EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Ερντογάν: Πρόκληση Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα

28 Dec, 2023
Ερντογάν

Ερντογάν

Ερντογάν

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας κυκλοφόρησε η πληροφορία πως κατά στη διάρκεια της πολύ σύντομης συνομιλίας που είχαν, μερικές μέρες προηγουμένως, στο Ντουμπάι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε πρόσκληση του προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη να πάει στην Άγκυρα. Λαμβανομένης υπόψη της θέσης του Ερντογάν έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας (γνωστή η τουρκική θέση περί εκλιπούσας) η κυπριακή πλευρά δεν έδωσε και ιδιαίτερη βαρύτητα στο όλο θέμα, καθώς θεωρήθηκε πολύ απίθανο να συμβεί κάτι ανάλογο.

Ωστόσο, η πληροφορία αυτή άρχισε να κυκλοφορεί στους διπλωματικούς διαδρόμους, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Στη Λευκωσία οι κυβερνώντες έψαχναν χθες να μάθουν εάν ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε μια σχετική αναφορά, περί πρόκλησης Χριστοδουλίδη στην Άγκυρα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε χθεσινό δημοσίευμα (εφημερίδα Αλήθεια)  γινόταν αναφορά για πληροφορίες από ελληνικές πηγές. Γιατί εάν το θέμα ηγέρθηκε όντως στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τότε έπαιρνε μια άλλη διάσταση, από την αρχική απλή αναφορά στο Ντουμπάι.

Τα περί «πρόσκλησης» Ερντογάν προς Χριστοδουλίδη για επίσκεψη στην Άγκυρα προκάλεσαν πολιτικό μπάχαλο. Αρχικώς η κυβέρνηση θέλησε να κρατήσει το θέμα χαμηλά, πλην όμως, στη συνέχεια ωστόσο έγιναν κάποιες γενικής φύσεως τοποθετήσεις. Ενώ, την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε ενοχλημένος από την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου να ζητά σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου.

Η κυβερνητική πλευρά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, με εμφανή την πρόθεση να κρατήσει το θέμα όσο γίνεται χαμηλά. Ενδεικτικό του ότι στον Λόφο δεν ήθελαν να ανοίξουν θέμα «πρόκλησης Ερντογάν» φάνηκε και από τις τοποθετήσεις τους, καθώς στο εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απαντούσε θετικά ή αρνητικά σε μια ανάλογη πρόκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο, η θέση του Προεδρικού ήταν πως «δεν μπορούν να απαντούν σε υποθετικά ερωτήματα».

Στη συνέχεια ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στο κανάλι OMEGA σημείωσε τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως είχε δηλώσει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα στο Ντουμπάι. Δεν μπορούμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα. Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, απευθύνει πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μεταβεί στην Τουρκία, έχουμε μια δραστική μεταβολή της τουρκικής πολιτικής. Θεωρώ ότι δεν είμαστε σε αυτό το σημείο τη δεδομένη στιγμή. Έγινε μία συζήτηση, δεν θέλω να επεκταθώ πάνω σε αυτό το ζήτημα».

Με την τοποθέτηση αυτή (η οποία επαναλήφθηκε στη συνέχεια σε όλες τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου) το Προεδρικό ήθελε να καταδείξει πως εάν ερχόταν από την τουρκική κυβέρνηση μία πρόκληση προς τον ΠτΔ να πάει στην Άγκυρα αυτό θα σήμαινε ολική ανατροπή της έως τώρα πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλοντας παράλληλα να καταδείξουν το πόσο δύσκολο ή απίθανο είναι να προκύψει μια τέτοια πρόσκληση από πλευράς Ερντογάν προς Χριστοδουλίδη. Ευελπιστώντας ότι θα λάμβαναν όλοι το μήνυμα ώστε να μην δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στο σχετικό θέμα.

Ήρθε, όμως, στη συνέχεια, η δήλωση της Αννίτας Δημητρίου με την οποία έψεγε του κυβερνώντες γιατί δεν ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία. Με την κυβερνητική πλευρά να διερωτάται εάν η πρόεδρος του ΔΗΣΥ πιστεύει ότι ο Ερντογάν κάλεσε τον Χριστοδουλίδη. Για να ακολουθήσει ένα χαρτοπόλεμος μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου με την συζήτηση να διευρύνεται ως προς την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου. Όπου φαίνεται πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, πριν και από τον διορισμό και την πρώτη επίσκεψη της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ στο Κυπριακό, δεν έχει πρόθεση να καλέσει την πολιτική ηγεσία για διαβουλεύσεις.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σημείωσε πως έχει επανειλημμένως διατυπωθεί η θέση πως θα πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα να συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο. Σημειώνεται πως ανάλογο αίτημα είχε θέσει προ ημερών και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Η Αννίτα Δημητρίου υπέδειξε πως το Κυπριακό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση αλλά συλλογικά την πολιτική ηγεσία. «Επαναφέρουμε γι’ άλλη μια φορά το εν λόγω αίτημά μας, θεωρώντας άστοχη την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης να επικοινωνούν οι πολιτικοί αρχηγοί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο για να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις», πρόσθεσε.

Επίσης, είπε, «για τόσο σοβαρά θέματα δεν μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί και οι θεσμοί να ενημερώνονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως είναι οι πληροφορίες για πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την Άγκυρα ή ακόμη και να μην υπάρχει καμία ενημέρωση». Ακριβώς, συμπλήρωσε η κ. Δημητρίου, το Εθνικό Συμβούλιο είναι το όργανο στο οποίο μπορεί να υπάρξει η ορθή και έγκαιρη ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων, καθώς και ο συλλογικός χειρισμός των θεμάτων που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα.

Παρά την πίεση των αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί Εθνικό Συμβούλιο όταν και όποτε οι συνθήκες και οι εξελίξεις είναι τέτοιες που κριθεί ότι είναι δικαιολογημένη η συνεδρίασή του», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.  Υπενθύμισε, ότι μέχρι σήμερα, από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων της Κυβέρνησης έχει συγκληθεί ήδη το Εθνικό Συμβούλιο τέσσερις φορές «όπου η πολιτική ηγεσία έτυχε ενδελεχούς και λεπτομερούς ενημέρωσης τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και Διοικητή της ΚΥΠ, στις περιπτώσεις που κρίθηκε απαραίτητο». Και κατάληξε διαμηνύοντας πως «όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει αμέσως και εγκαίρως συνεδρίαση του Σώματος».

Άμεση η αντίδραση της Πινδάρου με τον Ονούφριο Κουλλά να σημειώνει πως είναι εμφανές ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη ανάμεσα σε κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις πως την έννοια της συλλογικότητας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε πως ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου δεν μπορεί να περιορίζεται στην ενημέρωση «όταν οι εξελίξεις και τα δεδομένα διαφοροποιηθούν». Ανέφερε επίσης ότι «στο ΕΣ πρέπει να γίνεται έγκαιρη εκτίμηση των υπό διαμόρφωση εξελίξεων, να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των μελών και συλλογικοί χειρισμοί. Οι θεσμικές τοποθετήσεις δεν μπορούν να υποκατασταθούν από κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές επικοινωνίες».

Συγραφεας αρθρου Ανδρέας    Πιμπίσιης  

https://www.philenews.com/

 photo https://www.ekathimerini.com/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This