ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
άγιος Νικόλαος

Επαναλειτούργησε τα Χριστούγεννα, ο άγιος Νικόλαος των Διδύμων Πύργων

26 Dec, 2022

Αρκετά χρόνια μετά την καταστροφική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ο ελληνορθόδοξος ναός Άγιος Νικόλαος στο σημείο “μηδέν”, επαναλειτούργησε, δίνοντας την δυνατότητα στους πιστούς να έχουν μια σημαντική χριστουγεννιάτικη εμπειρία.

Οι Έλληνες Ομογενείς της Νέας Υόρκης συμμετείχαν στην θεία λειτουργία της Γέννησης του Χριστού, η οποία απευθύνθηκε σε όλους ανεξαρτήτως τους πιστούς όλων των θρησκειών. Ο ναός αναστηλώθηκε με κεφάλαιο ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων, χρησιμοποιώντας λευκό πεντελικό μάρμαρο και αγιογραφίες από Έλληνα μοναχό, με σκοπό να ξαναδώσει στον κόσμο έναν τόπο λατρείας και περισυλλογής ακριβώς στο σημείο εκείνο που σημαδεύτηκε από σκοτεινή μνήμη. Ο ναός βρίσκεται σε ένα υπερυψωμένο σημείο του Liberty Park, απέναντι ακριβώς από το μνημείο 9/11.

Ο ναός δημιουργήθηκε γύρω στο 1900 από Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι συγκέντρωσαν χρήματα για να αγοράσουν μια ταβέρνα στην οδό Cedar, και να την μετατρέψουν σε τόπο λατρείας. Το τελικό στάδιο του ταξιδιού τους έγινε δια θαλάσσης, με βάρκα, και γι’ αυτό επέλεξαν ο τόπος λατρείας να είναι αφιερωμένος στον άγιο Νικόλαο, τον προστάτη της θάλασσας και των ναυτικών. Παρ’ όλο που η γύρω περιοχή άλλαξε μορφή και τα κτήριά της ντύθηκαν με μοντέρνα μεταλλικά και γυάλινα υλικά, η εκκλησία του αγίου Νικολάου παρέμενε ως είχε εξ αρχής, μέχρι την ημέρα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, όπως φαίνεται και στην φωτογραφία παρακάτω.

Η σημερινή όψη του ιερού ναού δεν θυμίζει καθόλου το παλαιό κτήριο, που καταστράφηκε ολοσχερώς από την επίθεση. Ο σημερινός ναός για τον Άγιο Νικόλαο είναι μοντέρνος στην όψη και ακολουθεί την αισθητική της περιοχής. Και παρ’ όλο που οι παλιοί ενορίτες του ίσως και να μην υπάρχουν, συνεχίζει να θυμίζει μια καταγωγή και μια ιστορία στους νεότερους.

Για την επαναλειτουργία του ναού, συνεργάστηκαν 70 οικογένειες Ομογενών, οι οποίοι έκαναν εράνους, συναντήσεις κάθε μήνα, ακόμη και αναπαράσταση του ταξιδιού από το Ellis Island όπως οι πρόγονοί τους. Στήριξη για την επαναλειτουργία, υπήρξε από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής στην Νέα Υόρκη. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανήκει στον Santiago Calatrava.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2015 και πέρασε από αρκετά εμπόδια, μέχρι το 2019 που μια ομάδα Ελληνοαμερικανών ανέλαβε το έργο εξ αρχής, για να το φτάσει στην ολοκλήρωση. Η ομάδα ονομάστηκε Φίλοι του Αγίου Νικολάου, και ανέλαβε να συγκεντρώσει όσα χρήματα χρειάστηκαν για να λειτουργήσει από την αρχή ο ναός.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του αγίου Νικολάου, τελέστηκε η πρώτη λειτουργία στον ναό, χαρίζοντας περηφάνεια στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης.

photo https://www.nytimes.com/https://www.marieclaire.gr/

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This