ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

September 27, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Σοφία Μητράκη

Σοφία Μητράκη: Κριτική αναφορά στο ζωγραφικό έργο της

19 Feb, 2022

Ιχνηλατώντας μέσα από μια βαθιά θεώρηση το ζωγραφικό έργο της Σοφίας Μητράκη πρέπει να διαγνώσει κανείς τρεις σημαντικές συνισταμένες που συμμετέχουν για το τελικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη είναι ο δύσκολος τρόπος έκφρασης με την τεχνική της πυρογραφίας που δεν αφήνει δυνατότητες ανάπλασης και διόρθωσης στην πορεία της φιλοτέχνησης ενός ζωγραφικού έργου.

Η δεύτερη είναι η σύλληψη και η μετουσίωσή της σε ζωγραφικό έργο υπολογίσιμης καλλιτεχνικής αξίας.

Και η Τρίτη συνισταμένη προσδιορίζει την ζωγραφική καθ’ εαυτού παράσταση από την σύλληψη στον σχεδιασμό, την ρυθμική πλαστικότητα του θέματος μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι η Σοφία Μητράκη μέσα από ένα μεγάλο πόθο και πολύπλευρη αναζήτηση, μέσα από ένα βαθύ ευαίσθητο και πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και μέσα από μια μακρόχρονη συγκομιδή ζωγραφικής γνώσης που πήρε από άξιους δασκάλους όπως τον Β. Βλαχόπουλο, τον Θ. Κορφάκη κ.ά., κατόρθωσε να εκδηλώσει το ζωγραφικό της έργο μέσα από τις παραπάνω αρετές σε ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό και υπολογίσιμο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Η καλλιτέχνιδα προικισμένη με μια ιδιαίτερη φύση ταλέντου και σύλληψης σε συνδυασμό με ένα αποστολικό πάθος στην τέχνη και στον πολιτισμό, μέσα από οράματα να αγγίξει την απυρόβλητη περιοχή της έκφρασης που οδηγεί τον  άνθρωπο στην εξελικτική του πορεία, μέσα από μια πλατιά γνώση πλατύτερης αντίληψης και αναζήτησης, κατόρθωσε να μετουσιώσει αυτές τις αρετές σε έργο με υπολογίσμη καλλιτεχνική αξία. Ο πλούσιος εσωτερικός της κόσμος αγκάλιασε τον άνθρωπο και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα σαν καταλυτικά στοιχεία. Η πείνα, ο πόλεμος, η κοινωνική ανισότητα, η αδικία, η επικοινωνία, η τρυφεράδα, η αγάπη και η στοργή σαν δυνατά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, ο ίδιος ο άνθρωπος σαν κυρίαρχο όν μέσα στον κοσμικό χώρο, έδωσαν στην καλλιτέχνιδα ένα πλούσιο περιεχόμενο θεματολογικό στην ζωγραφική της.

Ο καλλιτέχνης μέσα στην χρονική στιγμή που ζει οφείλει στην εξέλιξη αυτό το άγγιγμα της ανθρώπινης σχέσης και συμπεριφοράς με τον ευρύτερο κοσμικό χώρο, δίνοντας έτσι την ελπίδα και το όραμα για το καλύτερο.

Τα θέματά της δοσμένα με ένα ρεαλιστικό τρόπο πάνω στην δύσκολη επιφάνεια του ξύλου, εκφράζουν τον δύσκολο και επίπονο τρόπο της φιλοτέχνησης με την τεχνική της πυρογραφίας.

Ο προσδιορισμός του σχεδίου μέχρι το τελικό ζωγραφικό αποτέλεσμα του θέματος, γίνεται με την έγκαυση. Μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στα όρια του αρχαίου κόσμου και σχεδόν έχει ξεχαστεί στις μέρες μας. Σε άλλες εποχές με αυτή την τεχνική φιλοτεχνήθηκαν αριστουργήματα καλλιτεχνικά, θρησκευτικά, κοσμικά και διακοσμητικά, πάνω σε διάφορα υλικά, πέτρα, ξύλο, μέταλλο και ακρόστιχα εκπληκτικά θέματα, σύμβολα ή γράμματα πάνω σε παπύρους και άλλα υλικά.

Μεταφορά αυτής της τεχνικής αποτελεί η εγκαυστική που χρησιμοποιεί στην φιλοτέχνηση την έγκαυση χρωμάτων και κεριού μέλισσας ή διαφόρων φυσικών υλικών. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιήθηκε από τον 4ο αιώνα πΧ που και αυτή έχει σχεδόν ξεχαστεί, όπου έδωσε ζωγραφικά αριστουργήματα, όπως τις συνθέσεις και τα πορτραίτα φαγιούμ στην Αίγυπτο. Στην τεχνική της πυρογραφίας, ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι κυρίαρχος της τεχνικής, με βαθειά γνώση της ζωγραφικής.

Η παράστασης της σύνθεσης και ο ρεαλισμός του θέματος πραγματώνονται με την έγκαυση της επιφάνειας του ξύλου. Ο όγκος των στοιχείων και η αισθητική πλαστικότητα – σαν αποτέλεσμα – στηρίζονται στην βαθειά γνώση της τεχνικής της πυρογραφίας και στην πλατιά γνώση της ζωγραφικής αντίληψης. Ο καλλιτέχνης δεν έχει εναλλακτικές λύσεις, διορθώσεις ή αλλαγές. Έτσι, ένα ζωγραφικό αποτέλεσμα με ξεχωριστή καλλιτεχνική αξία γίνεται ακόμη σπουδαιότερο.

Στο έργο της Σοφίας Μητράκη, όλες τούτες οι αρετές εκδηλώνονται εντυπωσιακά πάνω στην ζεστή επιφάνεια του ξύλου. Η σαφήνεια του σχεδίου, ο ρεαλισμός, η πλαστική διάβαση του τόνου δοσμένη τόσο επιδέξια, ο αισθητικός χαρακτήρας και η εκφραστική δύναμη, αποτελούν στοιχεία μιας γόνιμης καλλιτεχνικής αξίας.

«Στην τέχνη, σαν εκδήλωση, το καλό και το ωραίο είναι η αρμονική σύνθεση των  μερών σε ένα αδιασάλευτο ταίριασμα. Μέσα από το αυτό το αδιασάλευτο ταίριασμα η τέχνη βρίσκει την πνευματική και ηθική της τελείωση και δικαιώνει τους χαρακτήρες της ομορφιάς και της εξέλιξης στην αέναη πορεία του ανθρώπου».

 

Αντώνης Κουρτικάκης – Ιστορικός τέχνης – Δάσκαλος ζωγραφικής – Συγγραφέας

(Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού)

Φωτό: πηγή patrasevents.gr

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This