EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

5 Jul, 2024
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

Μέρος Δεύτερον

Η βασίλισσα κοιτούσε τον Σχινά ασυγκίνητη. Ούτε βλέφαρο δεν κουνήθηκε. Μόνο μια αδιόρατη κίνηση του κεφαλιού- μήπως ήταν της φαντασίας του; Ίσως ναι, ίσως όχι.
«Θέλω, όμως, να μου υποσχεθείς ότι δεν θα το πεις πουθενά».
Πάλι καμία κίνηση. Λες και μιλούσε σε τοίχο. Τα μάτια της εξακολουθούσαν να βγάζουν φωτιά. Τον περίμενε να μιλήσει.
«Εντάξει, δεν έχει σημασία. Αν θέλεις πες τα σε όλους. Εγώ θα πεθάνω ούτως ή άλλως. Οι Αυστριακοί μ’ έβαλαν να σκοτώσω τον βασιλιά. Αυτοί μού έδωσαν και το μαυροβουνιώτικο περίστροφο, αυτοί έβαλαν και τον Σχινάζι να με ακολουθεί, για να είναι σίγουροι ότι θα τον σκοτώσω. Η συμφωνία ήταν να μου δώσουν ένα σακούλι λίρες. Έτσι θα έφευγα από την Ελλάδα, θα πήγαινα μακριά, να μη με γνωρίζει κανένας. Εδώ κανείς δεν με θέλει, ούτε η αδελφή μου ούτε ο ίσκιος μου. Πρέπει να σου πω επίσης ότι τους Αυστριακούς τους έβαλαν για βιτρίνα οι Γερμανοί. Αυτοί δεν τον ήθελαν, γιατί τον εχθρεύονται. Προτιμούν τον Διάδοχο, που κι εκείνος τους προτιμά. Πρόκειται να γίνουν πολλά και θέλουν την Ελλάδα στο πλευρό τους. Με τον άντρα σου δεν θα ήταν εύκολο».
Σώπασε και περίμενε. Η βασίλισσα έπαιρνε βαθιές, αργές ανάσες, σαν να την βοηθούσαν να κατανοήσει καλύτερα τα όσα φοβερά άκουγε.
«Και που σε βρήκαν εσένα οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί;»
«Ο Φον Βάγκενχάιμ με συνάντησε στην Κωνσταντινούπολη λίγους μήνες νωρίτερα. Μού έδωσε λεφτά να έρθω εδώ και μου είπε να συναντήσω τον Γερμανό πρόξενο, τον Κράλ. Αυτός θα μου έλεγε με ποιους θα συνεννοηθώ».
Η βασίλισσα κούνησε το κεφάλι της σε ένδειξη ότι καταλάβαινε. Και πράγματι, καταλάβαινε. Καταλάβαινε πόσο έντεχνα ο Βάγκενχάιμ είχε πλησιάσει τη νύφη της, την πριγκίπισσα Σοφία, τη σύζυγο του Διαδόχου και κατάφερε να γίνει φίλος, έμπιστός της. Καταλάβαινε ότι οι φήμες που ήθελαν τον Βάγκενχάιμ από την Κωνσταντινούπολη να προετοιμάζει τη δολοφονία του Γεωργίου, ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Ότι ήταν αυτός πίσω από όλους τους ένθερμους φίλους του Κωνσταντίνου που δεν έβλεπαν την ώρα να τον δουν στον θρόνο. Μέχρι σε ποιον έφθανε, άραγε, η εμπλοκή στη δολοφονία; Στην ίδια τη Σοφία; Αυτό, μάλλον δεν θα το μάθαινε ποτέ. Δεν ήθελε να το μάθει ποτέ. Δεν το άντεχε.
«Σ’ ευχαριστώ, κύριε Σχινά. Ο Θεός να σε συγχωρήσει γι’ αυτό που έκανες. Δεν νομίζω ότι μπορείς να περιμένεις κάτι ανάλογο από κανέναν άλλο».
Σηκώθηκε υπερήφανη και στητή και φώναξε τον φύλακα ν’ ανοίξει το κελί. Όσοι βρίσκονταν στο Διοικητήριο και την είδαν να φεύγει, κατάλαβαν ότι ήταν συντετριμμένη. Την επόμενη ημέρα θα παρακολουθούσε μία χαρμόσυνη τελετή. Ο μεγάλος της γιος θα γινόταν βασιλιάς. Τι θα έκανε η ίδια, δεν το είχε ακόμα σκεφθεί. Είχε καιρό- μια αιωνιότητα. Τόσος ήταν ο χρόνος που της απέμεινε χωρίς τον Γεώργιο, τον άνδρα που είχε αγαπήσει τόσο πολύ.

Ο Κανταρές έκλεισε τον φάκελο της ανάκρισης και τον παρέδωσε στον πρίγκιπα Νικόλαο. Εκείνος τον παρέδωσε σε κάποιον άλλο, που ποτέ κανείς δεν έμαθε το όνομά του, με σκοπό να τον μεταφέρει στην Αθήνα με το πλοίο Ελευθερία. Το πλοίο καταμεσίς στο πέλαγος έπιασε φωτιά. Όλως περιέργως κάηκε σχεδόν μόνον η καμπίνα, μέσα στην οποία φυλαγόταν ο φάκελος. Δεν έμεινε κανένα ίχνος. Κι όλα αυτά πριν ταφεί ο δολοφονημένος βασιλιάς. Ο Νικόλαος δεν μίλησε γι’ αυτό ποτέ στην μητέρα του.

