Η περιπέτεια της υγείας ενός ασθενούς από την Βρετανία, έφερε στο φως μια πλευρά της αλήθειας, που αλλάζει κατά πολύ κάποια δεδομένα, σχετικά με την κατάθλιψη ή άλλα παραδοσιακά εννοούμενα ως “ψυχικά” νοσήματα, αποκαλύπτοντας μια άλλη πτυχή τους.
Πρόκειται για την περίπτωση του ασθενή Ρος Μπάγκινς, ο οποίος άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα όπως κρίση πανικού, αϋπνία και τάσεις αυτοκτονίας. Τέσσερις μήνες μετά από αυτά τα συμπτώματα, κλείστηκε στην ψυχιατρική πτέρυγα ιδρύματος, για δύο μήνες. Αυτό όμως που πραγματικά συνέβαινε στον οργανισμό του, ήταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού του συστήματος σε μια μορφή φλεγμονής του εγκεφάλου, η οποία το ωθούσε να επιτίθεται στην παραγωγή μιας πρωτεϊνης. Αυτό έφερε διάφορες αντιδράσεις στην λειτουργία του οργανισμού του ασθενή.
Οι γιατροί έφτασαν στο συμπέρασμα της λοίμωξης από ιό, η οποία έφερε υπερδιέγερση στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Παραδοσιακά, τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας (φλεγμονής του εγκεφάλου), και συνήθειες νευρολογικές διαταραχές όπως η άνοια, η ημικρανία κ.ά., αναγνωρίζονται ως ψυχικές ασθένειες, και ο λόγος είναι ότι περιλαμβάνουν ως αποτελέσματά τους την καταθλιπτική τάση. Παρόμοια και το “μικρό εγκεφαλικό” (περιορισμένης κλίμακας ισχαιμία) περιλαμβάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί συνήθως φέρνει τον ασθενή να έχει τάσεις παρόρμησης, έντονου συναισθήματος κ.λπ.
Όμως, συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να είναι αποτελέσματα και του Αλτσχάϊμερ, στα πρώτα του στάδια, ακόμη και του πάρκινσον. Η περίπτωση του Μπάγκινς πάντως, απέδειξε πως μπορεί να οφείλεται και σε ιό, κάτι που αυξάνει το εύρος έρευνας της διάγνωσης σε ασθενείς με παρόμοια κλινική εικόνα.
Πέραν της επίθεσης από ιό στον οργανισμό μας, ο καθηγητής της ψυχιατρικής Δημήτρης Δικαίος σε συνέντευξή του στο ow.gr διαχωρίζει την ψυχογενή κατάθλιψη από την οργανική: “Πολύ συχνά η κατάθλιψη ακολουθεί κάποιο γεγονός, υπάρχει δηλαδή ένα συναισθηματικό υπόβαθρο. Άλλες φορές έρχεται ξαφνικά, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο γεγονός. Και κάποιες άλλες μοιάζει να προκαλείται μόνο από τη βιοχημεία του οργανισμού μας. Υπάρχουν καταθλίψεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα καθαρά οργανικών αιτίων. Η έκθεση σε τοξικά υλικά, μια νευρολογική δυσλειτουργία ή μη φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση ενδέχεται να προκαλέσουν κατάθλιψη. Το αλκοόλ, ή ορισμένες μεταβολικές διαταραχές, όπως ηπατική, νεφρική ή θυρεοειδική νόσος, αλλά και ελλείψεις βιταμινών, μπορεί να είναι παράγοντες που θα πυροδοτήσουν καταθλιπτικά επεισόδια”.
Μάλιστα, ο κος Δικαίος, κάνει αναφορά σε περιπτώσεις οργανικής κατάθλιψης: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου / νευρολογικές ή εκφυλιστικές νόσοι όπως το πάρκινσον, το αλτσχάϊμερ, νόσος Χάντινγκτον, σκλήρυνση κατά πλάκας / νεοπλασίες μέσω των τοξινών που φέρουν / φαρμακευτικές αγωγές και οι παρενέργειές τους (όπως π.χ. θεραπεία για την ακμή).