EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

14 Jun, 2024
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α΄

Μέρος Α.

 

Θα διαβάσετε ένα μυθιστοριοποιημένο αφιέρωμα που αναφέρεται στο παρασκήνιο και την δολοφονία του βασιλιά, και φθάνει ως την «αυτοκτονία» του δολοφόνου του, όπως τα έπλασε η φαντασία μου, έχοντας διαβάσει όλα όσα συνέβησαν τότε…

 

 

Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 1913

 

Ο Γεώργιος Α΄ κάνει τον συνηθισμένο απογευματινό του περίπατο. Τον συνοδεύει ο υπασπιστής του συνταγματάρχης Φραγκούδης που προχωρεί δίπλα του, ενώ δύο βρακοφόροι Κρητικοί χωροφύλακες τους ακολουθούν κάποια μέτρα πιο πίσω. Του άρεσε πολύ του βασιλιά να περπατά στους δρόμους, να σταματά και να μιλά με τους απλούς ανθρώπους, και αυτό τον είχε κάνει πολύ αγαπητό στη Θεσσαλονίκη. Οι κάτοικοι ένιωθαν περήφανοι επειδή έμενε εκεί, μαζί τους, σαν να φώναζε σε όλους τους δύσπιστους ότι η Θεσσαλονίκη είναι ελληνική.

   Περπατά στο πεζοδρόμιο, έχοντας την πλάτη του στον Λευκό Πύργο. Λίγο νωρίτερα βρισκόταν σ’ ένα γερμανικό πλοίο, όπου είχε μια συνάντηση με τον μισητό του πρέσβη της Γερμανίας Φον Βάγκενχάιμ. Ο Γεώργιος Α΄ προτιμούσε τους Άγγλους, θεωρούσε ότι μπορούσε να συνεννοείται μαζί τους καλύτερα, αλλά η θέση του απαιτούσε να είναι ευγενικός με όλους. Άλλωστε, ο μεγάλος του γιος, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος, είχε παντρευτεί μια Γερμανίδα πριγκίπισσα, την Σοφία.

   Ο Γεώργιος είχε κουραστεί από αυτά τα παιγνίδια και είχε πάρει την απόφασή του, την οποία είχε ανακοινώσει στα παιδιά και την αγαπημένη του σύζυγο Όλγα. Τον ερχόμενο Οκτώβριο, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, μετά τον εορτασμό για τα πενήντα χρόνια της βασιλείας του, θα έδινε το σκήπτρο στον Κωνσταντίνο. Αρκετά. Ο Διάδοχος ήταν σε κατάλληλη ηλικία και είχε γίνει κιόλας αγαπητός σε μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων, ενώ πολλοί φίλοι του ανυπομονούσαν να τον δουν στον θρόνο, στη θέση του.

Ένας ισχνός άνδρας με αχτένιστα μαλλιά φάνηκε να τρέχει πίσω από τον βασιλιά κρατώντας ένα πιστόλι. Πήρε θέση και τον πυροβόλησε από πίσω, μία και μοναδική φορά. Ο Φραγκούδης γύρισε ξαφνιασμένος μη γνωρίζοντας τι να κάνει: να βοηθήσει τον βασιλιά που έπεφτε στο έδαφος ή να τρέξει πίσω από τον άνδρα που τον πυροβόλησε;

   Άναυδος κοίταζε τον άνδρα να τρέχει προς τη θάλασσα και τους δύο χωροφύλακες της συνοδείας τους να τρέχουν ξωπίσω του, να τον προλαβαίνουν και να τον πιάνουν. Κανείς δεν πρόσεξε έναν άλλον άνδρα να εξαφανίζεται πίσω από τα σπίτια. Ο κόσμος θορυβημένος μαζεύτηκε γύρω από τον τραυματισμένο βασιλιά. Ο εβραίος μπακάλης της γειτονιάς πήρε στην αγκαλιά του τον πληγωμένο και να τον ανέβασε σε μια άμαξα, που ξεκίνησε αμέσως και ανηφόρισε την οδό Αγίας Τριάδος, με προορισμό το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, που εκείνο τον καιρό εκτελούσε χρέη στρατιωτικού νοσοκομείου.

