ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

February 4, 2023

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Κομισιόν

Η Κομισιόν αναζητά τρόπους να μειώσει τις Κινεζικές πρώτες ύλες

19 Sep, 2022

 Νέα νομοθετική πρόταση για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και την μείωση της εξελισσόμενης εξάρτησης από την Κίνα παρουσίασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η Κομισιόν έχει και στο παρελθόν δηλώσει ότι μελετά νέα νομοθετική πρόταση για να ενισχύσει την αυτονομία και την ανθεκτικότητα στον τομέα πρώτων υλών, πρώτη φορά όμως φαίνεται να προσεγγίζει το θέμα με συγκεκριμένα στοιχεία.

Στην δήλωσή της η πρόεδρος αναφέρει: «Πρέπει να αποφύγουμε να ξαναγίνουμε εξαρτημένοι, όπως κάναμε με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Θα προσδιορίσουμε στρατηγικά έργα σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από την εξόρυξη έως τη διύλιση, από τη μεταποίηση έως την ανακύκλωση. Και θα δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα εκεί όπου ο εφοδιασμός κινδυνεύει. Το λίθιο και οι σπάνιες γαίες σε λίγο θα είναι πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Στο μήνυμα αυτό δεν αναφέρεται συγκεκριμένα η Κίνα ως πηγή απόκτησης των πρώτων υλών, αλλά αυτό γίνεται σαφές όταν υπονοείται “μια χώρα που κυριαρχεί στην αγορά”. Πολλές από τις πρώτες ύλες που αναφέρονται ως κρίσιμες, εξορύσσονται στην Κίνα. Περίπου το 90% των μετάλλων σπάνιων γαιών εξορύσσεται από την Κίνα και αυτό κάνει την ΕΕ εξαρτημένη από την χώρα αυτή. 

Καθώς αυτή την περίοδο συζητείται έντονα η μετάβαση προς την πράσινη και ψηφιακή εποχή, η ζήτηση για πρώτες ύλες θα αυξηθεί. Μάλιστα η Κομισιόν προβλέπει αύξηση κατά 500% έως το 2030.

Για τον λόγο αυτό η νέα νομοθετική πρόταση που μελετά η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας εφοδιασμού, θα καταρτιστεί με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής ημιαγωγών για την ΕΕ: η Chips Act.

Αυτό με την σειρά του μπορεί να σημαίνει την απελευθέρωση κρατικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων για να αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης. Το κύριο καθεστώς επιδοτήσεων (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – IPCEI) φαίνεται να λαμβάνει αύξηση χρηματοδοτικής συμμετοχής και να δημιουργείται νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας.

Αναφορικά με την μείωση της εξάρτησης από την Κίνα και στον τομέα της διύλησης πρώτων υλών, μελέτη γίνεται για το λίθιο που είναι βασικό συστατικό των μπαταριών, επομένως απαραίτητο για την πράσινη μετάβαση. Το 9% του παγκόσμιου λιθίου εξορύσσεται στην Κίνα, αλλά το 60% εξευγενίζεται εκεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από αυτή την αγορά.

Ένα κανάλι στο οποίο προσβλέπει η Κομισιόν για την πορεία του εφοδιασμού είναι αυτό του εμπορίου με δημοκρατίες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ινδία, σκέψη που έλαβε ικανοποιητικά σχόλια.

 

 

 

πηγή https://euractiv.gr  – photo  https://pixabay.com/el/ 

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

International sounds DJ Entertainment

Pin It on Pinterest

Share This