Θεωρείται δεδομένη η εξάρτηση της Ευρώπης στο θέμα των ζωοτροφών, από χώρες όπως η Λατινική Αμερική, αλλά το θέμα είναι ότι οι ζωοτροφές αυτές που εισάγονται είναι συνήθως γενετικά τροποποιημένη σόγια.
Η Ημέρα των Αγροτών, στην Ουγγαρία, έδωσε λόγο σε αγρότες και παραγωγούς να εστιάσουν στην ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη αυτονομία στην παραγωγή ζωοτροφών. Οι ντόπιοι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους στην βιομηχανία, και αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για παραγωγή βιοκαυσίμων πρωτίστως, και ζωοτροφών.
Η βιομηχανία όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο σχεδιάζει να διευρύνει τις εργασίες της και στην παραγωγή τροφών χορτοφάγων. Το μεγαλύτερο βιοδιϋλιστήριο αιθανόλης στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται εντός Ουγγαρίας, η Pannonia Bio, θα δώσει μια ανάσα οικονομικής κίνησης στην τοπική κοινότητα. Η επέκταση προς την παραγωγή τροφίμων έγινε για την εταιρεία αυτή το 2018 και την βοηθά ιδιαίτερα το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής ποιότητας καλαμποκιού. Το βιοδιυλιστήριο έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος από την έναρξη της παραγωγής το 2012. Το εργοστάσιο τώρα αγοράζει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους καλαμποκιού κάθε χρόνο απευθείας από τους αγρότες.
Οι κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα που ξέσπασε προ πανδημίας, αλλά τώρα έγινε ακόμη μεγαλύτερο, κυρίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία: η επάρκεια αφ’ ενός των ζωοτροφών, και η μεγάλη αύξηση της τιμής τους. Ο πόλεμος στο σιτάρι και στο καλαμπόκι έχει προκαλέσει μια ακόμη κρίση στον ευρωπαϊκό χώρο.
Μια παράμετρος που δεν είχαμε αρχικά κατά νου είναι ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες πρόκειται να αγοράσουν περισσότερες γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική μετά την εισβολή της Ρωσίας που διέκοψε τις αποστολές καλαμποκιού από την Ουκρανία. Η εισβολή στην Ουκρανία ακόμη ωθεί τις εταιρείες να βρουν λύσεις αντί του ηλιελαίου, και να στραφούν προς το καλαμπόκι, όμως και αυτό είναι γενετικά τροποποιημένο κατά 92% εάν προέρχεται από τις ΗΠΑ.
photo: https://pixabay.com/el/