EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ

Επώνυμες παρουσίες στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ»

6 Nov, 2023

Μια πρεμιέρα γεμάτη αγάπη και έξοχα σχόλια για την παράσταση στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ

 

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου το θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ γέμισε από ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού που παρακολούθησαν την Επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ» σε σκηνοθεσία Νίκου Κρίκα. Η παράσταση παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία κάθε Πέμπτη και Παρασκευή.

Μια πρεμιέρα με άρωμα αγάπης για την τέχνη και τους συντελεστές της παράστασης που μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Χάρης Ρώμας, η Αννα Χατζησοφιά, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, η Μαρία Ιωαννίδου, η Νέλλη Γκίνη, η Γωγώ Αντζολετάκη, η Ελένη Ροδά, η Στέλλα Παπαδημητρίου, ο Μάκης Δεστούνης, ο Κώστας Νταλιάνης, η Εβίτα Παπασπύρου, ο Μενέλαος Τζαβέλλας, ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο Θοδωρής Ρωμανίδης, ο Δημήτρης Γιώτης, ο Dr. Γεώργιος Κακαβάς, ο Σταύρος Νικολαίδης, η Κερασία Σαμαρά, ο Γιώργος Μπανταδάκης, η Χρύσα Κλούβα, δημοσιογράφοι και φίλοι από τον χώρο του πολιτισμού.

Το έργο ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ είναι εμπνευσμένο από τη συλλογή διηγημάτων της Γαλάτειας Καζαντζάκη  «Ο κόσμος που πεθαίνει κι ο κόσμος που έρχεται».

Η θεατρική παράσταση, μέσα από μια ιστορία αγάπης, πραγματεύεται τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κοινωνική ανισότητα, η διαφορετικότητα, η προκατάληψη, η κακοποίηση, τα πάσης φύσης κοινωνικά στερεότυπα.

Προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία της Ελλάδας και όχι μόνο στη δεκαετία του 1960 και τα οποία εξακολουθούν να είναι τόσο επίκαιρα.  

 

17 ΚΕΛΛΥ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΛΛΗ ΓΚΙΝΗ ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΛΙΚΗ ΔΑΝΑΛΗ ΝΙΚΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΓΩΓΩ ΑΝΤΖΟΛΕΤΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΡ 13 ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ ΑΡΙΕΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

(αριστερά) Κέλυ Καλογεροπούλου, Νέλλη Γκίνη, Μαρία Ιωαννίδου, Αλίκη Δανάλη, Νίκος Ελευθερίου, Γωγώ Ατζολετάκη, Αλέξανδρος Καρατζάς, Νίκος Κρίκας – (δεξιά) Χάρης Ρώμας, Άριελ Κωνσταντινίδη

2 ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΝΙΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΠΑΣΙΟΥ ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ ΚΡΙΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΩΤΗΣ ΑΡΙΕΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΚΟΣΜΑΣ ΖΑΧΑΡΩΦ

Αντώνης Σανιάνος, Δήμητρα Μπάσιου, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Κρίκας, Δημήτρης Γιώτης, Άριελ Κωνσταντινίδη, Κοσμάς Ζαχάρωφ

Λίγα λόγια για το έργο:

Βρισκόμαστε στην Αθήνα του 1963. Δύο οικογένειες, δύο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, δύο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται με τον αρραβώνα των παιδιών τους. Η Κλειώ, φοιτήτρια και κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και ο Αλέκος, σκληρά εργαζόμενος και «νταής», έχουν ερωτευθεί κι ονειρεύονται την κοινή τους ζωή. Μαζί με το ζευγάρι,  βλέπουμε και τη ζωή των μελών των οικογενειών τους. Παρακολουθούμε καθημερινά στιγμιότυπα των ηρώων, που διαδραματίζονται άλλοτε με χιούμορ και κωμική διάθεση, άλλοτε με διαφωνίες, συγκρούσεις, θυμό. Ο φουριόζος έρωτας, η φιλοδοξία, η κοινωνική αλληλεγγύη εναλλάσσονται με τις αντιθέσεις,  την απογοήτευση, κάποτε και τον αλληλοσπαραγμό. Καθένας ψάχνει τη λύτρωσή του. Κάποιοι θυσιάζονται, άλλοι εξελίσσονται. Θα τα καταφέρουν οι ήρωές μας; Και με ποιο τίμημα;

