ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είπαν Οι Φίλοι

December 1, 2022

EnglishGreek
greek-news-and-Radio-FL-logo

Η Ελληνική εφημερίδα και το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Florida
The Greek Newspaper and the Greek Radio of Florida

EnglishGreek

Σε εκείνους που σκέπτονται πως η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σημασία ας μου επιτραπεί να πω ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερο λάθος. Η σημερινή, όπως και η παλιά Ελλάδα, έχει υψίστη σημασία για οποιονδήποτε ψάχνει να βρει τον εαυτό του.

Χένρυ Μίλλερ, 1891-1980, Αμερικανός συγγραφέας

greek-news-and-Radio-FL-logo
EnglishGreek
Γυναικοκτονία

Γυναικοκτονία: Η λαίλαπα

4 Mar, 2022

Γυναικοκτονία: Οι αριθμοί σοκάρουν, ανατριχιάζουν τρομάζουν.  Πόσο δε μάλλον εάν σκεφτεί κάποιος πως οι αριθμοί αποτυπώνουν ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν από ένα αντρικό χέρι οπλισμένο με τυφλό μίσος, ανεξέλεγκτη ζήλεια, παράνοια,εκδικητικότητα, καταστροφικό εγωισμό, ψυχική διαταραχή ή όλα αυτά μαζί.

Περισσότερες από 5.700 γυναίκες έχουν καταγραφεί ως θύματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα σε 10 μήνες ενώ μόλις το τελυταίο δεκάμηνο του 2021, οι γυναικοκτονίες έφτασαν τις 18.

Σήμερα, ο πρώην σύζυγος μιας νέας γυναίκας, ξεκλήρισε στην κυριολεξία όλα τα μέλη της νέας της οικογένειας, με ένα πιστόλι, μεταξύ των οποίων δύο παιδάκια 1 και 2 ετών κι έπειτα αυτοκτόνησε. Για ακόμη μία φορά το πανελλήνιο μένει άναυδο και παγώνει από την ωμότητα και την τυφλή βαρβαρότητα ακάμη και προς δύο αθώα βρέφη.

 

Ο όρος «Γυναικοκτονία»

Ο όρος γυναικοκτονία καταγράφηκε πρώτη φορά σε νομικό λεξικό του 1801 ως «femicide» από τον Joh Corry. Ωστόσο στη σύγχρονη εποχή αποδίδεται στην Dianna Russell, η οποία τον χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το 1976 στο πρώτο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα κατά των γυναικών, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά  ότι «χρειάζεται να φθάσουμε σε μία συναίνεση προκειμένου να περιγράψουμε αυτό το σύνθετο, πολυεδρικό και πολιτισμικά εξαρτώμενο έγκλημα».

Στη συνέχεια, το 2001 στο έργο της,«Femicide in Global Perspective», επαναπροσδιόρισε  τη γυναικοκτονία, ως τη δολοφονία γυναικών με μοναδικό αίτιο το ίδιο τους το φύλο , ένας ορισμός που υιοθετήθηκε παγκοσμίως, παρόλες τις μικρές ή μεγάλες διαφορές τόσο σε νομικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο.

Ο όρος αυτός σήμερα χρησιμοποιείται στο νομικό σύστημα χωρών της Λατινικής Αμερικής όπως είναι η Αργεντινή, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Δομινικανή Δημοκρατία. Όμως καμία Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν έχει συμπεριλάβει στο ποινικό της  δίκαιο τη «γυναικοκτονία» ως αυτοτελές έγκλημα.

Στατιστικά Στοιχεία

Σύμφωνα με την έρευνα «Global study on homicide: Gender-related killing of women and girls» του (2019), που διεξήχθη από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), μόνο κατά τη διάρκεια του 2017, διεπράχθηκαν παγκοσμίως 87.000 δολοφονίες γυναικών.

Σε ποσοστό 58%, δράστης ήταν ο πρώην ή ο νυν σύζυγος/σύντροφος ή μέλος της οικογένειας.  Οι περισσότερες  εξ αυτών έγιναν στην Αργεντινή, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ινδία, την Ονδούρα, το Μεξικό και ακολουθούν η Γουατεμάλα, η Κολομβία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική.

Το ποσοστό αποτυπώνει ότι σε ημερήσια βάση 137 γυναίκες δολοφονούνται από ένα μέλος της οικογένειάς τους. Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί πως οι γυναικοκτονίες παγκοσμίως διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 ετών, καθώς η αντίστοιχη έρευνα του UNODC το 2012 είχε καταγράψει «μόλις» 48.000.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, δεδομένου ότι τέτοιου είδους εγκλήματα αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρωποκτονίες ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας,  εμπίπτουν στο νόμο 3500/2006. Συνεπώς, η εικόνα του εγκλήματος με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας είναι απροσδιόριστη. Με άλλα λόγια, οι υποθέσεις καταγράφονται, όμως λείπουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των εγκλημάτων, που θα βοηθήσουν και κατά συνέπεια θα οδηγήσουν στην κατηγοριοποίησή τους.

