ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

January 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ενέργειες στην αγοραπωλησία ακινήτου

Ενέργειες στην αγοραπωλησία ακινήτου

6 Sep, 2021

Από την στιγμή που θα εντοπίσουμε το κατάλληλο ακίνητο και συμφωνηθεί το τίμημα, θα πρέπει ο πολιτικός μηχανικός του αγοραστή να κάνει ένα τεχνικό έλεγχο ή εάν πρόκειται για οικόπεδο ένα πολεοδομικό έλεγχο. Ο υποψήφιος αγοραστής οικοπέδου με κτίσμα ή οριζόντιας ιδιοκτησίας (διαμερίσματος) ή κάθετης ιδιοκτησίας ή οικοπέδου αδόμητου με σκοπό κάποια στιγμή να το οικοδομήσει, θα πρέπει να αναθέσει σε διπλωματούχο μηχανικό (πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα) της εμπιστοσύνης του τον έλεγχο αυτού που πρόκειται να αγοράσει, από πολεοδομική και τεχνική σκοπιά.
Ο αγοραστής ζητάει ένα φωτοαντίγραφο των τίτλων (τίτλος είναι το οποιοδήποτε τελευταίο συμβόλαιο αφορά το ακίνητο είτε αυτό είναι αγοράς, είτε γονικής παροχής κλπ) και αν πρόκειται για οικόπεδο ένα πρόσφατο τοπογραφικό με υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού που το έχει συντάξει.

Σε πρωτη φαση ο ενδιαφερόμενος  αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει μία προκαταβολή (αρραβώνας) η οποία είναι συνηθως στο 5% της αξίας του ακινήτου περίπου, όπως συνηθίζεται στην πλειοψηφία των σχετικών πράξεων ιδιωτικής  συμφωνίας  προκειμένου να επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον του για το ακίνητο, να οριστικοποιηθεί το τελικό τίμημα και να αποσυρθεί το ακίνητο από την αγορά.Η προκαταβολή δίδεται στον ιδιοκτήτη – πωλητή ή στον πληρεξούσιο δικηγόρο του, αφού συνταχθεί και υπογραφεί από τους συμβαλλόμενους  Ιδιωτικό Συμφωνητικό, το οποίο επέχει θέση απόδειξης και στο οποίο καθορίζονται κάποια από τα βασικότερα στοιχεία που αφορούν την επερχόμενη αγοραπωλησία. Συγκεκριμένα στο Ιδιωτικό Συμφωνητικό καθορίζονται: α)το ύψος του τιμήματος αγοραπωλησίας του ακινήτου, β) τρόπος εξόφλησής του, γ) η προθεσμία υπογραφής του οριστικού συμβολαίου και τέλος δ) οι ρήτρες που αφορούν στον αγοραστή και στον πωλητή, σε περίπτωση υπαναχώρησης ενός εκ των δύο.

Μετά την υπογραφή του προσυμφώνου, παρουσία του πληρεξουσίου Δικηγόρου, ο τελευταίος (πληρεξούσιος Δικηγόρος) πραγματοποιεί έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Εκεί φαίνονται τυχόν βάρη του ακινήτου ή νομικά ελαττώματα αυτού.Στη συνέχεια πωλητής και αγοραστής σε συνεργασία με τονΣυμβολαιογράφο συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πριν την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου υποβάλλεται στην Εφορία η δήλωση φόρου μεταβίβασης. Η Δήλωση αυτή συντάσσεται από τον Συμβολαιογράφο, υπογράφεται από τον αγοραστή και τον πωλητή και υποβάλλεται από τον ίδιο τον αγοραστή ή από τον πληρεξούσιο Δικηγόρο του στο Τμήμα Κεφαλαίου της ΔΟΥ που ανήκει το ακίνητο. Ο φόρος μεταβίβασης καταβάλλεται από τον αγοραστή εφάπαξ, και υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, όπως αυτή ορίζεται επίσημα από τους ετήσιους πίνακες της εφορίας για κάθε περιοχή.

Κατά την ημέρα του συμβολαίου ο πληρεξούσιος Δικηγόρος του αγοραστή πραγματοποιεί τον δεύτερο – τελικό έλεγχο τίτλων ακινήτου στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό γραφείο, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρχει κάποιο νέο βάρος στο ακίνητο στο διάστημα που μεσολάβησε από τον πρώτο έλεγχο τίτλων μέχρι και την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου. Στην συνέχεια στο γραφείο του Συμβολαιογράφου υπογράφεται παρουσία του πληρεξουσίου Δικηγόρου, του πωλητή και του αγοραστή το οριστικό συμβόλαιο και ο αγοραστής καταβάλει το συμφωνηθέν τίμημα.

Στη συνέχεια, ο πληρεξούσιος Δικηγόρος του αγοραστή θα μεταγράψει το συμβόλαιο στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο (εφόσον υπάρχει) της περιοχής του ακινήτου, το οποίο θα κρατήσει ένα αντίγραφο του συμβολαίου. Επίσης, ένα αντίγραφο θα κρατήσει και ο συμβολαιογράφος, ενώ θα δώσει επικυρωμένα αντίγραφα στον αγοραστή.

Η παρουσία πληρεξουσίου Δικηγόρου τουλάχιστον για τον αγοραστή κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αγορά ενός ακινήτου χωρίς νομικό ελάττωμα αλλά και προκειμένου να διευκολύνει την διαδικασία.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Οι πράκτορες της Συνοριοφυλακής έκλεισαν τη χρονιά με έναν ακόμη μήνα με ρεκόρ συλλήψεων παρανόμων μεταναστών.

Περισσότεροι από 170.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν από πράκτορες της Συνοριοφυλακής κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2021, ανεβάζοντας το σύνολο για το ημερολογιακό έτος κοντά σε 1,9 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων (CBP).

33 Ιστορίες για το 1821

33 Ιστορίες για το 1821

Άλλο ένα συλλογικό βιβλίο για τον ένδοξο ξεσηκωμό του 1821 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gema με τη συμμετοχή από 33 σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς. 33 ιστορικά διηγήματα που φανερώνουν πράξεις προσώπων -αγωνιστών και απλών ανθρώπων- που συνιστούν μια ιστορία ολοκληρώνοντας εκείνες τις πτυχές του απελευθερωτικού αγώνα από τον τουρκικό ζυγό.

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

«Φυσικές Καταστροφές και ληξιπρόθεσμες οφειλές, επίκεντρο της συνάντησης του Γ.Γ. Εσωτερικών & Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας»

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Παπαδόπουλο.