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το έργο διαδραματίζεται στις αρχές των 60s στην Αθήνα. Ο έρωτας δύο νέων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις παλεύει να σταθεί όρθιος απέναντι σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και οπισθοδρομικές ιδέες. Ο στόχος μου σκηνοθετικά είναι να αναδείξω όσο μπορώ τους χαρακτήρες του έργου, τις αδυναμίες τους, τα προτερήματα τους. Είναι άνθρωποι και πάσχουν. Πότε υπερισχύει το πάθος, άλλοτε ο φόβος, ο θυμός, η απελπισία, η αγάπη. Στο έργο θίγονται σημαντικά ζητήματα της τότε αλλά και της σημερινής κοινωνίας όπως η ομοφυλοφιλία, η κακοποίηση. Κι εδώ έρχεται το διαχρονικό κομμάτι του έργου. Αν καταφέρεις να διεισδύσεις στις ψυχές αυτών των ηρώων, δε θα δεις και τρομακτικές διαφορές σε σχέση με το σήμερα. Πάντα παλεύουμε με τα δαιμόνια μας. Γιατί όπως λέει σοφά και ο λαός, έξω απ’ τον χορό πολλά τραγούδια λέγονται. Στο έργο δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και μη. Όλοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη. Τέλος, όπως προσπαθώ σε κάθε σκηνοθετική δουλειά μου, θέλω ο θεατής να φεύγει με ερωτήματα και όχι με έτοιμες απαντήσεις. Να συνεχίζει μ’ έναν τρόπο ο ίδιος την ιστορία.

 

Διανομή:

Περικλής Λιανός ( Παναγής), Ελένη Φίλιππα (Έλλη), Φαίδρα Παπανικολάου ( Μέλπω), Δήμητρα Μπάσιου ( Κλειώ), Αντώνης Σανιάνος ( Αλέκος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου  (Αργυρούλα), Χρήστος Ζαχάρωφ ( Παύλος).

Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

Κείμενο: Δήμητρα Μπάσιου, Νίκος Κρίκας, Καίτη Αναστασίου

Μουσική: Θανάσης Οικονομίδης

Σκηνικά: Λίλιαν Χατζηγεωργίου

Κοστούμια – αξεσουάρ: Το σπίτι του ηθοποιού

Επιλογή κοστουμιών: Φαίδρα Παπανικολάου

Φωτισμός: Μανώλης Μπράτσης

Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Καρακώστα

Παραγωγή: ΜΗΡΚΑ Production ( ΑΜΚΕ)

 

«ΨΥΧΩΝ ΛΥΤΡΩΣΙΣ»
 
Πληροφορίες χώρου: 
 
Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα
Μετρό: Στάση Κεραμεικός,
Τρόλεϋ: 21 Στάση ΚΑΜΠΑ, 
ΟΑΣΑ: 049, 815, 838, 914, Γ18 Στάση ΚΑΜΠΑ, 035 Στάση ΙΚΑ
Το Θέατρο είναι προσβάσιμο για ΑΜΕΑ
 
Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 ώρα 21:00
 
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: 
Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 
 
Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Εισιτήρια: 
Γενική είσοδος: 15 €. Φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 12 €, ατέλειες: 6 ευρώ.
 
Προπώληση εισιτηρίων: 
Ταμείο του θεάτρου “Αλκμήνη”, Τηλεφωνικές κρατήσεις στο 2103428650
Ηλεκτρονικά στο ticketservices.grhttps://www.ticketservices.gr/event/psychon-lytrosis/
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This