Εδώ θα πρέπει επιπλέον να υπογραμμιστεί ότι τα καταγεγρεμμένα ποσοστά των γυναικτονιών είναι απλώς ενδεικτικά της κατάστασης, αφού οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι.

 

Ελλάδα: Το ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο

Το έγκλημα της γυναικοκτονίας δεν περιλαμβάνεται στη νομοθεσία καμίας Ευρωπαϊκής χώρας, παρόλο που ενδιαφέρον προκαλεί πως η κακοποίηση γυναικών βρίσκεται στην πρώτη θέση των παραγόντων γυναικείας θνησιμότητας στην Ευρώπη σε ηλικιακές ομάδες μεταξύ 16-44.

Στην Ελλάδα, ο όρος «γυναικοκτονία» πρωτοακούστηκε τα τελευταία χρόνια και κύρια αφορμή ήταν ο βασανισμός και η δολοφονία της νεαρής Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Η δολοφονία όμως μιας γυναίκας δεν ανήκει σε κάποια «ειδική κατηγορία» και εμπίπτει στην εκ προθέσεως ανθρωποκτονία (299 ΠΚ).  Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (ν. 3500/2006), η γυναικοκτονία ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας εμπίπτει είτε στην εκ προθέσεως ανθρωποκτονία (299 Ποινικού Κώδικα), είτε στη θανατηφόρα σωματική βλάβη (311 Ποινικού Κώδικα). Το ΄διακύβευμα λοιπόν που προκύπτει είναι η εξέταση της πρότασης αρκετών νομικών κια άλλων επιστημόνων,οι οποίοι εισηγούνται τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» και παράλληλα την αυστηροποίηση των ποινών.

 

«Ομάδα κρούσης» για την ενδοοικογενειακή βία

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει θέσει ως στόχο, τη  δημιουργία ειδικών γραφείων για την πρώτη υποδοχή τέτοιων καταγγελιών, με τη συνδρομή ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλου εξειδικευμένου προσωπικού, που θα αξιολογεί τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και θα τα διαβιβάζει στη συνέχεια στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Λίγες μέρες πριν, στη γειτονιά του Αγίου Μελετίου, εγκαινιάστηκε το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μια δομή που απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική ή κοινωνική), σε άτομα που είναι αποδέκτες κακοποιητικής συμπεριφοράς εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και σε όλους όσοι έχουν υπάρξει θύματα πολλαπλών διακρίσεων (μετανάστες, πρόσφυγες, ΑμΕΑ, άνεργοι, μονογονείς κ.ά.).

Ενα μεγάλο ΟΧΙ λοιπόν σε οποιαδήποτε μορφή βίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύουμε δεν απηχούν αναγκαστικά τις απόψεις μας και δεν δεσμεύουν παρά τους συγγραφείς τους. Η δημοσίευσή τους έχει να κάνει όχι με το αν συμφωνούμε με τις θέσεις που υιοθετούν, αλλά με το αν τα κρίνουμε ενδιαφέροντα για τους αναγνώστες μας.

Ακολουθήστε μας στο Facebook @grnewsradiofl

Ακολουθήστε μας στο Twitter @grnewsradiofl

 

Copyright 2021 Businessrise Group.  All rights reserved. Απαγορεύται ρητώς η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή ή αναδιανομή μέρους ή όλου του υλικού του ιστοχώρου χωρίς τις κάτωθι προυποθέσεις: Θα υπάρχει ενεργός σύνδεσμος προς το άρθρο ή την σελίδα. Ο ενεργός σύνδεσμος θα πρέπει να είναι do follow Όταν τα κείμενα υπογράφονται από συντάκτες, τότε θα πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα του συντάκτη και ο ενεργός σύνδεσμος που οδηγεί στο προφίλ του Το κείμενο δεν πρέπει να αλλοιώνεται σε καμία περίπτωση ή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο να συμβεί, τότε θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον αναγνώστη ποιο είναι το πρωτότυπο κείμενο και ποιες είναι οι προσθήκες ή οι αλλαγές. αν δεν πληρούνται αυτές οι προυποθέσεις, τότε το νομικό τμήμα μας θα προβεί σε καταγγελία DMCA, χωρίς ειδοποίηση, και θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες.

Άλλα Άρθρα

Απόψεις

Σχολιασμός Επικαιρότητας

Ενδιαφέροντα Θέματα

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων


Συμβουλές Μαγειρικής

Pin It on Pinterest

Share This