EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ- 6 Ιουνίου 1944 – 6 Ιουνίου 2024: 80 χρόνια από την D-Day

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ- 6 Ιουνίου 1944 – 6 Ιουνίου 2024: 80 χρόνια από την D-Day

7 Jun, 2024

Γράφει ο Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος

 

 

Η απόβαση στη Νορμανδία (D-Day) χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία των πολέμων σε πλάτος σύλληψης, μεγαλειώδη κλίμακα και αριστοτεχνική εφαρμογή υπό τον ίδιο τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος αισθάνθηκε ανακούφιση από το άνοιγμα του δευτέρου Μετώπου στην Δύση. Έτσι η μέγγενη, που το ένα της άκρο είχε αρχίσει να σφίγγει στα Ανατολικά με τις επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού στο πλαίσιο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, ολοκλήρωνε την ασφυκτική της πίεση στη χιτλερική Γερμανία και από Δυτικά.

Στη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση όλων των εποχών συμμετείχαν 5000 πλοία, 200.000 άνδρες, 2500 αεροσκάφη και 800 ανεμοπλάνα, ενώ τεχνητά λιμάνια και ένας τεράστιος υποθαλάσσιος αγωγός για την πετρελαϊκή τροφοδοσία είχαν σχεδιαστεί και λειτούργησαν υποδειγματικά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης ως προς την ακτή απόβασης με πλαστικά ομοιώματα πλοίων και τανκς, με ρίψεις αλεξιπτωτιστών-ανδρείκελων, με δήθεν διαρροή ραδιοσημάτων κλπ. που επέφερε σύγχυση στη γερμανική διοίκηση, η οποία αμφιταλαντευόταν ανάμεσα σε τρεις απόψεις: Καλαί (φον Ρούντστετ), μεταξύ Σηκουάνα και Σαμ (Γιοντλ, Βαρλιμόντ) και Νορμανδία (Χίτλερ). Ως προς την ημερομηνία, το γερμανικό Επιτελείο θεωρούσε τον Μάϊο ως μήνα της αποβατικής ενέργειας και γι’ αυτό στις 5-6 Ιουνίου ο Ρόμμελ, που είχε αναλάβει την οργάνωση της Βόρειας ακτής στο πλαίσιο του «Τείχους του Ατλαντικού» με πλήθος τσιμεντένιων φρουρίων με πυροβόλα, πολυβόλα και σιδερένια αντιαπιβατικά κυλύματα, βρισκόταν με ολιγοήμερη άδεια στην Στουτγάρδη, όπου οι γυναίκες τού πρόσφεραν λουλούδια στο δρόμο.

Η στρατηγική του Επιτελείου ήταν διχασμένη, με τον Ρόμμελ να υποστηρίζει λόγω της εμπειρίας του στη Β. Αφρική, την αντίσταση και τη συντριβή των εχθρικών δυνάμεων στην ακτή και τον φον Ρούντστετ να υποστηρίζει την αντίσταση μακριά από τις ακτές. Ο συμβιβασμός που προτιμήθηκε, λίγες μεραρχίες στις ακτές και οι άλλες πίσω, αποδείχθηκε αδύνατο να αποκρούσει τις μεραρχίες στην ακτή και να συγκεντρώσει στα μετόπισθεν αποτελεσματική δύναμη κρούσεως εναντίον των προγερφυρομάτων. Αντικειμενικοί στόχοι των συμμαχικών δυνάμεων υπό τον Αϊζενχάουερ και Μοντγκόμερυ ήταν η κατάληψη των πόλεων Καέν και Χερβούργο που τελικά επιτεύχθηκε με πολλές θυσίες.

Η προσπάθεια παραπλάνησης ήταν τόσο επιτυχής, ώστε οι Γερμανοί πίστευαν ότι η απόβαση στη Νορμανδία ήταν παραπειστική και ότι η κύρια αποβατική ενέργεια θα εκδηλωνόταν στο Καλαί. Ο εντατικός βομβαρδισμός από αέρος και θαλάσσης συνέτριψε το «Τείχος του Ατλαντικού» και οι σύμμαχοι εγκατέστησαν την ίδια μέρα προγεφυρώματα, τα οποία διευρύνθηκαν τις επόμενες μέρες παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ο Χίτλερ παρά την αρχική πρόβλεψη του για τη Νορμανδία, κρατούσε για τις ημέρες μετά την απόβαση τη 15η στρατιά στο Καλαί.

Όταν αργότερα τα γερμανικά τανκς, στο τέλος Ιουνίου, κινητοποιήθηκαν, συνετρίβησαν 7 από τους 9 θωρακισμένους σχηματισμούς με μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Όταν στις αρχές Ιουλίου ο Κάιτελ τηλεφώνησε στον φον Ρούντστετ και τον ρώτησε τι πρέπει να κάνουν, αυτός απάντησε «Ειρήνη, ανόητοι! Τι άλλο;».

Την επόμενη μέρα αντικαταστάθηκε από τον φον Κλούγκε, ενώ η απογοήτευση, που διαπέρασε όλο το σώμα των Γερμανών αξιωματικών, οδήγησε στην απόπειρα 2 κατά του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου. Η αποτυχία της στέρησε από τη Γερμανία τη μόνη ευκαιρία που είχε να σωθεί από την καταστροφή και την ταπείνωση.

 

 

photo https://www.bbc.com/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This