EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Εναλλακτικά νομίσματα και ηθικές τράπεζες

Εναλλακτικά νομίσματα και ηθικές τράπεζες

18 May, 2023

Τα Εναλλακτικά Νομίσματα και οι Ηθικές Τράπεζες είναι τα νέα εργαλεία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Αλληλέγγυας, Κοινωνικής και Συνεργατικής Οικονομίας, το έργο της οποίας είναι το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Σε συνδυασμό με τα εθνικά κατά τόπους νομίσματα κυκλοφορούν και τα εναλλακτικά, δημιουργώντας την νομισματική ποικιλότητα, που κατά την γνώμη κάποιων αναλυτών όπως ο Μπερνάρ Λιετέρ είναι αναγκαία για την προσαρμογή της οικονομίας στη νέα κατάσταση.

Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και τα μέλη της ΕΕ έχουν τα μεγαλύτερα ανταλλακτικά δίκτυα.

Τα εναλλακτικά νομίσματα είναι μεγαλύτερα από τα bitcoin και έχουν όλα σαν στόχο να δυναμώσουν την παρουσία των ανθρώπων οικονομικά.

Το Ithaca Hours των ΗΠΑ υπόσχεται ανάπτυξη, όπως και 15.000 περίπου δίκτυα χρονονομισμάτων δεύτερης γενιάς. Προγραμματιστές δημιούργησαν το Mazacoin για τον ινδιάνικο καταυλισμό Pine Ridge, αποσκοπώντας στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και την αυτοδιάθεση.

Στο ίδιο μοτίβο οι Accorderies του Καναδά, το Open Money, το Trueque στην Αργεντινή (Red de Trueque Solidario, RTS) μπαίνουν συνεχώς δυναμικά στο προσκήνιο, υποσχόμενα να πολεμήσουν την φτώχεια.

Στην Ιαπωνία από το 1973 το ανταλλακτικό αλληλέγγυο Fureai Kippu δίνει την δυνατότητα στους ανήμπορους συνταξιούχους να έχουν περίθαλψη, αν έχουν τα κοινωνικά νομίσματα από την κοινωνική εργασία τους ωφελώντας άλλους συνταξιούχους όταν είχαν πρωτοβγει στην σύνταξη.

Στην Γερμανία περισσότερα από 50 εναλλακτικά ιδεατά νομίσματα υποστηρίζονται από κοινωνικές τράπεζες και 86 περιφερειακά ταμεία. Roland, Chiemgauer, Berliner, αποδεκτά ακόμη και σε καταστήματα, παμπ, εστιατόρια, μπαρ.

Στην Μ. Βρετανία, ο δήμαρχος του Μπρίξτον πληρώνεται με Britolpound, ενώ τα Local Exchange Trading System χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό εναλλακτικά νομίσματα. Η λίρα Μπρίξτον ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις, και αυτές με την σειρά τους δέχονται το νόμισμα.

Στην Γαλλία, το Système d’ Echange Local και το τριπλό νόμισμα Αλληλοβοήθειας Υγείας-Πρόνοιας, Ηθικού Ισοδίκαιου Εμπορίου και Ανταλλακτικό- Συνεταιριστικό υπάρχουν από την πολιτική παρουσία του Ολάντ.

Στην χώρα των Βάσκων υπάρχει το Eusco το οποίο φέρεται να έχει λειτουργήσει αυξητικά για το εμπόριο και την εργασία.

Ταυτόχρονα, στην Σαρδηνία το εναλλακτικό νόμισμα έχει λειτουργήσει βοηθητικά για τον τουρισμό και το εμπόριο.

Στο Βέλγιο το Eco-Iris για το περιβάλλον, ενώ στην Ιταλία τα Libra και Credito.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η πρώτη προσπάθεια έγινε στην Πάτρα με την δημιουργία του Οβολού και την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα στον Βόλο, ενώ υπάρχουν 51 τράπεζες χρόνου που ανήκουν σε δήμους με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Η ύπαρξη αυτών των εναλλακτικών νομισμάτων πιστεύεται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν οικονομικό αντίδοτο κατά της κρίσης και της ανεργίας.

 

 

 πηγη https://www.ot.gr

photo Firmbee / https://pixabay.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This