EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
θρίλερ

Η αξία του θρίλερ ως λογοτεχνικό είδος

9 Mar, 2022

Είναι ίσως κοινώς αποδεκτό, πως το συλλογικό υποσυνείδητο έχει ταυτίσει τον όρο «θρίλερ» με καλλιτεχνικά πονήματα της μεγάλης οθόνης.

Από τις απαρχές της κινηματογραφικής βιομηχανίας, διαπρεπείς δημιουργοί εργαλειοποιούν τον φόβο και μας επανασυστήνουν χάρτινες, λογοτεχνικές φιγούρες όπως ο Κόμης Δράκουλας του Μπραμ Στόκερ και ο Φρανκενστάιν της Μαίρη Σέλλεϋ, εδραιώνοντας ολιγόλεπτα καθεστώτα ψυχολογικής ομηρίας του κοινού. Αναντίρρητα συνεπώς, η εχθρικά διακείμενη κινούμενη εικόνα των φιλμ πυροδοτούσε, πυροδοτεί και θα πυροδοτεί την ψυχική έκρηξη τεταμένων φοβικών αποκρίσεων, πρωτόγονων καταβολών. Ανατριχίλα, εφίδρωση ακόμη και ουρλιαχτό.

Άραγε, ανακύπτει το ίδιο φαινόμενο εκ της λογοτεχνικής αναγνώσεως;

Η απάντηση είναι ναι… και μάλιστα πιο δεξιοτεχνικά.

Η συλλογιστική πορεία υπεράσπισης της εν λόγω θέσης, κατέχει ως έρεισμα την διαχρονική στρατηγική διατάραξης της συναισθηματικής ισορροπίας των αναγνωστών από τους συγγραφείς, δια μέσου φοβογόνων ερεθισμάτων, που γεννούν συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις και κατ’ επέκταση περιγραφές. Η «Λάμψη», το «Αυτό», η «Μίζερι» και άλλα έργα ολκής του Στίβεν Κίνγκ ενδυναμώνουν την ρητορική της παραπάνω θέσεως, αποδεικνύοντας την βέλτιστη εμπειρία εμβύθισης των αναγνωστών σε σκοτεινές διαστάσεις του φανταστικού, πλασμένες μονάχα από μελάνι και χαρτί.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το εγκεφαλικό σύστημα δεν δύναται να διαπιστώσει την μη αληθινότητα του επικείμενου κινδύνου και εκ της κεκτημένης ταχύτητας, από την κινδυνολογία του κειμένου ενεργοποιεί μηχανισμούς μάχης ή φυγής, όπως αυτήν της αύξησης των καρδιακών παλμών.

Ποιος ευθύνεται;

Ο συγγραφέας… ο συγγραφέας, που έκανε καλά την δουλειά του.

Για αυτό ίσως κάποιοι μετρ του λογοτεχνικού τρόμου, υιοθετούν σθεναρά την άποψη πως το «θρίλερ» βασιλεύει στην άβυσσο των κειμενικών ειδών, για τους κάτωθι λόγους:

1) είναι δύσκολο να προκαλέσεις φόβο μόνο με την χρήση λέξεων.

2) είναι δύσκολο να προκαλέσεις φόβο μόνο με την χρήση λέξεων.

3) είναι δύσκολο να προκαλέσεις φόβο μόνο με την χρήση λέξεων.

Συγνώμη για την επανάληψη, αλλά είναι η μητέρα της μάθησης κι αφού μιλάμε για μάθηση, αξίζει να ειπωθεί το εξής: η λογοτεχνία έμαθε να προκαλεί φόβο μέσα από την ζωή και ο κινηματογράφος μέσα από την λογοτεχνία.

Διαβάστε και φοβηθείτε… μην φοβηθείτε να διαβάζετε!

 

 

photo https://pixabay.com/el/ 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This