2020 – 31/10/2023) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται να καλύψει μεγάλο κενό στην εκπαίδευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων.

Στο έργο συμμετέχουν 3 Δήμοι και 3 ερευνητικοί οργανισμοί από 5 Ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων (συντονιστής έργου) και το Ινστιτούτο Prolepsis. Επίσης, συμμετέχουν το Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), το IKM Pro (Πολωνία), το Comune di Andrano (Ιταλία) και το Varna Economic Development Agency (Βουλγαρία).

Στη διάρκεια του έργου θα αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που θα βοηθά τους εργαζόμενους να αναγνωρίζουν και να προστατεύονται από κινδύνους στο χώρο της εργασίας τους.

Τον Οκτώβριο του 2021 ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση των αναγκών και των ελλείψεων στον χώρο, μέσω ειδικής έρευνας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, εστιασμένες συζητήσεις με εργαζόμενους στον καθαρισμό των Δήμων, εκπροσώπους εργαζομένων και επόπτες εργασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, ότι η εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα εργασιακής υγείας, είναι ελλιπής. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι φαίνεται να έχουν ελάχιστες γνώσεις αναφορικά με τις σωστές αρχές και πρακτικές της υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Η έλλειψη αυτή, συχνά οδηγεί, σε μεγάλο αριθμό νόσων και εργατικών ατυχημάτων που παρατηρούνται στον κλάδο. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η υγιεινή και ασφάλεια στον χώρο της εργασίας αποτελεί μείζον ζήτημα, που τους απασχολεί καθημερινά. Ωστόσο, ακόμη και όταν υπάρχει σχετική εκπαίδευση, παρατηρείται περιορισμένο ενδιαφέρον συμμετοχής και παρακολούθησης. Αυτό αποδίδεται στο περιεχόμενο και τη μορφή των εκπαιδεύσεων που είναι συχνά θεωρητικά και επιστημονικά, και όχι πρακτικά, ενώ υλοποιείται σε περιορισμένο χρόνο και υπό την πίεση της παράλληλης εργασίας.

«Ο υψηλός εργασιακός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό των Δήμων όσον αφορά λοιμώδη νοσήματα, πχ Ηπατίτιδες, σε συνδυασμό με το κενό στην εκπαίδευση των εργαζομένων του κλάδου σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, καθιστούν καίρια τη σημασία του Προγράμματος MUC-Τraining for health.», αναφέρει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis.

Την περίοδο αυτή αναπτύσσεται εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο στοχεύει να καλύψει κενά και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Το υλικό που θα αναπτυχθεί θα είναι διαθέσιμο δωρεάν, μέσω της διαδικτυακής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος, στο σύνδεσμο https://muc-trainingforhealth.eu/el. Η παροχή εκπαίδευσης προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων αναμένεται να επηρεάσει θετικά την υγεία και την ασφάλειά τους, ενώ παράλληλα να δώσει μία νέα προοπτική στην προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο και τα αποτελέσματα της έρευνας που έχουν παραχθεί μέχρι στιγμής, επισκεφθείτε τον Ιστότοπο του Προγράμματος MUC-Training for health και τη σελίδα του στο Facebook.

-###-

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
#ProlepsisInstitute
#commitmenttopublichealth

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This