Στις 17 Οκτωβρίου, τα μέλη της ΕΕ υποστήριξαν το πλαίσιο νέων κυρώσεων στο Ιράν, για την στρατιωτική του βοήθεια στην Ρωσία, εφ’ όσον αποδειχθεί ότι τα χτυπήματα στο Κίεβο πραγματοποιήθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής. Οι “υποψίες” στρέφονται σε 136 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Σαχέντ. Σύμφωνα με επικεφαλής της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιεί συχνά τελευταία τα ιρανικά αεροσκάφη για να χτυπά στόχους στην Ουκρανία. Από την πλευρά του, το Ιράν δηλώνει ότι δεν έχει στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει ακόμα το γεγονός.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναφέρει πως το θέμα παρακολουθείται στενά και πως σύντομα θα μπορεί να δοθεί κάποια σαφής απάντηση. Άλλωστε, όπως δήλωσε, οι διαδικασίες κυρώσεων θα πρέπει να βασίζονται σε αποδείξεις, και για την παροχή αποδείξεων υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών. “Όταν τα αποδεικτικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα μελλοντικά βήματα που θα λάβουν τα κράτη – μέλη”.
Παρ’ όλα αυτά, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη “συλληφθεί”, είναι όντως Σαχέντ και έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν.
Οι επί πλέον κυρώσεις οι οποίες συζητήθηκαν, δεν θα αρκεστούν στο να “κρατήσουν στην μαύρη λίστα κάποια άτομα”, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Η γαλλική πλευρά δηλώνει ότι η στήριξη της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι σαφής παραβίαση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλίας του ΟΗΕ, το οποίο στο πλαίσιο της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας είχε άρει πλήθος οικονομικών κυρώσεων, σε βάρος του Ιράν.
Παράλληλα, η ΕΕ προσθέτει ακόμη 11 ονόματα Ιρανών και άλλα 4 ονόμα θεσμικών οργάνων, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της αστυνομίας ηθών του Ιράν, στον κατάλογο απαγόρευσης ταξιδιών και δέσμευσης και των περιουσιακών στοιχείων τους, για τον ρόλο τους στην καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των ονομάτων αναφέρεται ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, το τμήμα κυβερνοχώρου Φρουρών της Επανάστασης κλπ.
Σε αυτές τις κυρώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δηλώνοντας ότι πρόκειται για κινήσεις περιττές και μη εποικοδομητικές.
Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προσέθεσαν 11 Ιρανούς και τέσσερα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας ηθών του Ιράν, σε κατάλογο απαγόρευσης ταξιδιών και δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων για τον ρόλο τους στην καταστολή των διαδηλώσεων τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον περασμένο μήνα υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ηθών της χώρας. «Η ΕΕ υιοθέτησε σήμερα περιττές κυρώσεις σε βάρος Ιρανών. Πρόκειται για μια μη εποικοδομητική πράξη από λάθος υπολογισμό, που βασίζεται σε παραπληροφόρηση. Οι ταραχές και οι βανδαλισμοί δεν γίνονται ανεκτές πουθενά- το Ιράν δεν αποτελεί εξαίρεση», όπως δήλωσε.
photo: https://pixabay.com/el/