   Ο κόσμος έμεινε εκεί κουβεντιάζοντας μεγαλόφωνα, στενοχωρημένος με το συμβάν και προσευχόμενος να σωθεί ο καλός μονάρχης. Μετά από λίγη ώρα η θλιβερή είδηση του θανάτου του ράγισε τις καρδιές τους. Οι άνδρες έβγαλαν τα καπέλα τους, οι γυναίκες σταυροκοπήθηκαν. «Ο Θεός να τον αναπαύσει», «Θεός σχωρέσ’ τον», «Θάνατος στον προδότη», ακούγονταν ανάμεσα στα πρώτα σενάρια για τον λόγο αυτού του άδικου θανάτου.

   Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, ποτέ δεν χρειάστηκε παραπάνω από μια ώρα για να μαθευτεί ένα σπουδαίο νέο. Μόνο που αυτή τη φορά ήχησε σαν βόμβα. Κάποιες πρώτες φήμες που ήθελαν τον δράστη εβραίο, είχαν ως αποτέλεσμα οι στρατιώτες να ορμήσουν στις εβραίικες γειτονιές και να τα κάνουν γυαλιά- καρφιά. Ευκαιρία έψαχναν, τους το φύλαγαν, γιατί μια μερίδα από αυτούς υποστήριζε ότι η Θεσσαλονίκη έπρεπε να κηρυχθεί ελεύθερο λιμάνι, κάτω από την προστασία της Αυστρίας και να μη μείνει στα χέρια των Ελλήνων.

   Την επομένη, όταν οι εφημερίδες ανέφεραν φαρδιά πλατιά το όνομα και την εθνικότητα του δράστη, οι στρατιώτες υποχρεώθηκαν να σταματήσουν  «τας απαραδέκτους ενεργείας των». Ο δράστης ήταν ένας Έλληνας αναρχικός, ο Αλέξανδρος Σχινάς. Τον έκλεισαν αμέσως στο Διοικητήριο και τον ξυλοκόπησαν άγρια.

   Ο Διάδοχος βρισκόταν στα Γιάννενα, χαρούμενος με την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό, όταν έμαθε τα δυσάρεστα νέα το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Έφυγε την επομένη το πρωί για την Αθήνα, όπως τον παρακαλούσαν στο τηλεγράφημα. Οι πιστοί του αξιωματικοί τον χαιρέτησαν ζωηρά πριν αναχωρήσει «Ζήτω ο βασιλιάς Κωνσταντίνος!»

Στη Θεσσαλονίκη ο δικαστής Κανταρές διευθύνει τις ανακρίσεις. Τα πρώτα νέα στις εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Σχινάς είναι αναρχικός, αλκοολικός και σχιζοφρενής. Ως κίνητρο μια ληστεία που δεν έγινε ποτέ, ενώ ο δολοφόνος κρατά το στόμα του κλειστό. Στην σκληρή ανάκριση τού ζητούν να τους πει τα ονόματα των συνεργατών του, αλλά εκείνος σιωπά.

   Η βασίλισσα Όλγα τον επισκέπτεται, ζητεί να την οδηγήσουν στο στενό και ανήλιαγο κελί του. Όταν μένουν μόνοι τον ρωτά σαν απλή γυναίκα, ποιος τον έβαλε να σκοτώσει τον άνδρα της, την αγάπη της ζωής της. Ο Σχινάς μένει πεισματικά σιωπηλός. Η βασίλισσα φεύγοντας του αφήνει την Αγία Γραφή. Τον επισκέπτεται την επομένη ξανά. Μένει μαζί του μια ολόκληρη ώρα. Μάταια. Ο Σχινάς ούτε που την κοιτά. Αλλά η χήρα επιμένει και τον επισκέπτεται και τρίτη φορά.