Η σωρός του Γεωργίου Α΄ έμεινε στην έπαυλη της Θεσσαλονίκης για δημόσιο προσκύνημα μέχρι την 12η Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα η πομπή ξεκίνησε από την έπαυλη, διέσχισε την κατάμεστη από κόσμο οδό των εξοχών και συνέχισε μέχρι την εξέδρα του Λευκού Πύργου. Ο τελευταίος περίπατος του χαμένου βασιλιά. Μόνο που αυτή τη φορά δεν περπατούσε και δεν ήταν μόνος. Εκεί τον περίμενε το ατμόπλοιο Αμφιτρίτη, σιωπηλό και υπερήφανο για την επιλογή του. Αυτό θα μετέφερε τη σορό του βασιλιά στον Πειραιά, για να ακολουθήσει η ταφή στην Αθήνα, την 20η Μαρτίου.
Όταν τελειώνουν όλα, η βασιλομήτωρ Όλγα προσκαλεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της τον γιο της Ανδρέα. Είναι ο μόνος στον οποίο θα μιλήσει για όσα έχει μάθει. Η μητρική της καρδιά γνωρίζει και εμπιστεύεται μόνον αυτό από τα οκτώ παιδιά της. Ο πρίγκιπας Ανδρέας πολεμά κι αυτός σαν αξιωματικός του ιππικού. Θα φύγει σε λίγο πάλι για το μέτωπο. Ο πόλεμος συνεχίζεται, επεκτείνοντας τα σύνορα της Ελλάδας.
Ο Ανδρέας την ακούει σιωπηλός. Όταν η βασίλισσα τελειώνει, ο Ανδρέας έχει δάκρυα στα μάτια. Δεν λέει τίποτε. Σκύβει και φιλά στα μάγουλα τη μητέρα του και φεύγει σαν κυνηγημένος. Δεν θα μιλήσει ποτέ και σε κανέναν. Μόνο οι άνδρες του θα τον ακούσουν στις μάχες που θα γίνουν να αναθεματίζει τους Αυστριακούς και να τους ονομάζει δολοφόνους του πατέρα του.

Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, δύο στρατιώτες οδηγούν τον φυλακισμένο Αλέξανδρο Σχινά από το υπόγειο κελί του στον δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου. Θα τον ανακρίνουν, του λένε.
Για τί άραγε; συλλογίζεται εκείνος. Τόσον καιρό τον είχαν ξεχάσει. Πού και πού του έριχναν κανένα ξεροκόμματο. Η αρρώστια του-έπασχε από φυματίωση- τον είχε διαλύσει. Ήταν βρώμικος και γεμάτος αίματα από τις δικές του αιμοπτύσεις. Ένας κινητός βόθρος. Ποιος ανακριτής θα τον έβλεπε σε τέτοιο χάλι;
Τα χέρια του είναι δεμένα πίσω με χειροπέδες και δεν μπορεί να τα φέρει στα μάτια του, να μειώσει το φως. Κλεισμένος όλον αυτόν τον καιρό στα σκοτάδια, κινδυνεύει τώρα να τυφλωθεί. Τα κλείνει, τα ανοίγει, τα ξανακλείνει. Ούτως ή άλλως οι στρατιώτες τον σπρώχνουν με τα όπλα τους, δείχνοντάς του τον δρόμο. Ίσως προλάβει να συνηθίσει να βλέπει στο φως.
Οι στρατιώτες τον αφήνουν κοντά σ’ ένα παράθυρο. Να περιμένει λίγο εκεί, και θα τον οδηγήσουν στον ανακριτή. Ο Σχινάς παραπατά από την εξάντληση. Κάνει μια προσπάθεια να δει έξω. Κοιτάζει με μισόκλειστα μάτια. Είναι χαρά Θεού, πρέπει να είναι ζεστά έξω, ας είναι παγωμένο το δικό του κορμί. Κόσμος πάει κι έρχεται, γελά, φωνάζει, μαλώνει. Ο Σχινάς χάνεται για λίγο σε αναπολήσεις της ζωής του που πέρασε, σταματώντας σε μερικές ευχάριστες θύμισες.
Δεν βλέπει και δεν ακούει τον μεγαλόσωμο αξιωματούχο της χωροφυλακής που τον πλησιάζει. Δεν καταλαβαίνει αν είναι όνειρο ή πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει. Τα τζάμια του παραθύρου σπάζουν και ο ίδιος βρίσκεται έξω. Μπορεί και πετά. Πετά σαν πουλί. Είναι ευτυχισμένος, γίνεται ένα με τον ουρανό, τον ήλιο και τη ζέστη.
Αμέσως μετά, όλα τελειώνουν. Το άσαρκο κορμί του προσγειώνεται στο λιθόστρωτο της αυλής με το κεφάλι. Ο θάνατος- λύτρωση είναι ακαριαίος.

Οι εφημερίδες την επομένη έγραψαν ότι «ο Σχινάς, οδηγούμενος εις τον ανακριτήν διέλαθε της προσοχής των φρουρών και έπεσε από παράθυρον εις το λιθόστρωτον της αυλής, φονευθείς επί τόπου».

Image: Του Καρλ Χάουπτ – Scanned from book on lithographs, Κοινό Κτήμα, Σύνδεσμος

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This