EnglishGreek

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida, με έδρα το Miami
The Greek News and Greek Radio in  FL

Subscribe to our newspaper
EnglishGreek
κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, όπως και άλλα “ψυχικά νοσήματα” μπορεί να οφείλονται και σε ιό

13 Nov, 2022

Η περιπέτεια της υγείας ενός ασθενούς από την Βρετανία, έφερε στο φως μια πλευρά της αλήθειας, που αλλάζει κατά πολύ κάποια δεδομένα, σχετικά με την κατάθλιψη ή άλλα παραδοσιακά εννοούμενα ως “ψυχικά” νοσήματα, αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή τους.

Πρόκειται για την περίπτωση του ασθενή Ρος Μπάγκινς, ο οποίος άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα όπως κρίση πανικού, αϋπνία και τάσεις αυτοκτονίας. Τέσσερις μήνες μετά από αυτά τα συμπτώματα, κλείστηκε στην ψυχιατρική πτέρυγα ιδρύματος, για δύο μήνες. Αυτό όμως που πραγματικά συνέβαινε στον οργανισμό του, ήταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος σε μια μορφή φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία το ωθούσε να επιτίθεται στην παραγωγή μιας πρωτεϊνης. Αυτό έφερε διάφορες αντιδράσεις στην λειτουργία του οργανισμού του ασθενή.

Οι γιατροί έφτασαν στο συμπέρασμα της λοίμωξης από ιό, η οποία έφερε υπερδιέγερση στο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Παραδοσιακά, τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας (φλεγμονής του εγκεφάλου), και συνήθειες νευρολογικές διαταραχές όπως η άνοια, η ημικρανία κ.ά., αναγνωρίζονται ως ψυχικές ασθένειες, και ο λόγος είναι ότι περιλαμβάνουν ως αποτελέσματά τους την καταθλιπτική τάση. Παρόμοια και το “μικρό εγκεφαλικό” (περιορισμένης κλίμακας ισχαιμία) περιλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί συνήθως φέρνει τον ασθενή να έχει τάσεις παρόρμησης, έντονου συναισθήματος κ.λπ.

Όμως, συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να είναι αποτελέσματα και του Αλτσχάϊμερ, στα πρώτα του στάδια, ακόμη και του πάρκινσον. Η περίπτωση του Μπάγκινς πάντως, απέδειξε πως μπορεί να οφείλεται και σε ιό, κάτι που αυξάνει το εύρος έρευνας της διάγνωσης σε ασθενείς με παρόμοια κλινική εικόνα.

Πέραν της επίθεσης από ιό στον οργανισμό μας, ο καθηγητής της ψυχιατρικής Δημήτρης Δικαίος σε συνέντευξή του στο ow.gr διαχωρίζει την ψυχογενή κατάθλιψη από την οργανική: “Πολύ συχνά η κατάθλιψη ακολουθεί κάποιο γεγονός, υπάρχει δηλαδή ένα συναισθηματικό υπόβαθρο. Άλλες φορές έρχεται ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεγονός. Και κάποιες άλλες μοιάζει να προκαλείται μόνο από τη βιοχημεία του οργανισμού μας. Υπάρχουν καταθλίψεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα καθαρά οργανικών αιτίων. Η έκθεση σε τοξικά υλικά, μια νευρολογική δυσλειτουργία ή μη φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση ενδέχεται να προκαλέσουν κατάθλιψη. Το αλκοόλ, ή ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, όπως ηπατική, νεφρική ή θυρεοειδική νόσος, αλλά και ελλείψεις βιταμινών, μπορεί να είναι παράγοντες που θα πυροδοτήσουν καταθλιπτικά επεισόδια”.

Μάλιστα, ο κος Δικαίος, κάνει αναφορά σε περιπτώσεις οργανικής κατάθλιψης: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου / νευρολογικές ή εκφυλιστικές νόσοι όπως το πάρκινσον, το αλτσχάϊμερ, νόσος Χάντινγκτον, σκλήρυνση κατά πλάκας / νεοπλασίες μέσω των τοξινών που φέρουν / φαρμακευτικές αγωγές και οι παρενέργειές τους (όπως π.χ. θεραπεία για την ακμή).

Αν μη τί άλλο, αυτό κάνει σαφές ότι η χαωτική εικόνα του ψυχικού νοσήματος και του συναισθηματικού κόσμου που μπορεί να φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε, όταν εμφανίζεται μια νόσος, ίσως να είναι απλά μια φοβία που πρέπει να αποτινάξουμε. Τα πράγματα ίσως να είναι απλούστερα και έτσι ίσως να αντιμετωπίζονται και ευκολότερα.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Περιπλάνηση

Περιπλάνηση

Γνώριμα μέρη στα ιερά μας σαν ένα δίχτυ, πλαγιές γερμένες  πλατάνια μόνα μες τις ελιές, όνειρα...

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This