ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

August 19, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Ερώτηση βουλευτίνας της Σουηδικής Βουλής για την Αμμόχωστο - "Παράνομη η εισβολή στην Αμμόχωστο"

Ερώτηση βουλευτίνας της Σουηδικής Βουλής για την Αμμόχωστο – “Παράνομη η εισβολή στην Αμμόχωστο”

6 Sep, 2021

Η Κύπρος μας, το προπύργιο του Ελληνισμού και το νοτιοανατολικότερο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται εδώ και 47 χρόνια κάτω από κατοχή. Παρόλα αυτά τίποτα δεν τελείωσε και ο αγώνας συνεχίζεται,με όσα όπλα και αν διαθέτουμε.

Η ομάδα μας στον λιγοστό χρόνο ύπαρξης της κατάφερε μέσα από τις λιγοστές δραστηριότητες της να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με διαφόρους οργανισμούς,συλλόγους,ομοσπονδίες αλλά και με κοινοβουλευτικά κόμματα με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενημέρωση αλλά και ανάπτυξη των σχέσεων του Κυπριακού Ελληνισμού με τις Σκανδιναβικές χώρες και κυρίως με την Σουηδία. Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο και συγκεκριμένα στην Αμμόχωστο,η ομάδα μας ενημέρωσε γραπτώς τα Σουηδικά κοινοβουλευτικά κόμματα με στόχο την προώθηση του θέματος στην Σουηδική βουλή.Παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε καλοκαιρινή περίοδο,το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδικής Βουλής ξαναφέρνει στην επιφάνεια την βάρβαρη προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στο Ευρωπαϊκό κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα,την Παρασκευή,2 Αυγούστου η βουλευτής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας,Sara Gille ρώτα την Υπεξ Σουηδίας πως θα αντιδράσει αυτή και η κυβέρνηση της στην παράνομη κίνηση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους να ανοίξει μέρος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η Sara Gille γράφει:

“Η Αμμόχωστος βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κύπρου. Στο νότιο τμήμα της πόλης βρίσκεται η περιοχή Βαρόσια, η οποία μέχρι το 1974 ήταν ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Κύπρου. Ένας τουριστικός προορισμός με ξενοδοχεία, διαμερίσματα και καταστήματα κατά μήκος της παραλίας. Αλλά μετά από την τουρκική εισβολή και κατοχή στη βόρεια Κύπρο το 1974, ήταν μια αποκλεισμένη πόλη-φάντασμα. Ο λόγος για την αποσύνθεση της περιοχής είναι το σημείο 5 του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υιοθετήθηκε το 1984, το οποίο αναφέρει ότι μόνο οι κάτοικοι που ζούσαν στην πόλη πριν από την κατοχή θα πρέπει να εγκατασταθούν ξανά στην περιοχή. Κάτι που η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι αγνοούν.

Σύντομα συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή πριν από την τουρκική επίθεση, όταν πολλοί σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Τώρα, το υποτελές κράτος της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο θα ανοίξει την Αμμόχωστο για τουρισμό, η οποία αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των συνεχιζόμενων τουρκοκυπριακών προεδρικών εκλογών στις 18 Οκτωβρίου. Μια εθνικιστική συμβολική πολιτική που αντιβαίνει σε αρκετές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια απόφαση που θα σημαίνει ότι τα κτίρια των ξενοδοχείων και άλλα ακίνητα θα αναληφθούν απλώς από τις δυνάμεις κατοχής ή ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από την Τουρκία θα μετακινηθούν εκεί. Αυτό θα ανοίξει περαιτέρω τις πληγές και θα καταστήσει δυσκολότερη την επανένωση της Κύπρου.

Το άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι μόνο ένα από μια μακρά σειρά και πιο σοβαρής παρενόχλησης από την Τουρκία. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και η ΕΕ πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να αρχίσει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και να θέτει δύναμη πίσω από τις λέξεις της.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω την Υπουργό Εξωτερικών Ann Linde τα εξής:

Πώς ενήργησαν η Υπουργός και η Κυβέρνηση εναντίον της Τουρκίας σχετικά με τα παραπάνω και με ποιον τρόπο σκοπεύουν να δράσουν η Υπουργός και η Κυβέρνηση στο μέλλον;

Η Υπεξ Σουηδίας,Ann Linde,απάντησε γραπτώς την ερώτηση της βουλευτίνας των Δημοκρατών της Σουηδίας αναφορικά με τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Αμμόχωστο.

“Η Sara Gille με ρώτησε πώς εγώ και η κυβέρνηση ενεργήσαμε εναντίον της Τουρκίας σχετικά με το άνοιγμα της Αμμοχώστου και με ποιον τρόπο σκοπεύουμε να ενεργήσουμε εγώ και η κυβέρνηση στο μέλλον.

Η Σουηδία συνεχίζει να υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ.

Η κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την κίνηση των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων για τα Βαρόσια, σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στη βόρεια Κύπρο στις 19-20 Ιουλίου.

Εγκρίνουμε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις 21 Ιουλίου, τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 23 Ιουλίου και τη δήλωση του ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ (HRVP) στις 27 Ιουλίου.

Ο Josep Borell (HRVP) εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ για την καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη μονομερή δράση στα Βαρόσια, καθώς και την υποστήριξη για τις συνεχείς προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Εάν γίνει σχετικό και υπόκειται σε ευρεία συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών, η Σουηδία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη χρήση των μέσων που διαθέτει η ΕΕ”.

 

Photo: http://www.augustastylianougallery.com/gr/famagusta.html

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This