Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι πανανθρώπινος, για αυτό είναι παγκόσμιος.
Δεν χωρά σε σύνορα, σε στενά γεωγραφικά όρια.
Βεβαίως υπάρχει ο καθορισμένος ιστορικά γνωστός τόπος που γεννήθηκε, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε και δεν αποτελεί τροχοπέδη και εμπόδιο για το παγκόσμιο άπλωμά του.
Εκεί ακριβώς συνίσταται η διαχρονική δυναμική του και η αιώνια νεότητά του.
Δεν γερνά γιατί διαρκώς ανανεώνεται . Αυτό είναι το δομικό , γενεσιουργό σπέρμα που τον χαρακτηρίζει .
Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι οικουμενικός, εύκοσμος, καλλωπιστικός, αρμονικός δηλ. συμπαντικός.
Ξεπηδά μέσα από το Χάος και την τριαδικότητα (Χάος – Γη – Έρως) της Ησιόδειας Θεογονίας, θεμελιώνοντας τον μύθο ως την επιστήμη του προϊστορικού ανθρώπου , με την αλήθεια στον ενεργό πυρήνα του και το ήθος που διαμορφώνει.
Ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Είναι ο κόσμος των Ελλήνων , όπου γης , χωρίς φυλετικούς ή άλλους χυδαίους περιορισμούς.
Γιατί Έλληνας μπορεί να είναι εκείνος που μετέχει της Ελληνικής Παιδείας.
«Τοσούτον δ’ απολέλοιπεν η πόλις ημών περί το φρονείν και λέγειν τους άλλους ανθρώπους, ώσθ’ οι ταύτης μαθηταί των άλλων διδάσκαλοι γεγόνασι και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως μετέχοντας», μας διδάσκει ο Ισοκράτης στον Πανηγυρικό του περί ελληνικής παιδείας
Για την μετάφραση :
“Είναι δε τόσο μεγάλη η απόσταση που χωρίζει την πολιτεία μας από τους άλλους ανθρώπους ως προς την πνευματική ανάπτυξη και την τέχνη του λόγου, ώστε οι μαθητές της έχουν γίνει διδάσκαλοι των άλλων και κατόρθωσε (η πολιτεία μας) ώστε το όνομα των Ελλήνων να είναι σύμβολο όχι πλέον της καταγωγής, αλλά της πνευματικής ανύψωσης, και να ονομάζονται Έλληνες εκείνοι που παίρνουν τη δική μας μόρφωση και όχι αυτοί που έχουν την ίδια καταγωγή”. (Ισοκράτους Λόγοι, Πανηγυρικός, Μτφρ. Α. Μ. Γεωργαντοπούλου, Εκδόσεις Ζαχαρόπουλος, 1940.)
Αυτός είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός , ανοιχτός, φιλόξενος , μια παγκόσμια αγκαλιά για όλες και όλους που θέλουν να παραδοθούν σε μια ισορροπία ανάμεσα στο Διονυσιακό και το Απολλώνιο , για να ζήσουν τον κόσμο με χαρά , αισιοδοξία , αγάπη , φιλότιμο , σύνεση , Μέτρο και Αρετή
photo https://pixabay.com/el/