EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Αργυρός

ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ και το φαινόμενο Αργυρός

1 Dec, 2023

<<Πέρασαν κιόλας μερικές μέρες από την μεγαλειώδη συναυλία του Αργυρού στο φημισμένο “Barclays Center” της Νέα Υόρκη στο Μπρούκλιν, όπου 13 με 15.000 Ελλήνων της Νέας Υόρκης και όχι μόνο, κατέκλυσαν τις κερκίδες και την αρένα του σταδίου. Χόρεψαν τραγούδησαν και διασκέδασαν Ελληνικά.

Τελικά πως αποτιμούμε την συναυλία; Υπάρχουν θετικα, αρνητικά η και τα δυο;

Η άποψη μου είναι ότι μόνο ΘΕΤΙΚΑ έχουμε από αυτη την συναυλία και τίποτα άλλο… Και εξηγούμαι: Όταν πριν μερικά/αρκετά μπορώ να πω χρόνια, μετακόμισα απο το Louisville του Κεντάκι στη Νέα Υόρκη, και είχα την πρώτη μου επαφή με την Ελληνική Αστόρια της τότε εποχής, αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η λεγόμενη “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ” των ομογενών. Αυτή η ούτω καλούμενη “Ελληνική καθημερινότητα” ήθελε τους Έλληνες να ζουν στην Αμερική, να είναι Αμερικανοί, αλλά ταυτόχρονα στην καθημερινότητά τους να είναι Έλληνες. Και οταν λέμε καθημερινότητα, εννοούμε τις πραγματικές, καθημερινές, απλές Ελληνικές συνήθειες που έδιναν ουσία, ταυτότητα και πρακτική εφαρμογή/αντίκρισμα στην Ελληνικότητα (ταυτότητα) του ομογενή της διασποράς.

Η Ελληνίδα και ο Έλληνας της διασποράς τότε, μιλούσε Ελληνικά στο περίπτερο, στην πλατεία, στο καφενείο. στα κέντρα διασκέδασης, στα θέατρα, στα μπουζούκια, στα τότε ορθάδικα, αλλά ταυτόχρονα διασκέδαζε, έτρωγε, τσακωνόταν, τραγουδούσε, έβλεπε θέατρο, φανατιζόταν και γενικά ζούσε Ελληνικά. Η Αστόρια τότε ανταγωνιζόταν ποιος έχει το καλύτερο ορθάδικο, το καλύτερο κέντρο διασκέδασης, το καλύτερο Ελληνικό θεατρικό έργο, το καλύτερο μπουζουξίδικο, την καλύτερη Ελληνική υπεραγορά, το καλύτερο Ελληνικό εστιατόριο με όσο το δυνατόν πιο αυθεντικά Ελληνικά προϊόντα. Τότε οι ομογενείς ζούσαν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο τον Ελληνισμό στο πετσί τους. Τότε δεν θεωρείτο μεγάλη είδηση να έρθει να κάνει συναυλία η Άννα Βίσση, ο Χατζηγιάννης, η Βανδή, ο Καρράς, ο Φλωρινιώτης, ο Ρουβάς, η Έφη Θώδη η οποιοσδήποτε άλλη η άλλος Έλληνας καλλιτέχνης του συρμού της ποιότητας της διανόησης ή του χαβαλέ. Και τότε δεν ήταν είδηση γιατί απλά ήταν μέρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ εδώ στη Νέα Υόρκη.

Και φτάνουμε στο 2023 οπου αυτη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ έχει σχεδόν χαθεί… Οι Έλληνες της Αμερικής δεύτερης τρίτης ή ακόμη και τεταρτης γενεάς, οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και διατηρούν την θρησκεία τους, πολλές φορές την γλώσσα τους, αλλά και τα πλείστα ήθη και έθιμα τα οποία διδάχτηκαν από τους πατέρες, παππούδες ή και προπαππούδες τους… Στην πλειοψηφία τους αυτοί οι Έλληνες της Αμερικής θα τους δεις στις μεγάλες θρησκευτικές η εθνικές επετείους να είναι παρών και να τιμούν τους νεκρούς, τους ήρωες και τους Αγίους τους… και κάπου εδώ προκύπτουν μερικά ΑΛΛΑ, μερικά ερωτήματα…

Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: –

Πόσο Έλληνας μπορεί να παραμείνει κάποιος όταν ΠΡΑΚΤΙΚΑ τον «Ελληνισμό» του τον «εξασκεί» 15 μέρες το χρόνο;

Πόσο πατριωτισμό μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ανενεργό για 350 μέρες Ελληνικό DNA;

Τι απαιτήσεις μπορούμε να έχουμε από τον Ελληνισμό της Αμερικής σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, όταν στην πράξη είναι Ελληνισμός 15 ημερών το χρόνο;

Και κάπου εδώ μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Αργυρός και ο κάθε Αργυρός της «Ελληνικής καθημερινότητας» στην Αμερική δεν είναι απλά βοηθητικός αλλά αναγκαίος!!! Στη σημερινή Ελληνοαμερικανική πραγματικότητα δεν υπάρχουν τα παλιά ορθάδικα, τα πάμπολλα Ελληνικά μπουζουξίδικα, τα Ελληνικά θέατρα κάθε τρεις μήνες, ο Ελληνικός κινηματογράφος και η καθημερινή Ελληνική ενασχόληση με τα πολιτικά, αθλητικά ή άλλα πράγματα… Και όλα αυτά δεν υπάρχουν γιατί εμείς σαν Ελληνες είτε της Αμερικής είτε του Εθνικού κέντρου, ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ με τις πράξεις μας, ή τις μη-πράξεις μας, να αφήσουμε τα βήματά μας να πάρουν αυτό το μονοπάτι φθοράς και αυτο-ακύρωσης!!!

Συναυλίες όπως αυτές του Αργυρού, η κάθοδος στην Αμερική θεατρικών σχημάτων από την Ελλάδα στο “Θέατρο Θέσπις” στο Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο η στο ΚΕΠ (Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού), η διοργάνωση μουσικών η άλλων εκδηλώσεων, η επαναδραστηριοποίηση των εφηβικών τμημάτων των αχέπα αλλά κι επαναδραστηριοποίηση τμημάτων και οργανώσεων Ελληνικού ενδιαφέροντος, προσθέτει σε αυτό που λέμε «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ»…

Σε αυτή την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ» χωράμε όλοι, είτε αυτοί είμαστε του ποιοτικού ψαγμένου Ελληνικού θεάτρου, τραγουδιού, κινηματογράφου, τηλεόρασης και γενικά της υψηλής τέχνης και πολιτισμού, είτε είμαστε του απλού λαϊκού ρεμπέτικου, χασάπικου, μπουζουξίδικου, εμπορικού θεάτρου, τέχνης, πολιτισμού και διασκέδασης. Και η συναυλία του Αργυρού ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για να μας υποδείξει ότι, ποτέ δεν είναι αργά… Ο Ελληνισμός διψά για αυτή την ούτω καλούμενη «Ελληνική καθημερινότητα» στην Αμερική.

Ελπίζω και εύχομαι… ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ.>>

 

Αλέξανδρος Αμμοχώστιανος

photo https://www.protothema.gr/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This