   Το ημερολόγιο δείχνει 7 Μαρτίου και είναι ένα κρύο πρωινό. Η μαυροφορεμένη βασίλισσα ζητεί να την οδηγήσουν ξανά στον δολοφόνο του αγαπημένου συζύγου της. Όταν η πόρτα κλείνει πίσω της αφήνοντάς την μόνη μαζί του, ανασαίνει τη βρομιά και τη δυσωδία του μικρού χώρου, αλλά αδιαφορεί.

   «Γεια σου κύριε Σχινά. Όπως βλέπεις δεν έχεις μόνον εσύ πείσμα. Έχω κι εγώ. Και σε πληροφορώ ότι σήμερα δεν θα φύγω αν δεν μου μιλήσεις. Αύριο θα ορκιστεί ο Διάδοχος και πρέπει να είμαι παρούσα. Αν, όμως, χρειαστεί να μην πάω, επειδή εσύ δεν θα μου έχεις μιλήσει ακόμη, σου το λέω να το ξέρεις. Δεν θα πάω. Δεν θα πάω πουθενά, δεν θα φάω και δεν θα πιω αν δεν μου πεις ποιος σ’ έβαλε να σκοτώσεις τον άνδρα μου. Ούτε εσύ θα φας ούτε θα πιεις. Όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν κάνω τίποτε άλλο παρά να σκέπτομαι. Και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είχες σκοπό εσύ, μόνος, να κάνεις μια τέτοια πράξη. Εσύ δεν έχεις κανένα όφελος. Ούτε τρελός είσαι. Ένας άρρωστος, ταλαιπωρημένος και δαρμένος άνθρωπος είσαι. Μόνο που είσαι πεισματάρης, σαν όλους τους Έλληνες».

   Η βασίλισσα σταμάτησε για να πάρει ανάσα. Τα είχε πει όλα μεμιάς και ορμητικά, χάνοντας τον αέρα που χρειάζονταν τα πνευμόνια της. Ο Σχινάς σήκωσε το κεφάλι και την κοίταξε. Τις δύο προηγούμενες φορές η βασίλισσα του μιλούσε γλυκά, τον παρακαλούσε να της πει σε τι του έφταιξε ο βασιλιάς και τον σκότωσε. Σήμερα λες και ήταν μια άλλη στη θέση της. Σήμερα είχε να κάνει με μια γυναίκα σκληρή και απαιτητική, αποφασισμένη να πάρει αυτό που γύρευε. Τα μάτια της ήταν φλογισμένα. Το στήθος της ανεβοκατέβαινε λαχανιασμένο. Ήταν ψηλή και επιβλητική, μια πραγματική βασίλισσα.

   «Λοιπόν», την άκουσε να λέει. «Όσο πιο γρήγορα μιλήσεις, τόσο το καλύτερο για σένα. Εγώ θα καθίσω εδώ», τράβηξε τη μοναδική καρέκλα του χώρου, που την έβαζαν αποκλειστικά για εκείνη, και κάθισε. «Και θα περιμένω να μιλήσεις. Ό, τι είχα να σου πω το είπα».

   Ακόμη και καθισμένη δεν έχασε τίποτε από τη μεγαλοπρέπειά της. Ο Σχινάς την ξανακοίταξε. Συνάντησε δυο μάτια γεμάτα φωτιά από την κόλαση. Δυο μάτια ικανά να σε ανατινάξουν, να σβήσουν κάθε πνοή ζωής από μέσα σου. Δεν μπορούσε να πάρει τα μάτια του από τα δικά της. Ένιωθε σαν υπνωτισμένος, υποχρεωμένος να κάνει αυτό που του ζητούσε.

   «Σύμφωνοι, θα σου μιλήσω».

 

 

 

Συνεχίζεται

photo https://ethnos.gr 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Ένας τίτλος… Πειραιάς: Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ασούρα με το αυτομαστίγωμα. Αυτός ο τίτλος μου θύμισε ένα παλιότερο άρθρο που θέλω να το μοιραστώ μαζί σας !!

Η Ασούρα στον Πειραιά αποτελεί ένα αρχαίο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο, προσδίδοντας ένταση και...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
Estiatorio Milos Miami
International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This