ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 30, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η γνώση δεν εμποδίζεται

Η γνώση δεν εμποδίζεται

17 Nov, 2021

Η γνώση δεν εμποδίζεται
Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε μία εικόνα που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ένα παιδί που επισκέπτεται συχνά κατάστημα με ηλεκτρονικά κρατώντας στα χέρια του ένα τετράδιο. ΄

Ένα τετράδιο γιατί κάθε φορά που ο μικρός ανοίγει τους προς πώληση υπολογιστές παίρνει κι ένα γραμμάριο γνώσης καθώς δεν έχει τη δυνατότητα απόκτησης ενός προσωπικού υπολογιστή και κατ’ επέκταση και σύνδεσης στο διαδίκτυο. Δεν έχει σημασία σε ποια χώρα ζει αυτό το παιδί και κάτω από ποιες συνθήκες.

Πιστεύω ότι παντού μπορεί να συναντήσει κανείς παιδιά που στερούνται στον κόσμο μας βασικά αγαθά και μέσα. Κοιτώ και ξανακοιτώ την εικόνα κάνοντας σκέψης για το παραπέρα μας μέσα στη βολή μιας υποφερτής καθημερινότητας. Μια εικόνα λένε χίλιες λέξεις, μα εγώ θα γράψω λιγότερες σίγουρα, αφού η κίνηση αυτή του μικρού «μιλάει» από μόνη της αποδεικνύοντας περίτρανα πως η γνώση δεν εμποδίζεται και πως η ανάγκη κινεί βουνά κατά το κοινώς λεγόμενο.

Ένα παιδί που θα μπορούσε να εφεύρει χίλιες δικαιολογίες για να ξεφύγει από τις σχολικές υποχρεώσεις επινοεί έναν τρόπο πρόσβασης στη γνώση αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Έρχονται εικόνες άλλες στο μυαλό, εικόνες από την καθημερινότητα όπου ο καθένας μας και ιδιαίτερα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή και παρόλα αυτά αισθάνονται ανικανοποίητοι ή δεν τη χρησιμοποιούν «για καλό»…

Τελικά πρέπει να στερείσαι αγαθά για να τα εκτιμήσεις και να επαναπροσδιορίσεις τη θέση σου απέναντι στα πράγματα και τις καταστάσεις; Είναι, πιστεύω, μια μεγάλη αλήθεια αυτό αλλά από τούτη την εικόνα θα κρατήσω το καλό μήνυμα, το ελπιδοφόρο βαθιά συγκινημένος μπρος στο ευφάνταστο των μικρών βιοπαλαιστών της ζωής. Γενικά η καθημερινή επικοινωνία με παιδιά και εφήβους με έχει πείσει ότι διαθέτουν ένα μοναδικό προσόν προσαρμοστικότητας που ξεπερνά τη φαντασία και επινοητικότητα των ενηλίκων.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα πως η θέληση κινεί πολλές φορές τα υπό άλλες συνθήκες ακίνητα νήματα της ζωής. Από την άλλη ας σκεφτούμε ότι ό,τι εμείς θεωρούμε δεδομένο δεν είναι κι ότι υπάρχουν άνθρωποι και παιδιά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη αυτού του κόσμου που στερούνται αυτά που εμείς απολαμβάνουμε με σχετική ευκολία και άνεση. Ένα παιδί σαν αυτό της φωτογραφίας «δεν μετράει τα άστρα» σήμερα αλλά μοχθεί να χαρεί αυτά που μάς χαροποιούν και πασχίζει για ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στη γνώση.

Ένα παιδί που σίγουρα θα μετράει τ άστρα-χωρίς εισαγωγικά αυτήν τη φορά-γιατί κοιτάζοντας τα άστρα παίρνει δύναμη να αντιστέκεται, να παλεύει, να ονειρεύεται. Κι οι ουρανοί είναι ανοιχτοί όταν δυο παιδικά, αθώα μάτια στυλώνονται πάνω τους με πάθος. Διαβάζω κάτω από τη φωτογραφία πως τελικά η Εταιρεία ηλεκτρονικών χάρισε στον πιτσιρικά έναν υπολογιστή και μία σύνδεση στο διαδίκτυο άρα ο τολμών νικά και ο αγώνας δικαιώνεται.

Παρόλα αυτά θα ευχηθώ να μειωθούν κατά το ανθρωπίνως δυνατόν οι κοινωνικές ανισότητες, να διατίθεται η γνώση προς όλους, να μην ξανά αντικρίσουμε ανάλογες εικόνες που αποκαλύπτουν στέρηση, έλλειψη και ανάγκη. Τα παιδιά δεν είναι ανάγκη να επαιτούν και δεν επαιτούν, παρά δηλώνουν την επιθυμία να ζήσουν όπως όλοι. Τα παιδιά δεν είναι ανάγκη να τα λυπόμαστε αλλά να τα καμαρώνουμε και να τα θαυμάζουμε, γιατί πολλές φορές από αυτά παίρνουμε μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς. Η εικόνα όσο περνάει η ώρα βλέπω γίνεται viral. Viral πρέπει να γίνει το μήνυμα ότι η γνώση δεν χαρίζεται, κατακτιέται και αποκτιέται ακόμα κι αν εμποδίζετα

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This