ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

May 26, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

επιστρεπτέας προκαταβολής

Τελική κρίση στις ενστάσεις επιστρεπτέας προκαταβολής

15 Nov, 2021

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου χιλιάδων ενστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είτε αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής ή εκτιμούν ότι τα ποσά που έλαβαν ήταν μικρότερα από αυτά που δικαιούνται.

Η ΑΑΔΕ εξετάζει διεξοδικά τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, με τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών να οφείλεται στην αδυναμία κάλυψης των κριτηρίων.

Όσοι δικαιωθούν αναμένεται να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται. Όσον αφορά τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος, αυτά θα είναι μειωμένα έως και 75%. Με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν είτε εφάπαξ έως το τέλος του 2021, κερδίζοντας έκπτωση 15%, είτε από τον Ιανουάριο σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης στην έναρξη αποπληρωμής των χρεών από την επιστρεπτέα προκαταβολή υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας και των νέων μέτρων που ελήφθησαν.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Στο μεταξύ, οι 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν περιθώριο έως τις 15 Νοεμβρίου για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν.

Όσες επιχειρήσεις επιβάλλεται να υποβάλλουν δικαιολογητικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αυτά είναι:

* υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρησης), σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο σημείο Α του Παραρτήματος Ι «Ορισμός Προβληματικής Επιχείρησης»:
* είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
* είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το παραπάνω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Εντός του μήνα μάλιστα η ΑΑΔΕ, στην ψηφιακή πύλη myAADE, αναμένεται αναρτήσει στους λογαριασμούς τους το ποσό της ενίσχυσης που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος.

Το ποσό που θα κληθούν να επιστρέψουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες εκτιμάται σε 3 με 3,5 δισ. ευρώ, καθώς μετά το «κούρεμα» των δανείων έως 75% υπολογίζεται ότι:

Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε, το 39% θα επιστρέψει το 33,3% και το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Έλεγχος των παρατυπιών

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει ελέγχους για το κατά πόσο όσοι ενισχύθηκαν οικονομικά μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής έλαβαν παρατύπως ποσά υψηλότερα από αυτά που δικαιούνταν. Στην περίπτωση αυτή θα κληθούν να τα επιστρέψουν και θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας. Οι ελεγκτές θα εστιάσουν στον έλεγχο του ύψους των ακαθάριστων εσόδων, του ύψους του κύκλου εργασιών, των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος (ΚΑΔ) ή γενικότερα αν αποτυπώνεται ορθώς η κατάσταση λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα