EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ-ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

4 Dec, 2023

Μόνο τυχαίος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο χαρακτηρισμός των Καλαβρύτων ως ηρωικής πόλης, της οποίας το όνομα μπορεί, επίσης, να συνοδευθεί από πάμπολλα παρεμφερούς έννοιας επίθετα, όπως μαρτυρικά και βασανισμένα, αλλά βεβαίως και ένδοξα, δαφνοστεφανωμένα και άκρως υπερήφανα, δεδομένου ότι συμμετείχαν τόσο στην Επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά) όσο και σ’ αυτήν του 1821, αφού εδώ, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, κηρύχθηκε η Επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους εκεί συγκεντρωμένους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου. Το συγκλονιστικότερο ωστόσο γεγονός στη μακρά και ένδοξη ιστορία της πόλης, δεν είναι άλλο από τη Σφαγή των Καλαβρύτων -ή και Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων-, που αναφέρεται στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της κωμόπολης από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, η επέτειος των 80 χρόνων της οποίας θα γιορταστεί σε λίγες ημέρες. 

download 24

Ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων

Τα σύγχρονα Καλάβρυτα αποτελούν ένα προβεβλημένο πόλο έλξης τουριστών, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, δεδομένου ότι διαθέτουν υψηλού επιπέδου υποδομές χειμερινού τουρισμού, από τις καλύτερες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ή Χελμού, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο, όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα, του Διακοπτού στην προκειμένη περίπτωση, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων. Ένα από τα εμβληματικότερα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής είναι βέβαια το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, ο οποίος κυλά εν μέσω οργιώδους βλάστησης από πλατάνια και έλατα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται μικροί ή και μεγαλύτεροι καταρράκτες, με χαρακτηστική περίπτωση αυτόν στην θέση Καταρράκτης, όπου τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής του περίφημου Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, ο οποίος και διασχίζει το Φαράγγι. 

download 29

Το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

 

Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος εγκαινιάσθηκε το 1896 και κατασκευάσθηκε προκειμένου να συνδέσει σιδηροδρομικώς το Διακοπτό του Δήμου Αιγιάλειας με τα Καλάβρυτα. Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους, αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς πρόκειται για τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας. Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες κατασκευάσθηκε με την τεχνική της οδόντωσης, κατά την οποία το τραίνο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια -δόντια, εξ ου και η ονομασία του-, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές στις διαδρομές, όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος της διαδρομής του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων. Σήμερα, χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας και της Ευρώπης, ενώ κάθε χρόνο, κατά τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, διοργανώνεται από τον «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

Στις 10 Μαρτίου 1896, ο Οδοντωτός πραγματοποίησε το πρώτο δρομολόγιό του, υλοποιώντας το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη, τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει τοπικά σιδηροδρομικά δίκτυα, με αφετηρία κάποια σημεία δίπλα στο κύριο δίκτυο και με πλάτος γραμμής 75 εκατοστά, γεγονός που την καθιστά μία από τις στενότερες στον κόσμο και προφανώς μία από τις εντυπωσιακότερες, καθώς μέσα από τα 22.350 μέτρα απόστασης, που διανύει σε χρόνο 60 λεπτών, καταλήγει στην πόλη των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 750 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, έχοντας διέλθει από τοπία απίστευτου φυσικού κάλλους και διασχίζοντας συνολικά 49 γέφυρες και λαξεμένες στον βράχο στοές με μικρά ανοίγματα, μέσα από τα οποία διακρίνονται σπηλιές με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα των Καλαβρύτων συγκαταλέγονται:

– Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στην αρχή του πεζόδρομου-ραχοκοκκαλιά της πόλης, που στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου, με τον περιβάλλοντα χώρο του να έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικός τόπος. Σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο, οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς εδώ οι Ναζί συγκέντρωσαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τους Καλαβρυτινούς, διαχώρισαν τους άνδρες άνω των 13 ετών από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους και τους εκτέλεσαν στον λόφο του Καπή. Η σύνθεση με τίτλο «ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ», έργο του γλύπτη Νίκου Δημόπουλου, στο προαύλιο του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, αποτελεί δωρεά της οικογένειας Ανδρέα Βαρελόπουλου και απεικονίζει μια γυναίκα, που σύρει τον νεκρό εκτελεσθέντα σύζυγό της, υπό το γεμάτο πόνο βλέμμα των παιδιών τους. 

download 28

Η σύνθεση με τίτλο «ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ», έργο του γλύπτη Νίκου Δημόπουλου, στο προαύλιο του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

 

– Ο Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, κάηκε τόσο από τον Ιμπραήμ το 1826, όσο και από τους Γερμανούς την ημέρα της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Το ρολόι στο αριστερό καμπαναριό έμεινε έκτοτε κολλημένο στην μαύρη εκείνη ώρα, ενώ το άλλο μετρά τις ώρες ελευθερίας. Στην κεντρική πλατεία φιλοξενούνται, επίσης, το Ηρώον Πεσόντων, δύο κανόνια, καθώς και προτομές αγωνιστών του 1821.

 

download 25

Η πλατεία Πετμεζαίων, όπου δεσπόζει το εμβληματικό Πέτρινο κτήριο του Δήμου Καλαβρύτων

 

– Η πλατεία Πετμεζαίων, όπου δεσπόζει το εμβληματικό Πέτρινο κτήριο του Δήμου Καλαβρύτων και η οποία έχει ονοματοδοτηθεί προς τιμήν της οικογένειας των Πετιμεζέων. Με καταγωγή από την Ήπειρο, εγκαταστάθηκαν και έζησαν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και είχαν πολύ σημαντική συμμετοχή στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων και στην Επανάσταση του 1821.

– Λίγο έξω από την πόλη, μόλις 500 μ. από το κέντρο της και επί του δρόμου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, βρίσκεται ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης και Ιερό Προσκύνημα, που δεν είναι άλλο από τον Τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών. Ένας μεγάλος Σταυρός θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα, ενώ στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων. Στην κατακόμβη είναι αναρτημένα μικρά καντήλια ισάριθμα με τις οικογένειες των εκτελεσθέντων. Παράπλευρα της κατακόμβης δεσπόζει το πέτρινο γλυπτό της πονεμένης μάνας, έμβλημα του Δήμου και σύμβολο της ανθρώπινης καρτερικότητας. 

 

download 27 1

Πανοραμική άποψη των Καλαβρύτων από τον Τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών

download 26

– Στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων αξίζει να επισκεφθείτε την ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, όπου όπως ήδη αναφέραμε κηρύχθηκε η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο. Κτισμένο στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου -απ’ όπου και ονοματοδοτήθηκε- της οροσειράς του Χελμού, πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού και σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, το εντυπωσιακό οκταώροφο συγκρότημα της Μονής, απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και καθηλωτικό τοπίο της περιοχής, συνεπαίρνει με την πρώτη ματιά και τον πλέον αδιάφορο επισκέπτη.

– Το Σπήλαιο Λιμνών, σε υψόμετρο 827 μέτρων και απόσταση 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, αποτελεί ένα από τα σπανιότερα γεωλογικά δημιουργήματα στον κόσμο και δεν είναι μόνο ένα εξαίσιο φυσικό, αλλά και ένα αξιόλογο πολιτισμικό μνημείο, επισκέψιμο όλο το χρόνο, που προσφέρει μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. 

– Τέλος, στις πηγές του Αροάνιου ποταμού, στο Πλανητέρο Καλαβρύτων και σε λίγα χιλιόμετρα απόστασης από το Σπήλαιο Λιμνών, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ευεργετική δροσιά των πυκνών φυλλωμάτων από τα αιωνόβια δέντρα του περίφημου πλατανόδασους, να δείτε πώς εκτρέφονται οι πέστροφες, στο χώρο του εκεί ιχθυοτροφείου και βέβαια να τις δοκιμάσετε σε μοναδικές συνταγές, όπως η τηγανητή ολόφρεσκη πέστροφα με αμύγδαλα.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This