ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

June 30, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Ελληνική Αστυνομία

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)

5 Nov, 2021

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε αστυνομική επιχείρηση παγκόσμιας κλίμακας, για την καταπολέμηση των απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Europol από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2021.

Η δράση (eComm 2021) πραγματοποιήθηκε από 1η έως 31η Οκτωβρίου 2021 με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

 Υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Αστυνομικών Αρχών, Τραπεζικών Ιδρυμάτων και Εμπόρων Ηλεκτρονικών Καταστημάτων από 19 Χώρες, υπό την υποστήριξη και το συντονισμό της Europol

Συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, ενώ ειδικότερα στη χώρα μας διερευνήθηκαν 10 υποθέσεις απάτης με το ποσό της ζημίας που καταγγέλθηκε να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ

Στην επιχείρηση συμμετείχαν Αστυνομικές Αρχές, Τραπεζικά Ιδρύματα και Έμποροι Ηλεκτρονικών Καταστημάτων από 19 χώρες (Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Κολομβία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γεωργία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής).

Κύριοι στόχοι της δράσης (eComm 2021) ήταν ο εντοπισμός των εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και  η ανάλυση του τρόπου δράσης τους, με σκοπό την επικαιροποίηση των κοινών πρακτικών συμβουλών που αναδείχτηκαν από την προηγούμενη δράση eComm 2020 και απευθύνονται στους εμπόρους.

Συνελήφθησαν συνολικά 28 άτομα, ενώ ειδικότερα στη χώρα μας, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, διερευνήθηκαν δέκα (10) υποθέσεις απάτης, που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με το συνολικό χρηματικό ποσό ζημίας που καταγγέλθηκε να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ 

Στο πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων αυτών, μέχρι σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί επτά (7) εμπλεκόμενα άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, ενώ το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στις περιπτώσεις που διερευνήθηκαν οι δράστες χρησιμοποίησαν τους ακόλουθους μεθόδους εξαπάτησης:

  • Στην πρώτη, οι δράστες πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ηλεκτρονικά καταστήματα με χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών, τα οποία απέκτησαν μέσω:
  • επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) με χρήση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails),
  • μηνυμάτων κειμένου (smishing),
  • διαφημίσεων που παραπέμπουν σε ιστοσελίδες οι οποίες προσομοιάζουν – έχουν παρόμοια εμφάνιση – με ιστότοπους τραπεζών (ηλεκτρονικές τραπεζικές – ebanking) και υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών,
  • κοινωνικής μηχανικής (Social engineering), όπου οι δράστες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα θύματα, απέσπασαν τα στοιχεία των καρτών τους.
  • στη δεύτερη, πολίτες πραγματοποίησαν διαδικτυακές αγορές μέσω ιστοτόπων ημεδαπών και αλλοδαπών ηλεκτρονικών εμπόρων, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό της συναλλαγής αλλά ουδέποτε έλαβαν τις παραγγελίες τους.

Περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/love-online-shopping-here%E2%80%99s-how-to-protect-yourself-against-online-scammers

Σημeiώνεται ότι, με πρωτοβουλία της Europol, πραγματοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης, υπό την αιγίδα της δράσης eComm 2021 στην οποία λαμβάνει μέρος και η χώρα μας.

Η εκστρατεία ενημέρωσης απευθύνεται στους εμπόρους ηλεκτρονικών καταστημάτων, με συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να εντοπίσουν πιθανές απατηλές συναλλαγές και να λάβουν μέτρα προστασίας για την επιχείρηση και τους πελάτες τους από τέτοιες επιθέσεις. 

Δείτε το ενημερωτικό υλικό της εκστρατείας στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Pin It on Pinterest

Share This