ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 10, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
εμβόλιο κατά της ευλογιάς

Ο ΠΟΥ παραδέχεται όλους όσους κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων μέρος της «κλινικής δοκιμής» για τη συλλογή δεδομένων

25 Jul, 2022

Ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παραδέχτηκε ότι όλοι όσοι κάνουν εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων αποτελούν ουσιαστικά μέρος μιας «κλινικής δοκιμής» για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό.

Τα σχόλια έγιναν καθώς ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, απέρριψε μια συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ και κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, που είναι το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού. Η τελευταία φορά που ο ΠΟΥ εξέδωσε τέτοια έκτακτη ανάγκη ήταν στις αρχές του 2020 όταν έκανε την ίδια δήλωση για τον COVID-19.

Ο Tim Nguyen, επικεφαλής της υπηρεσίας ετοιμότητας για λοιμώδεις κινδύνους του ΠΟΥ, είπε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων δεν είναι γνωστή επειδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα στο παρελθόν.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ένα πράγμα που είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΟΥ. Έχουμε όντως αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων, επειδή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτήν την κλίμακα πριν», δήλωσε ο Nguyen το Σάββατο.

Ο Nguyen είπε στη συνέχεια ότι «όταν παραδίδονται αυτά τα εμβόλια, ότι παραδίδονται στο πλαίσιο μελετών κλινικών δοκιμών και μελλοντικής συλλογής αυτών των δεδομένων για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την αποτελεσματικότητα αυτών των εμβολίων».

 

Υποθέσεις

Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 75 χώρες και πέντε θάνατοι στην Αφρική. Η ιογενής νόσος εξαπλώνεται κυρίως σε ομοφυλόφιλους άνδρες στο πρόσφατο ξέσπασμα εκτός Αφρικής όπου είναι ενδημικό.

Κηρύσσοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Τέντρος σημείωσε ότι «προς το παρόν πρόκειται για ένα ξέσπασμα που συγκεντρώνεται μεταξύ» ομοφυλόφιλων και «ειδικά εκείνων με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους». Πριν από το 2022, ο ιός είχε υποβιβαστεί κυρίως στη δυτική και κεντρική Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει δύο εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων: το ACAM2000, γνωστό ως Imvamune ή Imvanex, και το JYNNEOS.

Πολλά από τα κρούσματα ευλογιάς στις ΗΠΑ εντοπίζονται στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η υπηρεσία υγείας της πόλης είπε ότι έλαβε περισσότερα εμβόλια JYNNEOS.

«Το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τα σχέδιά του για την επόμενη κατανομή του εμβολίου JYNNEOS», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης σε δήλωση  στις 21 Ιουλίου. «Περίπου 26.000 επιπλέον δόσεις παραδόθηκαν στη Νέα Υόρκη ως μέρος της Φάσης 2β από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πολιτεία, και θα διανεμηθεί μέσω κλινικών, χώρων μαζικού εμβολιασμού και παραπομπών με βάση την κοινότητα. Τα άτομα θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τις 24 Ιουλίου έως τις 13 Αυγούστου.»

Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, είναι το επίκεντρο της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο Τέντρος  είπε το Σάββατο ότι «η εκτίμηση του ΠΟΥ είναι ότι ο κίνδυνος της ευλογιάς των πιθήκων είναι μέτριος παγκοσμίως και σε όλες τις περιοχές, εκτός από την ευρωπαϊκή περιοχή όπου αξιολογούμε τον κίνδυνο ως υψηλό».

Αλλά την περασμένη εβδομάδα, το CDC επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα σε παιδιά σε δύο ξεχωριστές πολιτείες. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς κόλλησαν τον ιό τα παιδιά.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This