Τα Εναλλακτικά Νομίσματα και οι Ηθικές Τράπεζες είναι τα νέα εργαλεία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Αλληλέγγυας, Κοινωνικής και Συνεργατικής Οικονομίας, το έργο της οποίας είναι το 10% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Σε συνδυασμό με τα εθνικά κατά τόπους νομίσματα κυκλοφορούν και τα εναλλακτικά, δημιουργώντας την νομισματική ποικιλότητα, που κατά την γνώμη κάποιων αναλυτών όπως ο Μπερνάρ Λιετέρ είναι αναγκαία για την προσαρμογή της οικονομίας στη νέα κατάσταση.
Ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και τα μέλη της ΕΕ έχουν τα μεγαλύτερα ανταλλακτικά δίκτυα.
Τα εναλλακτικά νομίσματα είναι μεγαλύτερα από τα bitcoin και έχουν όλα σαν στόχο να δυναμώσουν την παρουσία των ανθρώπων οικονομικά.
Το Ithaca Hours των ΗΠΑ υπόσχεται ανάπτυξη, όπως και 15.000 περίπου δίκτυα χρονονομισμάτων δεύτερης γενιάς. Προγραμματιστές δημιούργησαν το Mazacoin για τον ινδιάνικο καταυλισμό Pine Ridge, αποσκοπώντας στην οικονομική ανάπτυξη αλλά και την αυτοδιάθεση.
Στο ίδιο μοτίβο οι Accorderies του Καναδά, το Open Money, το Trueque στην Αργεντινή (Red de Trueque Solidario, RTS) μπαίνουν συνεχώς δυναμικά στο προσκήνιο, υποσχόμενα να πολεμήσουν την φτώχεια.
Στην Ιαπωνία από το 1973 το ανταλλακτικό αλληλέγγυο Fureai Kippu δίνει την δυνατότητα στους ανήμπορους συνταξιούχους να έχουν περίθαλψη, αν έχουν τα κοινωνικά νομίσματα από την κοινωνική εργασία τους ωφελώντας άλλους συνταξιούχους όταν είχαν πρωτοβγει στην σύνταξη.
Στην Γερμανία περισσότερα από 50 εναλλακτικά ιδεατά νομίσματα υποστηρίζονται από κοινωνικές τράπεζες και 86 περιφερειακά ταμεία. Roland, Chiemgauer, Berliner, αποδεκτά ακόμη και σε καταστήματα, παμπ, εστιατόρια, μπαρ.
Στην Μ. Βρετανία, ο δήμαρχος του Μπρίξτον πληρώνεται με Britolpound, ενώ τα Local Exchange Trading System χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό εναλλακτικά νομίσματα. Η λίρα Μπρίξτον ενισχύει τις τοπικές επιχειρήσεις, και αυτές με την σειρά τους δέχονται το νόμισμα.
Στην Γαλλία, το Système d’ Echange Local και το τριπλό νόμισμα Αλληλοβοήθειας Υγείας-Πρόνοιας, Ηθικού Ισοδίκαιου Εμπορίου και Ανταλλακτικό- Συνεταιριστικό υπάρχουν από την πολιτική παρουσία του Ολάντ.
Στην χώρα των Βάσκων υπάρχει το Eusco το οποίο φέρεται να έχει λειτουργήσει αυξητικά για το εμπόριο και την εργασία.
Ταυτόχρονα, στην Σαρδηνία το εναλλακτικό νόμισμα έχει λειτουργήσει βοηθητικά για τον τουρισμό και το εμπόριο.
Στο Βέλγιο το Eco-Iris για το περιβάλλον, ενώ στην Ιταλία τα Libra και Credito.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η πρώτη προσπάθεια έγινε στην Πάτρα με την δημιουργία του Οβολού και την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα στον Βόλο, ενώ υπάρχουν 51 τράπεζες χρόνου που ανήκουν σε δήμους με χρηματοδότηση της ΕΕ.
Η ύπαρξη αυτών των εναλλακτικών νομισμάτων πιστεύεται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν οικονομικό αντίδοτο κατά της κρίσης και της ανεργίας.
πηγη https://www.ot.gr
photo Firmbee / https://pixabay.com