EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
Γάζα

Η ειρήνη στην Γάζα «δεν επετεύχθη»: Βαθειά η ρίζα του προβλήματος στην Μέση Ανατολή

23 Oct, 2023

Πολλές ήταν οι φωνές που ενώθηκαν για να επιτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή της Γάζας, όμως δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Δύσης και αραβικών χωρών στην Σύνοδο για την Ειρήνη που έλαβε χώρα στην Αίγυπτο. Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να λάβει τέλος ο εφιάλτης που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω του πολέμου.

Τα σημεία στα οποία δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, ήταν αφ’ ενός η απελευθέρωση των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς (περίπου 200 άνθρωποι), αφ’ ετέρου η γενική καταδίκη της Χαμάς από τις δυτικές χώρες λόγω της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που ζητήθηκε επίμονα από την Δύση.

Από την πλευρά τους, οι αραβικές χώρες δεν δέχθηκαν αυτούς τους δύο όρους, οπότε η τελική ανακοίνωση της συνόδου δεν περιελάμβανε αυτά τα άρθρα. Αυτό που ανακοινώθηκε από την πλευρά της Αιγύπτου ήταν ότι καταγγέλεται «η διεθνής σκηνή η οποία αυτές τις τελευταίες δεκαετίες απέδειξε την ανικανότητά της να βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Ως τρομοκρατία που αξίζει να καταδικαστεί θεωρεί το Ισραήλ την επίθεση της Χαμάς, και θεωρεί ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι μπροστά στις φρικαλεότητες που προέκυψαν υπάρχουν χώρες που αρνούνται να τις καταγγείλουν. «Το Ισραήλ θα κάνει αυτό που πρέπει και αναμένει από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το δίκαιο του αγώνα του», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

Οι μέχρι τώρα αριθμοί θυμάτων από τους βομβαρδισμούς και την έξαρση της έντασης δείχνει 4.400 νεκρούς Παλαιστίνιους και 1.400 νεκρούς Ισραηλινούς, αλλά αυτοί οι αριθμοί υπόκεινται σε έλεγχο και φυσικά, δυστυχώς, σε επανεξέταση καθώς οι ώρες που περνούν κάνουν την κατάσταση πιο δυσχερή, τόσο λόγω των βομβαρδισμών όσο και λόγω του αποκλεισμού της Γάζας από τρόφιμα, νερό, καύσιμα και φάρμακα.

Μέχρι στιγμής 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασαν από το πέρασμα Ράφα, κάτι που αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τις ανάγκες των αμάχων. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 100 φορτηγά για να φροντίσουν τους 2,4 εκατ. άμαχους της Γάζας.

 

Η Σύνοδος για την Ειρήνη στην Αίγυπτο

Στην Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Μέση Ανατολή, συμμετείχαν αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου, της Αφρικανικής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Καναδά και των ΗΠΑ.

Η Ιορδανία δια στόματος βασιλιά Αμπντάλα Β΄ ζήτησε κατάπαυση του πυρός, ενώ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ αλ Σίσι δήλωσε ότι η μόνη λύση είναι η δικαιοσύνη, αφού οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν δικό τους κράτος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε για τα 56 χρόνια ισραηλινής κατοχής στην Γάζα, που φαίνονται να μην έχουν τέλος, παρ’ όλα αυτά καταδίκασε με τον λόγο του την επίθεση της Χαμάς, αναφέροντας ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστίνης δήλωσε ότι θα πρέπει η κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών να λάβει τέλος και να εφαρμοστεί η Αρχή των Δύο Κρατών.

Ο Τζο Μπάϊντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ήδη κάνει δηλώσεις στο Τελ Αβίβ μεταξύ των οποίων ανέφερε ότι ο πόλεμος αυτός στην Μέση Ανατολή ενισχύει την άποψή του για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία θεωρούν ότι η εξώθηση των Παλαιστινίων προς το αιγυπτιακό Σινά θα σήμαινε μια δεύτερη Νάκμπα (καταστροφή), αναφερόμενοι στον εκτοπισμό 760.000 Παλαιστινίων το 1948, οπότε και αναγνωρίστηκε το κράτος του Ισραήλ.

«Είναι πολύ επικίνδυνο που σιωπά ο κόσμος» δήλωσε έντονα ο βασιλιάς της Ιορδανίας.  «Ο αραβικός κόσμος το ακούει ξεκάθαρα: οι παλαιστινιακές ζωές αξίζουν λιγότερο από τις ισραηλινές. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όρια: σταματούν στα σύνορα, στη φυλή και στη θρησκεία».

Από την πλευρά τους ο Χακάν Φιντάν, Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, καταδίκασε  «την άνευ όρων στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ που δεν χρησιμεύει παρά στη διατήρηση της κατοχής» των παλαιστινιακών εδαφών.

 

 

 

 πηγη  https://www.eaete.gr / photo https://www.independent.co.uk/

 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This