EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
θρίαμβος Ερντογάν

Η Αγιά Σοφιά και ο θρίαμβος Ερντογάν

20 Jul, 2023

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος με τον πιο ακραίο και προκλητικό τρόπο είχε αναστατώσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Στις 29 Μαϊου 2023, επέτειο της άλωσης της Πόλης, ο Ερντογάν, που κατήγαγε θρίαμβο στις εθνικές εκλογές της Τουρκίας, προβάλλει την μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας  ως το πιο ένδοξο επίτευγμά του.

Προβληματίζομαι  αν στο λεξιλόγιο του Σουλτάνου περιλαμβάνεται η λέξη «αιδώς». Επειδή στην Ελληνική, η λέξη αυτή έχει μακρά ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καλόν θα ήταν να την γνωρίζουν οι «φίλοι» γείτονές μας.

 Το «αιδώς Αργείοι» προήλθε από την ομώνυμη επιτιμητική φράση που απευθύνει η Ήρα (Ομήρου Ιλιάδα Ε 787) και άλλοτε ο Αίας (Ιλιάδα Ο 502) στους Αργείους, που με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά  και τις αποφάσεις τους ενάντια στην ηθική, γκρέμισαν αξίες και παραδόσεις. Αλλά και στις μέρες μας ο Κώστας Βάρναλης έγραψε ένα θαυμάσιο ποίημα με τίτλο «Αιδώς, Αργείοι».

Έτσι απαντά η Ελλάδα στην «ύβριν» του  Σουλτάνου, του οποίου η στρατηγική πολιτική έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με την πολιτιστική πολιτική της Δύσης. Ο Ερντογάν θεωρεί την πράξη του αυτή, στρατηγική δεινότητα, η Ευρώπη, όμως, θα έπρεπε να του απαντήσει ευθέως και εμπράκτως ότι διαπράττει πρωτοφανές ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό ατόπημα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν με την πράξη του  αυτή, διαλύει ουσιαστικά την κληρονομιά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, και δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την θέση της Τουρκίας εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Οι καμπάνες χτυπούν για την χριστιανοσύνη. Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης, ανέφερε χαρακτηριστικά η κορυφαία Ελληνίδα  βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Με την άλωση του 1453 έγινε και η Αγία Σοφία ισλαμικό τέμενος, όμως, το 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας το ισλαμικό τέμενος σε μουσείο, εμβληματικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης,  θέλοντας να αναδείξει τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας του. Το 1985, εξάλλου, η UNESCO κατέταξε το μουσείο αυτό στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και με το Μνημείο αυτό ο Σουλτάνος τολμά να αναδείξει τον εαυτό του νέον «Ατατούρκ», τον ηγέτη δηλαδή, που έμεινε στην ιστορία ως «Πατέρας των Τούρκων» σε αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας!

Σήμερα η βαρβαρότητα από την γειτονική μας χώρα ξεχειλίζει, ενώ η αδιαφορία από την Ευρώπη με τις ελληνορωμαϊκές ρίζες προκαλεί! Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι το Βυζάντιο ήταν το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος και οι ορθόδοξοι πολίτες του πήραν το όνομα «Ρωμηοί».

Έτσι, πιστεύω, δικαιώνεται ο γάλλος φιλόσοφος Edgar Morin, που διαπιστώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει προοδεύσει ούτε ως πολιτική συνείδηση , ούτε ως πολιτισμική συνείδηση, αλλά ούτε και ως συνείδηση δημοκρατική. Ας θυμηθούν οι εταίροι μας ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι, που έδωσαν το όνομα στην σημερινή Ευρώπη, και εκείνη το κράτησε αυτό για πάντα!

Ομ. καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ.Παρασκευής.

ΤΟ ΒΗΜΑ 3.5.2023 

Photo kirill_sobolev / https://pixabay.com

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This